Taxele de Consumație

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai răspândită formă de așezare a impozitelor indirecte o reprezintă taxele de consumație. Poartă denumirea de taxe dintr-o simplă obișnuință, în fond acestea sunt impozite în sensul că sunt obligatorii, nu presupun o contraprestație și sunt fără o destinație specială.

Taxele de consumație se așează în două moduri: fie ca taxă generală pe consum – taxa pe valoarea adăugată -, fie ca un impozit (taxă) special așezat numai pe vânzarea anumitor bunuri – accizele.

Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Forma sub care există în prezent taxa generală de consumație este taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Taxa pe valoarea adăugată (impozitul unic încasat fracționat cum mai este denumit) se calculează asupra creșterii de valoare, adăugată de fiecare agent economic care participă la ciclul realizării unui produs sau la executarea unei lucrări care intră sub incidența acestui impozit.

Plătitori de TVA sunt toți agenții economici care vând produse, execută lucrări sau prestează servicii.

Obiectul impozabil este reprezentat de valoarea bunurilor, a lucrărilor și a serviciilor la prețurile de facturare.

Materia impozabilă este suma globală a vânzării.

Suportatorul este consumatorul final.

Pentru a determina sumele de plată către autoritatea publică, orice agent economic înființează cel puțin patru conturi: TVA colectată, TVA deductibilă, TVA de plată, TVA de recuperat.

Mecanismul prin care se determină TVA datorată bugetului statului îl prezentăm în continuare succint. În contul TVA colectată se înregistrează TVA încasată la vânzarea produsului sau lucrării. În contul TVA deductibilă se înregistrează TVA platită la cumpărarea de către agentul economic a valorilor materiale, la recepționarea lucrărilor care i s-au făcut sau la plata prestațiilor în favoarea sa. Această TVA deductibilă exprimă un drept (o creanță) al plătitorului față de stat. Scăzând din TVA colectată TVA deductibilă rezultă ceea ce are de

plătit agentul economic statului (TVA de plată). Dacă această diferență este negativă, adică TVA colectată este mai mică decât TVA deductibilă, atunci înseamnă că agentul economic are de recuperat de la stat această sumă. Se observă ușor că agentul economic nu este afectat de TVA, acesta doar îl plătește. Cel care îl suportă efectiv este consumatorul final.

În ceea ce privește comerțul exterior, nu se plătește TVA pentru exporturi, iar la importuri există taxă de compensare. Pentru exporturile făcute statul restituie firmei TVA deductibilă (plătită în amonte). În activitățile de export datorită detaxării, mărfurile acestea devin mai competitive prin preț. TVA perceput la import are rolul de a compensa pierderile la export care apar datorită detaxării. Dacă mărfurile s-ar livra la intern încasările statului ar crește. De asemenea, prin acest TVA la importuri are loc și o egalizare a șanselor pentru firmele naționale în raport cu cele străine, pentru că dacă nu ar exista TVA de import mărfurile externe ar fi mai competitive prin preț decât cele naționale.

Observații:

Facultatea de Științe Economice

Specializarea: Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor

Anul de studii: III

Forma de învățământ: cu frecvență

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Taxele de Consumatie.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 203 cuvinte
Nr caractere:
6 592 caractere
Marime:
332.74KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!