Tineretul în mișcare - 2020

Previzualizare referat:

Extras din referat:

“Tineretul în mișcare “ este una dintre cele șapte inițiative ce au ca rol realizarea obiectivelor din cadrul Strategiei de la Lisabona.Această inițiativă a Comisiei Europene are ca scop educația și formarea de calitate, integrarea cu succes pe piața forței de muncă și o mai bună mobilitate a tinerilor .Toate aceste lucruri sunt realizate prin intermediul unor programe , în principal susținute cu ajutorul Fondurilor Europene ,ce ajută atât studenții , cât și tinerii ce au terminat studiile , să capete cunoștințele și experianta necesară începerii carierei profesionale.

Pentru a facilita și ușura tranziția tinerilor către piață muncii au fost implementate mai multe programe atât la nivel național cât și european .

Cum Strategia Europa 2020 stabileşte obiectivul de a reduce rata abandonului şcolar timpuriu la 10 % , s-au luat mai multe măsuri care pun accentul pe prevenire şi care vizează elevii cu risc ridicat de abandon şcolar timpuriu. În iunie 2011, Consiliul a adoptat o recomandare privind combaterea părăsirii timpurii a şcolii pentru a aborda diferitele sale cauze. De asemenea, Comisia a înfiinţat un grup de experţi la nivel înalt privind lupta împotriva analfabetismului, însărcinat cu elaborarea de noi recomandări privind îmbunătăţirea competenţelor de citire în UE.

Erasmus

Unul dintre aceste programe UE de mobilitate destinate universităților, care este prezent și în cadrul universității în care studiem este ERASMUS. Prin acest program, studenții pot beneficia de o experiență inedită ce poate avea o durată de la câteva luni până la un an de studiu într-o altă țară.Programul pune la dispoziție un anumit număr de locuri pentru care se oferă o bursă de studiu în străinătate, fiecare student aplicând pentru o universitate din domeniul său de pregătire.

Erasmus+

În momentul de față, în cadrul ERASMUS+ se derulează un program ce vizează un stagiu de practică la Agenția UE pentru Drepturile Fundamentale, stagiu ce, pentru a deveni și mai atractiv, va fi plătit. Bursa lunară de care stagiarii vor beneficia va fi de 1000 de euro. Cei ce vor lua parte la acest proiect vor beneficia de asemenea și de decontarea cheltuielilor de călătorie la începutul și la finalul stagiului.

Astfel, participanții vor avea parte de un schimb de experiențe foarte interesant, vor vedea cum funcționează ADF-ul, ce înseamnă un job la care trebuie să te prezinți zi de zi și nu în ultimul rând, vor putea pune în practică toate lucrurile învățate de-a lungul anilor de studiu.

MOOC

Un alt obiectiv al acestei inițiative a Comisiei Europene este acela de a moderniza sistemul de învățământ superior, de a implementa noi metode moderne de învățare, de a stimula tinerii să urmeze studii superioare și să nu le abandoneze.

În vederea realizării acestui lucru, fostă președintă a Irlandei, Mary McAleese a format așa numitul GRUP UE LA NIVEL ÎNALT, grup ce da sfaturi cu privire la formarea profesorilor ce predau în cadrul unei universități, ajută la formarea de noi gândiri cu privire la modul de predare,încercând astfel să ofere studenților o cât mai bună pregătire care să le fie de folos odată ce vor pătrunde pe piața muncii,să aibă competențe cât mai bune.

Massive open online courses, sau mai pe scurt MOOC este un alt obiectiv al grupului la nivel înalt ce presupune accesul la cursuri online ce pot fi accesate gratuit, acesta fiind un nou mod de a putea avea acces la învățământ superior chiar de acasă. 11 state membre au lansat deja cu ajutorul Comisiei Europene primul MOOC paneuropean.

Un progres foarte mare ce s-a realizat în ceea ce privește această modernizare a învățământului superior îl constituie procesul de la Bologna ce a fost semnat și de către țară noastră.

