Tranzacțiile de Vânzare și de Leaseback

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Definiţie (potrivit IAS 17 )

Leasingul este un acord prin care locatorul transmite locatarului, în schimbul unei plăţi sau serii de plăţi, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioadă convenită de timp.

Contractul de leasing reprezintă acel contract prin care o parte denumită locator (beneficiar) transmite pe o peioadă de timp determinată, dreptul de folosinţă asupra unui bun al cărui proprietar este, unei alte părţi denumite locatar (utilizator), la solicitarea acestuia, contra unor plăţi perioadice denumite rate de leasing (chirii), iar la sfârşitul contractului de leasing, locatorul se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului :

- de a cumpăra bunul ( la valoarea reziduală garantată);

- de a prelungi contractul de leasing;

- de a anula contractul de leasing.

2. Noţiuni generale:

În literatura de specialitate leasingul este considerat ca un instrument modern de investiţii şi finanţare. Leasingul, prin istoria sa relativ scurrtă, este un produs al economiei de piaţă, rezultat ca urmare a procesului evolutiv de găsire a unei noi forme de finanţare mai perfecţionate pentru desfacerea produselor şi a prestărilor de servicii. Dar leasingul, prin caracterul său complex şi cu mari perspective de dezvoltare şi perfecţionare în viitor este orientat în realizarea unor funcţii importante „sine qua non” nu îşi poate exercita rolul însemnat de a deveni cel mai important instrument de finanţare în economia mondială.

În acest context, funcţiile cele mai importante sunt considerate, de către teoreticienii şi practicienii acestei branşe, următoarele:

- Funcţia de finanţare

- Funcţia de investiţii

- Funcţia de servicii

Prin exercitarea acestor funcţii complexe, variate şi importante din punct de vedere al economiei de piaţă, leasingul tinde să devină unul din cei mai de seamă factori în acest domeniu pe arena concurenţială. Numai viitorul va putea dovedi dacă dezvoltarea miraculoasă a acestui instrument de finanţare şi investiţii va putea domina economia mondială în acesastă branşă atât de pretenţioasă.

Bibliografie:

1. Dumitrean Emilian, Contabilitate financiară II, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2001;

2. Molico Tatiana, Eugen Wunder, Leasingul un instrument modern de investiţii şi finanţare, Ed. CECCAR, Bucureşti, 2003;

3. Tiţa-Nicolescu Gabriel, Regimul juridic al operaţiunilor de leasing, Ed. All Beck, Bucureşti, 2003;

4. Revista Contabilitatea, expertiza şi auditul afacerilor, nr. 7, iulie 2003, Ed. CECCAR;

5. O.G. nr. 51/1997

6. Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, IFRS, 2006

7. Ghid pentru înţelegerea şi aplicarea Standardelor Internaţionale de Contabilitate IAS 17 – LEASING, Ed. CECCAR, Bucureşti, 2004

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactiile de Vanzare si de Leaseback.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 533 cuvinte
Nr caractere:
8 396 caractere
Marime:
32.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!