Retrospectiva Istorică asupra Evoluției Finanțelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apariţia finanţelor a fost cauzată de anumite necesităţi. Principala cauză constă in crearea in urma activităţii economice a produsului intern brut care, pentru funcţionarea normală a societăţii, trebuie să fie repartizat intre toate sferele de activitate umană şi intre toţi membrii societăţii.

Evident că, pentru apariţia finanţelor era necesară şi existenţa unor anumite circumstanţe. Una din principalele circumstanţe de apariţie şi funcţionare a finanţelor este prezenţa subiecţilor procesului de repartiţie - statul (guvernul), persoanele juridice, persoanele fizice.

Comuna primitiva , dupa cum se stie, nu a cunoscut statul. In aceasta orinduire, diferitele functii publice – organizarea muncii in comun, aplanarea conflictelor dintre ginti si triburi, supravegherea respectarii obiceiurilor, a ritualurilor religioase, apararea membrilor unui trib impotriva atacurilor altui trib erau indeplinite de oameni alesi de catre intreaga comunitate. Organele autoritatii publice nu dispuneau de mijloace de constringere speciale. Cu timpul, insa, diviziunea sociala a muncii a condus la cresterea productivitatii muncii, la sporirea productiei si la dezvoltarea schimbului, si-a facut aparitia proprietatea privata, iar societatea s-a scindat in clase. O data cu impartirea societatii in clase antagoniste, a aparut necesitatea unei institutiii care sa protejeze protejeze aceasta proprietate, sa apere privilegiile celor neavuti impotriva celor avuti, sa ocroteasca interesele stapinilor de sclavi impotriva sclavilor. Aceasta institutie, care era statul, si-a facut aparitia.

In primele stadii de dezvoltare a orinduirii sclavagiste, cind predomina economia naturala, inchisa, unele functii publice (de conducere, justitie) erau onorifice, construirea de corabii pentru scopuri militare, fortificatii, sosele, poduri, apeducte, bai publice, temple si alte obiective de uz public, intretinerea armatelor si a curtilor, organizarea de spectacole de masa, rascumpararea prizonierilor erau asigurate pe calea prestatiiilor in munca si a darilor in natura (colectările naturale constau din alimente, furaje, muniţie pentru armată etc.), la care erau obligati supusii statului, sau pe seama tributurilor, a bunurilor jefuite si a trofeelor de razboi de la popoarele invinse. Abia mai tirziu, cind a inceput sa se dezvolte economia de schimb, statul sclavagist foloseste si resursele banesti pentru acoperirea cheltuielilor publice. Din acest moment se poate vorbi de aparitia primelor elemente de finante (impozite, imprumuturi). Procesul de colectare a impozitelor a fost de lungă durată şi dificil. Spre exemplu, in Imperiul Roman de două ori a eşuat încercarea de a percepe impozitele sub forma bănească.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retrospectiva Istorica asupra Evolutiei Finantelor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 295 cuvinte
Nr caractere:
13 416 caractere
Marime:
20.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!