Acceleratoare de Particule

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O data cu patrunderea [n lumea microcosmosului, cercetatorii au avut de [nt@mpinat o situatie cu totul neobi]nuita. Daca [n lumea macroscopica, multe din informatiile asupra structurii obiectelor erau obtinute direct, prin observatii cu ochiul liber, explorarea structurii intime a materiei nu se putea face nici cu cele mai puternice microscoape. Ochiul nu poate distinge obiecte mai mici de 6-7 miimi de milimetru, iar microscoapele, nu pot permite observarea dimensiunilor mai mici de 0,5 miimi de milimetru, adica detalii de cca. 5.000 ori mai mari dec@t diametrul unui atom ]i de 500 x 106 ori mai mari dec@t diametrul unui nucleu atomic

Pentru studierea particulelor subnucleare, pentru investigarea proprietatilor fortelor nucleare, metodele care se folosesc ]i [n prezent constau [n principal din procese de ciocnire, prin bombardarea nucleelor cu particule dotate cu energii suficient de mari pentru a putea patrunde nucleele atomice. {n acest fel studiind modalitatile [n care are loc o interactie, [n urma ciocnirii, se pot determina caracteristicile corpurilor care au luat parte, precum ]i a fortelor care intervin.

Energiile care se imprima particulelor-proiectil, sunt diferntiate. Energia necesara pentru a "patrunde" [n dimensiunea de 10-10 m este de 0,002 MeV, dar pentru a patrunde p@na la nucleu (10-14 m) este nevoie de o energie de 10.000 de ori mai mare (20 MeV). In ce priveste patrunderea in intimitatea nucleului, la dimensiuni de 10-16 m, este nevoie de o energie de 2000 MeV (adica 2 GeV), iar pentru a ajunge in "interiorul" nucleonilor (10-18 m) este nevoie de energii de peste 200 GeV.

Desigur, pentru a putea efectua experiente in lumea subatomica sunt necesare instalatii in care sa fie produse particule-proiectil, apoi aceste particule sa fie organizate in fascicule de energii mari (adica sa fie accelerate) si, in fine, sa aiba o posibilitate de a pune in evidenta rezultatele interactiilor (detectoare de particule). Aceste instalatii numite acceleratoare, au insotit cu mult succes pe fizicieni in cercetarile lor, ramanand si in prezent principalul instrument de lucru in lumea microcosmosului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acceleratoare de Particule.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 744 cuvinte
Nr caractere:
9 680 caractere
Marime:
15.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Fizică
Tag-uri:
atomi, particule, energie
Predat:
la facultate
Materie:
Fizică
Profesorului:
Alexandru Matei
Sus!