Sistemul Fiscal al Ucrainei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
CAPITOLUL I. SISTEMUL FISCAL AL UCRAINEI 4
§ 1.1. Impozite directe 5
1.1.1. Impozitul pe venit 5
1.1.2. Impozitul pe profit 6
1.1.3. Contribuţiile sociale 9
§ 1.2. Impozite indirecte 10
1.2.1. Taxa pe valoarea adăugată 10
1.2.2. Taxe vamale 11
1.2.3. Accize 12
CAPITOLUL II. DUBLA IMPOZITARE ŞI TRATATELE FISCALE 13
§ 2.1. Venituri din imobile 13
§ 2.2. Transport maritim și transport aerian 13
§ 2.3. Dobînzi 14
§ 2.4. Dividende şi redevenţe 14
§ 2.5. Salarii 15
§ 2.6. Repatrierea profiturilor 15
Concluzii 16
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din referat:

Introducere

Totalitatea impozitelor şi taxelor, percepute în modul stabilit de legile Ucrainei în bugetele şi în fondurile de stat cu destinaţie specială, constituie sistemul ei fiscal. În Ucraina se percep 23 de impozite şi taxe generale de stat şi 16 locale.

Începînd cu 1 ianuarie 2011, noul Cod Fiscal introdus în Ucraina a schimbat substanţial sistemul fiscal al acesteia. Potrivit acestuia, toate impozitele şi prelevările sunt fie naţionale, fie locale.

Potrivit raportului "Doing Business 2011" al Bancii Mondiale, Ucraina este al treilea loc ca dificultate din lume cînd vine vorba de impozite, din cauza sistemului său fiscal extrem de complicat. Ucraina are un sistem fiscal schimbător deoarece des se introduc amendamente legislative.

Taxele naţionale sunt administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), iar taxele locale sunt administrate de autorităţi locale. Se supune taxării venitul global al rezidenţilor. La nerezidenţi, taxării se supune numai venitul provenit din surse ucrainene. În prezent rata standard pentru profitul corporativ este de 23 %. Rata plătită în Fondul pentru Asigurare Socială este determinată de autorităţile Fondului, pentru fiecare entitate în parte, şi depinde de riscul de accidentare în sectorul industrial al entităţii. În majoritatea cazurilor, aceasta constituie aproximativ 1% - 2%.

Principalele taxe din sistemul financiar ucrainian sunt:

- impozitul pe profit;

- impozitul pe venitul personal;

- taxa pe valoarea adăugată,

- fondul de pensii,

- impozitul pe cifra de afaceri şi taxa vamală;

- impozitul pe terenuri;

- impozitul fiscal.

CAPITOLUL I. SISTEMUL FISCAL AL UCRAINEI

Legislația fiscală ucraineană este construită pe principiul de non-discriminare și condiții egale de impozitare pentru orice entitate de afaceri în Ucraina. În ceea ce privește investitorii străini, în domeniul de aplicare al impozitării, ele sunt tratate în cadrul regimului național. Următoarele legi sunt principalele legile fiscale din Ucraina:

- Legea cu privire la sistemul de impozitare;

- Legea privind impozitele si taxele locale;

- Legea privind impozitul pe profit companiei;

- Legea cu privire la taxa pe valoarea adăugată;

- Legea cu privire la tarifele vamale unificate;

- Legile privind accizele.

Sub legi ale sistemului de impozitare, numai legile fiscale pot introduce taxe, impozite și ratele lor. Numai taxele și impozitele prevăzute de legile menționate se plătesc. Amendamente la această lege, precum și la alte legi de impozitare, în ceea ce privește prețurile și mecanismul de calcul a taxelor, se fac nu mai târziu de șase luni înainte de un nou an bugetar și va intra în vigoare de la începutul noului an bugetar

Impozitele naţionale, cum sunt impozitul pe veniturile corporaţiilor, TVA, impozitul pe venitul personal, taxele vamale şi accizele formează cea mai mare parte a veniturilor bugetare. De asemenea, autorităţiile locale colectează venituri prin urmatoarele impozite locale: impozitul pe bunurile imobiliare, taxe de parcare, taxa pentru călătorie cu transportul auto pe teritoriul regiunilor prefrontaliere, plata petru folosirea specială a resurselor de apă.

Noul Cod Fiscal a schimbat numarul tipul de impozite, taxe naţionale şi locale, introducînd un numar de 24 de impozite şi taxe, dintre care 19 sunt naţionale, iar 5 sunt locale. Colectarea impozitelor este controlată şi administrată de către Administraţia Fiscală de Stat în timp ce plata a taxelor vamale este administrată de către Serviciul Vamal de Stat. Toate persoanele fizice şi juridice care sunt angajate în activităţi de afaceri trebuie să se înregistreze la administraţia fiscală locală şi să raporteze în mod regulat toate operaţiunile impozabile şi impozitele plătite.

Trebuie remarcat faptul că legislaţia Ucrainei (inclusiv legislaţia privind impozitele), este supusă destul de des unor modificări, producaînd dificultăţi, chiar şi contribuabililor locali.

Astfel cel mai frecvent în Ucraina se întilnesc următoarele tipuri de impozite:

1. Impozite directe:

• impozitul pe venit

• impozitul pe profit

• contribuţii sociale

2. Impozite indirecte:

• taxa pe valoarea adăugată

• accize

• taxa vamală

1.1 Impozite directe

1.1.1 Impozitul pe venit

Persoanele care sunt rezidente în Ucraina, sunt supuse la plata impozitului pe venitul personal. Persoanele fizice nerezidente sunt impozitate numai pentru veniturile obtinute din surse ucrainene. Codul Fiscal a introdus, de asemenea, o serie de modificări semnificative cu privire la modul în care sunt impozitaţi contribuabilii, persoane fizice. Legea stabileste o rata de impozitare de 15 % si 17 % care variază în funcţie de marimea venitului. Această rată de impozitare nu depinde de statutul fiscal al individului.

Veniturile neimpozabile sunt următoarele:

- Sumele asigurărilor sociale de stat şi plăţile sociale de stat;

- Venitul de la titlurile de stat emise de Ministerul de Finanţe din Ucraina;

- Sumele provenite din plăţi de caritate;

- alte tipuri de plăţi.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Fiscal al Ucrainei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 831 cuvinte
Nr caractere:
28 476 caractere
Marime:
48.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!