Rolul Uniunii Bancare în Procesul Integrării Europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Introducere. 3
Capitolul 2. Argumente pro şi contra uniunii bancare. 4
2.1. Argumente pro uniunii bancare 4
2.2 . Argumente contra uniunii bancare 6
Capitolul 3. Costuri şi oportunităţi. 6
3.1. Costurile monedei unice 6
3.2. Oportunităţile monedei unice 11
Capitolul 4. Infrastructura uniunii bancare. 12
Capitolul 5. Concluzii. 13
Bibliografie 15

Extras din referat:

Capitolul 1. Introducere.

În ultimele luni, liderii zonei euro s-au angajat să se deplasează cât mai rapid sprecconceptul de "uniune bancară."

Uniunea este o analogie a uniunii monetare, care există deja în zona euro și uniunea politică spre care mulți membri tind să ajungă. Acesta este un termen de artă, fără semnificație precisă, dar, în general, se referă la o structură în care națiunile își coordonează sistemele lor bancare în cel puțin trei moduri:

1. Reglementarea și supravegherea comună a sistemului bancar. Acest lucru presupune aplicarea acelorași reguli băncilor din diferite țări și supravegherea respectării acestor norme într-un mod comun, supravegheat de o autoritate supremă unică.

2. Gestionarea comună a procesului de "rezoluție" pentru băncile cu probleme. Atunci când o bancă se află în pericol de insolvabilitate, problema poate fi rezolvată prinr-un un proces de restructurare, care include asistență de lichiditate, injecții de capital, sau alte forme de ajutor. O restructurare într-o "bancă bună" și o "bancă rea" va fi de multe ori o parte a soluției. În caz de insolvabilitate reală, deciziile trebuie să fie făcute în aşa mod în care eventualele pierderi să fie împărțite între investitori, creditori, parteneri contractuali de tranzacționare, contribuabili, fonduri de garantare a depozitelor și a altor părți. Autoritățile ar putea interveni, dacă este necesar, pentru a gestiona falimentul sau alte proceduri similare de insolvență, în scopul menținerii funcționării sistemului financiar. Procesele de soluționare în Europa rămân în esență la nivel național, cu unele excepţii de cooperări transfrontaliere pentru băncile internaționale. Într-o uniune bancară, ar trebui să fie un proces comun, cel mai probabil gestionat de către o autoritate unică.

3. Un fond comun de depozit de garanţii (un fond care protejează fondul de garanţie naţională). În prezent, fondurile de garantare a depozitelor sunt pur naționale. În plus, detaliile despre normele cu privire la modul de protecție sunt oferite titularilor de depozite. Practic, toți observatorii cred că o uniune bancară ar fi incompletă dacă nu ar avea nici un fond de garantare comun sau cel puțin un fond care să asigure garanții, astfel încât deponenții să nu mai fie într-atât de preocupaţi de securitatea sistemelor lor de garantare naționale.

Capitolul 2. Argumente pro şi contra uniunii bancare.

2.1. Argumente pro uniunii bancare

Un set de argument pro , ar fi :

- În baza acordului la care au ajuns miniştrii de finanţe la începutul zilei de 13 decembrie de la Bruxelles, liderii europeni au dat undă verde realizării uniunii bancare. (prin acest acord Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea să supravegheze direct băncile din zona euro începând din ianuarie 2014. Mecanismul de supraveghere unic a fost conceput pentru ţările din zona euro, dar va putea fi deschis şi altor state membre.) ;

- “euro este ireversibil și vom face orice este necesar pentru a-l păstra”, declaraţie făcută de Mario Draghi, preşedintele BCE. Asta denotă că euro este o moneda puternica, care este folosită de cca 330 milioane de persoane care locuiesc în cele 17 ţări din zona euro. De asemenea, este folosit, fie ca mijloc legal de plată, fie din motive practice, de o serie de alte ţări, cum ar fi statele vecine sau fostele colonii.

De aceea, nu este surprinzător că moneda euro a devenit rapid a doua monedă internaţională, ca importanţă, după dolar, iar în unele privinţe (de exemplu, numerarul aflat în circulaţie) chiar a depăşit moneda americană. majoritatea ţărilor europene si pierderea ei ar crea un dezastru economic.În septembrie, Mario Draghi s-a ținut de cuvânt, lansând un program nelimitat de cumpărare a obligațiunilor de stat, în schimbul unei stricte condiționalități privind asistența financiară ;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Uniunii Bancare in Procesul Integrarii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 555 cuvinte
Nr caractere:
18 623 caractere
Marime:
148.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Dragos Turliuc
Sus!