Sistemul de plăți interbancare din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Deschiderea economiei româneşti în perspectiva apropiatei aderări la Uniunea Europeanăinduce la nivelul sistemelor de plăţi provocări specifice, legate în special de volumul sporit altranzacţiilor şi dorinţele utilizatorilor de a beneficia de servicii compatibile cu cele din UniuneaEuropeană.

Pentru realizarea unor sisteme de plăţi aliniate la practicile şi standardele europene şiinternaţionale (stabilite de Banca Centrală Europeană şi Banca Reglementelor Internaţionale), înRomânia a fost finalizat în anul 2005 proiectul de implementare a Sistemului Electronic de Plăţi SEP.

Sistemul de plăți poate fi definit ca un set de aranjamente privind descărcarea obligațiilor asumate de către agenții economici (inclusiv persoanele fizice) în urma tranzacțiilor economice cu bunuri (inclusiv active financiare) sau servicii. Sistemele de plăți au dublă funcție de intermediere a operațiunilor de plăți precum și garantarea operațiunilor de plăți. Sistemele de plăți sunt componente ale sistemelor financiare.

Elementele componente ale unui sistem de plăți cuprind instituțiile care furnizează servicii de plăți, diversele forme de creanțe transferate, metodele și mijloacele de transfer, mesajele și canalele de comunicație. Activele care circulă în sistemul de plăți (banii) reprezintă creanțe asupra guvernului (moneda metalica), asupra băncii centrale (bancnotele sau fondurile bănești din evidențele băncii centrale, adică moneda scripturală) și asupra instituțiilor bancare (depozitele bancare). Aceste active sunt cunoscute sub denumire a generică de mijloace de decontare. Moneda este o creanță pentru cel care o deține și o datorie pentru cel care a emis-o. Toate tranzacțiile, fie că vorbim de achiziția de bunuri, active financiare sau servicii, (și presupunând că nu au la bază trocul) se bazează pe transferul de bunuri, active financiare sau prestarea de servicii pe de o parte și de fonduri care pot fi numerar (bancnote și monede metalice) sau depozite la instituțiile de credit pe de altă parte.

La nivel mondial, sistemele de plăţi şi sistemele de decontare au dobândit o importanţă deosebită în special în ultimele decenii, datorită creşterii volumului şi a valorii tranzacţiilor comerciale şi a celor financiare (pe pieţele monetare şi valutare), în contextul globalizării şi a liberei circulaţii a capitalurilor.

Transfond este o companie de servicii financiare din România, constituită din 25 de bănci, care dețin 66,67% din acțiuni. Cel mai mare pachet de acțiuni este controlat de Banca Națională a României (BNR), cu o treime din capital. Societatea a fost înființată în 2000, ca urmare a angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană în privința modernizării infrastructurii financiar-bancare. Transfond este operator al Sistemului Electronic de Plăți: administrator și operator al sistemului SENT (casa automată de compensare), administrator tehnic și operator al sistemului ReGIS (sistemul de decontare pe bază brută în timp real), conform mandatului acordat de către Banca Națională a României, operator tehnic al sistemului SaFIR (sistemul de depozitare și decontare a operațiunilor cu titluri de stat).

Transfond este responsabil pentru procesarea plăților interbancare din România. Domeniul principal de activitate îl constituie furnizarea de servicii de compensare și decontare a plăților fără numerar în monedă națională, pentru instituțiile de credit, BNR și alte instituții financiare.

Banca Naţională a României, ca orice altă bancă centrală, este interesată ca sistemele de plăţi şi de decontare în monedă naţională să fie proiectate şi administrate de o manieră prudentă. Astfel, BNR acordă o atenţie deosebită funcţionării fără perturbări a acestor sisteme, precum şi reducerii potenţialelor riscuri asociate funcţionării acestora.

Funcţionarea fără perturbări a sistemelor de plăţi şi de decontare este vitală pentru asigurarea unei monede naţionale puternice şi pentru implementarea cu succes a politicii monetare a băncii centrale, pentru buna funcţionare a pieţelor financiare şi pentru menţinerea stabilităţii întregului sistem financiar-bancar.

BNR are ca atribuţie statutară promovarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi atât în calitate de bancă centrală a României (Legea nr.312 din 28 iunie 2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României), cât şi în calitate de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale (art. 105 alin. (2) din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene şi art. 3 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene), prin:

- furnizarea de mijloace de decontare pentru plăţi şi instrumente financiare; în acest sens BNR operează un sistem pentru plăţi de mare valoare în lei (ReGIS), un sistem pentru plăţile de mare valoare în Euro (TARGET2-România), precum şi un sistem de depozitare şi decontare pentru instrumente financiare (SaFIR);

- supravegherea sistemelor de plăţi şi a celor de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare; în acest sens BNR stabileşte standarde în vederea asigurării siguranţei şi eficienţei sistemelor care procesează tranzacţii în lei şi evaluează conformitatea sistemelor cu aceste standarde;

- cooperarea cu autorităţile naţionale, Sistemul European al Băncilor Centrale, Banca Centrală Europeană, precum şi cu orice alte organisme internaţionale relevante, în vederea asigurării unui cadru de reglementare şi supraveghere a sistemelor de plăţi şi de decontare a operaţiunilor cu instrumente financiare armonizat cu standardele internaţionale;

- promovarea eficienţei în sistemele de plăţi şi adaptarea infrastructurilor la cerinţele unei zone unice de plăţi în euro (SEPA).

Observații:

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Plati Interbancare din Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 708 cuvinte
Nr caractere:
14 792 caractere
Marime:
80.97KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Adina Sargu
Sus!