Valorile Mobiliare de Stat în Economia Țărilor Dezvoltate și Republica Moldova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Valorile mobiliare de stat în economia ţărilor dezvoltate si Republica Moldova

În ţările dezvoltate,titlurile de stat joacă un rol important în finanţarea cheltuielilor guvernamentale,menţinerea lichidităţii în sistemul bancar, dezvoltarea economică în general.

Bugetul costurilor în exces de venituri pot fi finanţate printr-un împrumut şi luate de stat de la băncile centrale şi comerciale. Cu toate acestea, după cum o demonstrează practica internaţională, credite pentru aceste scopuri sunt rar utilizate, deoarece au nevoie de costul ridicat pentru a plăti dobânzi ridicate care depăşesc costurile de emitere de titluri de valoare. În plus, băncile sunt interesate să acorde împrumuturi pe termen scurt la rate ale dobânzii mai mari. Eliberarea de bani pentru a acoperi găurile din bugetul de stat sunt de asemenea nedorite, deoarece ea conduce la frustrări,pierderi de bani şi scăderea inflaţiei.

În acelaşi timp, titlurile de stat oferă investitorului:

• siguranţă maximă a sumei principale a împrumutului ca un garant, în numele guvernului actelor de stat;

• randament stabil, deşi, după cum arată practica, este mai mică decât randamentul obligaţiunilor corporative mai puţin fiabile;

• asimilarea activă pe piaţa secundară, şi anume grad înalt de lichiditate.

Titluri de stat emise de administraţia centrală şi autorităţile locale de a mobiliza resursele financiare sunt de două tipuri: titluri de creanţă negociabile şi non-guvernamentale.

Titluri de valoare sunt tranzacţionate public şi pot fi revândute la alţii, după plasarea lor iniţială. Acestea includ bonuri de tezaur, obligaţiuni şi diverse certificate a datoriei guvernamentale pe termen mediu şi pe termen lung.

Obligaţiuni non-guvernamentale tranzacţionabile sunt destinate pentru a se potrivi în primul rând în rândul populaţiei. Ele nu pot circula liber de la un proprietar la

altul. Aceste valori mobiliare sunt deosebit de eficiente în dezvoltarea pieţei valorilor mobiliare.

Plasarea primară a titlurilor de stat se face prin intermediari, inclusiv poziţia dominantă ocupată de către băncile centrale. Ei nu organizează numai activitatea de plasare a creditelor noi, dar în unele cazuri şi dobândirea de participaţii mari a datoriei publice. În unele state, aceste funcţii sunt îndeplinite de către Ministerul de Finanţe, la fel ca în majoritatea economiilor avansate ca intermediari în plasarea primară a titlurilor de stat poate servi atât băncile comerciale şi de investiţii-Banking Case. Cu toate acestea, în unele state există o interdicţie privind participarea în calitate de mediatori ale băncilor comerciale.

Principalele metode pentru titlurile de stat sunt licitaţiile deschise pentru vânzare sau de plasări individuale.

Licitaţia de forma ofertei publice de titluri de valoare este caracteristică de cele mai multe ori economiei dezvoltate. În acest fel,datoria se realizează pe termen scurt şi în unele state - pe termen lung.

Potenţialii cumpărători depun oferte în avans la organizatorii de licitaţie, indicând suma de valori mobiliare care doresc să o achiziţioneze, luând în considerare informaţiile

cuprinse în preţul de ofertă. În acelaşi timp participanţii la licitaţie pot avea bază competitivă şi necompetitivă.

Vânzarea deschisă de titluri de stat se face prin intermediari (agenţi), care pot servi banca centrală sau de credit şi alte instituţii financiare (în principal bănci de investiţii). Această procedură continuă pentru o perioadă prelungită (câteva săptămâni la câteva luni), condiţiile de vânzare sunt publicate în avans.

Prin depunerea individuală Ministerul de Finanţe în numele guvernului negociează cu marii investitori pentru un împrumut în cadrul emisiunii datoriei. Se specifică termenii împrumutului (de ieşire, rata dobânzii, etc).

Emitenţii de titluri de stat poate fi nu numai organele centrale, dar, de asemenea şi guvernele locale (obligaţiuni municipale).

Titluri de valoare de piaţă de stat sunt considerate cele mai sigure şi lichide, astfel încât acestea sunt tranzacţionate în mod activ pe piaţa secundară.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorile Mobiliare de Stat in Economia Tarilor Dezvoltate si Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 483 cuvinte
Nr caractere:
17 970 caractere
Marime:
149.65KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Rosca Marcelina
Sus!