Recenzie - liber să alegi - un punct de vedere personal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In cartea sa, “Liber sa alegi. Un punct de vedere personal”, Milton

Friedman evidentiaza printr-o serie de exemple ale mai multor tari care s-au aflat sub dictatura, faptul ca o economie nu va putea fi functionala atata timp cat va fi comandata si controlata de la centru, in raport cu tarile in care aplicarea liberalizarii preturilor si a schimbului liber au fost masuri care au garantat o economie functionala.

Printre mai multe subiecte interesante pe care le trateaza in aceasta carte, renumitul profesor, detintator al Premiului Nobel pentru Economie (1976), subliniaza importanta delimitarii clare a atributiilor revenite statului, puterilor guvernamentale, aratand cum, spre exemplu in fosta Uniune Sovietica care aplica o economie centralizata planificata, aceea economie nu putea fi functionala.

Un exemplu ar fi si Romania a carei economie deasemenea era una centralizata, fapt ce ne face sa resimtim si in prezent consecintele unei astfel de economii. Facand o comparatie intre tarile cu economie centralizata si tarile a caror economie s-a bazat pe schimbul liber este evidenta situatia ca cele din urma au avut numai de castigat, fapt ce se demonstreaza prin economia puternica pe care o au in prezent.

Referindu-se la sistemul pretului care functioneaza atat de bine atunci cand

este lasat liber, autorul vorbeste despre criza petrolului din 1974, cand guvernul

american incercand sa intervina prin adoptarea unor masuri menite sa evite cresterea

pretului petrolului pe piata interna, a avut un efect invers decat cel asteptat,

conducand la lungi cozi la benzina si deficite de aprovizionare chiar in SUA, tara

care produce cea mai mare parte a propriului petrol. In acest timp tari ca Germania si

Japonia, care sunt dependente de petrolul importat nu erau afectate. El reuseste astfel

sa arate foarte bine cum transmiterea informatiei prin pret poate fi unul dintre cele

mai daunatoare efecte ale inflatiei.

La momentul de fata, in unele tari printre care si Romania, functionarea pietelor este dictata de grupuri puternice de interese in stransa legatura

cu politicul, pe care il influentaza sa aplice masuri care sa aiba efecte in directii

dorite de respectivele grupuri.

Friedman arata prin mai multe argumente clare cum anumite sectoare economice, institutii care se gasesc in subordinea statului, functioneaza defectuos si cum ar functiona

acestea daca ar fi redate sectorului privat. Dupa parerea mea, serviciile prestate ar fi imbunatatite calitativ daca ar fi redate sectorului privat, si cand zic lucrul acesta ma gandesc in special la serviciile de sanatate care sunt foarte slabe datorita faptului ca se incearca sa se diminueze apelarea la aceste servicii si nu atragerea clientilor.

Autorul sustine ideea delimitarii clare a rolului guvernului, si implicarea acestuia dandu-i dreptate lui Adam Smith care a spus ca rolul guvernarii este doar de a proteja societeatea de violenta si invazia altor societati, de a proteja fiecare membru al societatii de asuprirea sau nedreptatea oricarui alt membru, prin administrarea exacta a justitiei, si de a pastra institutiile publice in egala masura pentru totii membrii societatii. Un exemplu pe care il ofera in acest sens este Hong Kong despre care majoritatea dintre noi stim ca este un

exemplu modern de succes.

Unul dintre subiectele foarte interesante despre care autorul vorbeste, este cel legat de recesiunea si caderea care au zguduit economia S.U.A. in anii 20 si in perioada urmatoare. Influenta si repercusiunile pe care aceste evenimente le-au avut asupra altor state, in mod special asupra Germaniei, unde au facilitat venirea la putere a partidului nationalist, si in final a dus la izbucnirea razboiului mondial; este unul din subiectele menite a raspunde multor intrebari.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Liber sa Alegi - Un Punct de Vedere Personal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 642 cuvinte
Nr caractere:
8 682 caractere
Marime:
15.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!