Sistemul Fiscal al Ciprului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 3
Capitolul 1.Caracteristici generale 4
Capitolul 2. Impozitul pe profitul Societatii 8
Capitolul 3.Impozitul pe venitul personal 12
Capitolul 4.. Impozitul pe profit aplicat companiilor 13
Concluzie 15
Bibliografie 16

Extras din referat:

Introducere

Ciprul este un spaţiu economic privit ca un paradis fiscal pentru afaceriştii din toată lumea. Avantajul e dublu. Pe de-o parte, impozitul pe profit e mic, iar pe de alta, este evitată dubla impozitare graţie tratatelor cu alte state europene.

Cum să-ţi deschizi o firmă în Cipru? Cu 500 de euro pentru procedurile de înscriere şi încă o mie onorariul avocatului care să se ocupe de asta. Mai dai o mie de euro capital social şi în 10, maxim 18 zile, firma e înfiinţată. După 2004, anul aderării Ciprului la comunitatea statelor europene, companiile străine create aici nu mai sunt considerate firme off-shore.

În afară de impozitul mic, un alt avantaj oferit de Cipru este confidenţialitatea datelor.

"Este foarte dificil să identifici o companie internaţională deoarece este prezentă doar denumirea ABC Cipru SRL. Este practic imposibil să afli cine stă în spatele companiei. Începi investigaţiile, mergi la sediul firmei pentru a afla cine este directorul, cine sunt acţionarii. Uneori nu sunt nici măcar proprietarii adevăraţi, fiindcă firmele sunt create pe numele contabililor sau avocaţilor", menţionează Masis der Partogh, director Financial Mirror.

Specialiştii ciprioţi sunt de părere că sistemul fiscal din Cipru nu reprezintă niciun risc pentru ţara lor.

În prezent, în Cipru figurează peste 200 de mii de companii. Jurnaliştii de aici estimează că aproape o sută nu au nicio activitate. Dar regimul fiscal a permis ca în ultimii cinci ani să fie înregistrate o sută de mii de companii, arată date statistice ale Pireus Bank din Cipru.

Capitolul 1.Caracteristici generale

Cu capitala la Nicosia, Cipru este o tanara membra a Uniunii Europene, foarte cunoscuta pentru turismul mediteranean (situata in largul coastelor libaneze si turcesti, la rascruce intre Europa, Africa si Orient, Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana, dupa Sicilia si Sardinia). Cipru este, totodata, perfect situata pentru a oferi perspective largi initierii si dezvoltarii operatiunilor de comert international, mai cu seama a activitatilor off-shore. Avand o legislatie puternic inspirata din dreptul britanic, Cipru se infatiseaza, sub aspectul fiscalitatii, ca un adevarat paradis, mai ales pentru nerezidenti: salariatii straini sunt impusi numai pentru jumatate din veniturile obtinute, iar salariatii unei intreprinderi locale stabiliti in strainatate nu datoreaza impozit pe venit daca isi depun si mentin banii in banci cipriote. Rezidentii permanenti datoreaza numai o taxa de 5% pentru veniturile de peste 2000 cyp introduse in tara si un impozit de 20% care se aplica asupra cresterilor de capital provenind din tranzactii imobiliare. Taxa pe valoarea adaugata este, de regula, de numai 8%, beneficiile curente ale intreprinderilor sunt impozitate progresiv, dar rezonabil, societatile off-shore de drept cipriot si stabilimentele locale ale unor entitati colective straine beneficiaza de un regim fiscal deosebit de avantajos (motiv pentru care numarul firmelor off-shore inmatriculate in Cipru este extrem de mare). Impozitul pe profit, care a fost stabilit multa vreme la numai 4,25%, a fost marit de la 1 ianuarie 2003 la 10% in perspectiva integrarii; pentru dividende nu se datoreaza impozit, nu se percepe taxe vamale la importul de marfuri

Fiind un stat membru UE, Cipru a promulgat imediat o reformă fiscal substantiala în anul 2003. Sistemul fiscal prevede un impozit pe profit de 10% atat pentru companiile locale, cat şi pentru cele internaţionale. De asemenea, foarte important este faptul că această reformă fiscală a fost aprobată atat de Uniunea Europeana, cât şi OECD, creând astfel un mediu de afaceri considerat stabil pentru companii de a-si localiza afacerile internaţionale.

Observații:

Universitatea de Stat din Moldova

Facultatea “Științe Economice”

Catedra ” Finanțe și Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Fiscal al Ciprului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 162 cuvinte
Nr caractere:
29 198 caractere
Marime:
42.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!