Selectarea proiectului de investiții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I

Investitiile si deciziile privind investitiile si finantarea acestora

1.1 Continutul investitiilor

Într-o acceptiune largă, financiară, notiunea de investitie este sinonimă cu orice actiuni de alocare,plasare a capitalului în vederea obtinerii unor câstiguri. Potrivit acestei acceptiuni, investitia reprezintă schimbarea undei sume prezente si certe pe speranta obtinerii în viitor a unor venituri superioare, dar probabile.

Notiunea de investitie implică trei elemente definitorii:durata,rentabilitatea si riscul. Notiunii de investitii îi este caracteristic timpul,fondurile investitionale se alocă în prezent,iar efectele se obtin în viitor. Orice proiect de investitie are o durată de viată proprie,caracterizată prin etape si momente de timp bine definite, pe parcursul căreia parametrii economici ai investitiei au o evolutie specifică.

Scopul final al investitiei îl constituie profitul. Investitorul acceptă schimbarea disponibilitătilor existente pe o serie de efecte viitoare,numai în cazul în care suma acestora din urmă,actualizată,este superioară cheltuielior initiale.

Economistii delimitează riguros investitiile financiare de investitiile în active reale.În aceste conditii,o tipologie globală a investitiilor ar cuprinde următoarele categorii:

-investitii imobiliare,care privesc achizitia sau realizarea de bunuri imobiliare destinate locuirii sau desfăsurării unor activităti publice,administrative;

-investitii financiare constând în achizitia unor valori mobiliare emise de alte societăti comerciale în vederea realizării unor câstiguri;

-investitii în active reale cu caracter industrial sau comercial care vizează achizitia sau realizarea pe cont propriu a unor active fixe corporale si necorporale,indispensabile activitătilor de productie sau de comercializare a bunurilor si serviciilor.

1.2 Proiectul de investitie

Activitatea de investitii în cadrul unei întreprinderi are la bază strategia de dezvoltare economică stabilită la nivelul acesteia si se desfăsoară pe bază de programe investitionale sau proiecte.

Programele de investitiii,indiferent de nivelul la care sunt elaborate în cadrul unei întreprinderi,se detailează în scopul implementării lor în mai multe proiecte investitionale.O întreprindere poate fi privită ca un portofoliu de proiecte investitionale între care pot exista sau nu relatii de interconditionare.Din acest punct de vedere proiectele de investitii pot fi clasificate în două categorii:proiecte de investitii independente si proiecte de investitii dependente.

Pentru ca proiectul de investitie A să fie independent,din punct de vedere economic,de proiectul de investitie B,trebuie satisfăcute două conditii:

În primul rând trebuie,este necesar ca,din punct de vedere tehnic,să fie posibilă realizarea proiectului A indiferent de acceptarea sau neacceptarea proiectului B.

În al doilea rând,cash-flow-rile nete estimate aferente proiectului A nu trebuie să fie afectate de decizia de acceptare sau respingere a proiectului B. Proiectele de investitii dependente din punct de vedere economic sunt cele caracterizate prin faptul că cash-flow-rile degajate de unele dintre ele sunt afectate de decizia,la rândul lor,în mai multe categorii:

Proiecte mutual-exclusive în cazul cărora acceptarea unuie implica excluderea altuia.

Proiecte complementare caracterizate prin faptul că decizia de realizare a unuia dintre ele determină fie majoritatea profiturilor estimate a fi degajate de proiectul secund de-a lungul duratei sale de viată,fie micsorarea costurilor asociate implementării acestuia.

Proiecte substituente în cazul cărora decizia de realizare a unui proiect determină fie micsorarea profiturilor degajate de celălalt,fie majorarea costurilor aferente implementării acestuia.

Proieste conditionate care apar în situatiile în care acceptarea unuia este o conditie în vederea realizării celuilalt.

1.3 Decizia de investitii

Deciziile de investitii de capital reprezintă unele dintre cele mai important si,în acelasi timp,unele dintre cele mai critice tipuri de decizii luate la nivelul unei intreprinderi.Decizia de investitii poate fi definită ca reprezentând procesul prin care resursele întreprinderii sunt angajate în vederea realizării unor proiecte investitionale destinate obtinerii unor profituri superioare in perioadele viitoare.

Modelele decizionale elaborate de teoria modernă a bugetării capitalului sunt subordonate realizării unui obiectiv considerat optim la ora actuală,si anume,acela al maximizării bunăstării actionarilor.

Obiectivul maximizării bunăstării actionarilor pare a intra în conflict cu alte obiective pe termen lung urmărite la nivelul unei întreprinderi cum ar fi,de exemplu,satisfacerea intereselor altor membri ai coalitiei care conditionează existenta acesteia.

Teoria financiară actuală vede întreprinderea ca o echipă ai cărei membri actionează in vederea satisfacerii propriilor interese dar,care îsi dau seama că binele lor depinde de supravietuirea echipei în competitia lor cu alte echipe.

Activitatea de bugetare a capitalului este preocupată cu solutionarea următoarelor probleme:

- Identificarea oportunitătilor de investitii individuale sau a combinatiilor de oportunităti

- Stabilirea procedurilor de evaluare a proiectelor de investitii si realizarea efectiva a evaluăriilor

- Stabilirea conditiilor minime necesare în vederea acceptării proiectelor

- Stabilirea mărimii capitalului necesar si a modalitătilor de procurare a acestuia

- Realizarea selectiei finale a proiectelor de investitii

- Stabilirea procedurilor de supraveghere si control pe parcursul implementării si exploatării obiectivelor investitionale.

În functie de nivelul ierarhic la care sunt luate în cadrul unei întreprideri, deciziile de investitii pot fi clasificate în trei categorii:

- decizii de investitii tactice

- decizii de investitii strategice

- decizii de investitii administrative

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Selectarea Proiectului de Investitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
10 186 cuvinte
Nr caractere:
56 788 caractere
Marime:
87.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!