Acest proces ajută la o largă mobilitate a studenților având ca rol eliminarea “granițelor” dintre studenți. Ceea ce vreau să spun este faptul ca prin acest proces s-a creat un cadru comun pentru învățământul superior din Europa, notele putând fi echivalate dintr-o țară în altă, diplomele recunoscute. Astfel, studenții pot migra cu o mai mare ușurință dintr-o țară în altă.

Dacă numărul tinerilor cu studii superioare ar înregistra o creștere, atunci și rata șomajului ar trebui să înregistreze o scădere. Descurajarea tinerilor de a urma o facultate poate veni și din faptul ca și cei care au studii superioare își găsesc cu greu o slujbă care să fie plătită așa cum ar trebui, sau chiar și un loc de muncă în domeniul pe care aceștia sunt specializați.

Pentru a încerca să diminueze această problemă, miniștrii educației au adoptat agenda europeană pentru modernizarea învățământului superior prin care se încearcă o colaborare mai strânsă între universități și companii, facilitând astfel găsirea mai rapidă a unui loc de muncă pentru absolvenții uneni facultăți.

Clasificarea universităților are și ea un rol foarte important deoarece tinerii își pot alege astfel cu mai multă ușurință facultatea la care vor să studieze, dându-și seama de performanțele facultății pe care o aleg, de cât de bună este alegerea pe care doresc să o facă sau nu.

În 2011 a avut loc un astfel de workshop și în București, în Aulă Bibliotecii Centrale, ce s-a intitulat ”Modernizarea învățământului superior din România: clasificarea universităților”, întâlnire în care s-a prezentat agenda de modernizare a învățământului superior din țară noastră.

Obiectivul de promovare a spiritului antreprenorial al tinerilor a fost realizat cu succes în România prin programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii tineri.

Acest program a avut debutul în anul 2011 și datorită succesului pe care l-a înregistrat acesta s-a prelungit până în anul 2020. Toți tinerii care nu au mai avut nicio afacere până în momentul de fată și vor să își construiască propria afacere, pot beneficia de o sumă de 10.000 de euro, nerambursabila.(condițiile pentru a participa la accesarea creditelo nerambursabile de până la 10.000 de euro sunt stabilite în OUG nr. 6/2011). Numărul beneficiarilor din fiecare an este și el destul de mare și anume, cel puțin 550 de beneficiari.

Din punctul meu de vedere,consider ca ar trebui să existe mai multe proiecte de acest gen care să stimuleze cu adevărat tinerii, aceste lucuri favorizând crearea de noi locuri de muncă,dezvoltarea țării și nu în ultimul rând diminuarea ratei șomajului.

Bibliografie:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993&langId=ro

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:184E:0030:0038:RO:PDF

http://iasi.einformatii.ro/stire/economie/4/18439/in-cadrul-programului-marie-curie-imm-urile-pot-beneficia-de-fonduri-nerambursabile-pentru-echipamente-de-cercetare-/15/

http://erasmus-plus.ro/ro/stagii-de-practica-la-agentia-ue-pentru-drepturile-fundamentale-adf-platit/

http://fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?t=Stiri&eID=12656

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en

http://ro.wikipedia.org/wiki/Procesul_Bologna

http://old.umfcluj.ro/Document_Files/International-Mobilitati-individuale/00000173/x4mfw_BURSELE%20MARIE%20CURIE.pdf

http://www.tinapse.ro/home/pentru-cei-care-cred-in-voluntariat-educatie-nonformala-si-tineret/documente-de-suport/tineretul-in-miscare-extrase-care-pot-sustine-voluntariatul-educatia-nonformala-si-tineretul-in-fse

http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/youth/ef0024_ro.htm

http://www.fseromania.ro/index.php/posdru/informatii-generale/informatii-pos-dru

http://www.emplonet.ro/wp-content/uploads/2012/03/Comunicarea-Tineretul-in-Miscare.pdf

http://www.emplonet.ro/category/documente_relevante/initiative-si-documente-strategice-europene/

http://www.stiriong.ro/donatori/uniunea-europeana/comisia-sporeste-rolul-partenerilor-in-c

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tineretul in Miscare - 2020.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 450 cuvinte
Nr caractere:
17 871 caractere
Marime:
24.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!