Procesul Bugetar în România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Continutul si etapele procesului bugetar in Romania.2
1.1. Elaborarea proiectelor de bugete publice.2
1.2. Aprobarea (adoptarea) bugetelor.3
1.3. Executarea bugetului de stat.3
1.4. Incheierea exercitiului bugetar.5
1.5. Controlul executiei bugetare.6
1.6. Aprobarea executiei bugetare.7
2. Cadrul principal de actiune si implicare în procesul bugetar.7
2.1. Principii si reguli bugetare. 7
Bibliografie.11

Extras din referat:

Procesul bugetar reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de autoritatea statala competenta cu privire la etapele consecutive ale procedurii bugetare (elaborarea proiectelor de bugete publice / aprobarea (adoptarea) bugetelor publice / executia si raportarea bugetelor publice.

1. Continutul si etapele procesului bugetar in Romania

1.1. Elaborarea proiectelor de bugete publice

Procesul bugetar este o succesiune de etape prin care trec bugetele publice ca balante financiare cu implicări institutionale, prin folosirea de metode, tehnica, si procedee specifice în proiectarea si realizarea indicatorilor de venituri si cheltuieli, pe baza unui cadru juridic bine definit.

Raspunderea elaborarii proiectelor de bugete publice revine Guvernului si institutiilor desemnate de acesta pentru bugetele din zona sa de referinta, precum si Consiliilor locale privind bugetele unitatilor administrativ teritoriale.

Elaborarea proiectelor de bugeta publice presupune implicarea, pe baza unui cadru juridic existent, a tuturor participantilor la relatiile specifice (bugetare), diferit, in functie de pozitia pe care o au în cadrul acestora, folosind metode si tehnici de lucru bine definite ca actiune, pe categorii de indicatori (venituri si respectiv cheltuieli).

Momentele definitorii în elaborarea proiectelor de bugete publice:

- fundamentarea proiectelor de bugete publice (în plan metodologic si procedural cu privire la indicatorii finantelor publice);

- întocmirea lucrărilor pregătitoare privind proiecte de bugete publice (ca o succesiune de interventii institutionale, premergatoare elaborarii propriu-zise a proiectelor de bugete publice);

- elaborarea propriu-zisa a proiectelor de bugete publice.

Proiectul de buget, una dintre cele mai importante decizii ale puterii executive, este insusit de Guvern, in ansamblul sau, dar si de membrii acestuia care au obligatia, in virtutea solidaritatii guvernamentale, sa-l sustina, alaturi de ministrul finantelor, in cadrul dezbaterilor parlamentare.

1.2. Aprobarea (adoptarea) bugetelor publice

Aprobarea bugetului presupune dezbaterea si votarea, de catre Parlament, a legii de aprobare a bugetului public national. Institutia publica imputernicita prin Constitutie sa aprobe proiectul de buget este Parlamentului.

Aprobarea prin Parlament poate fi prezentata prin: analiza si avizarea documentelor bugetare de catre comisiile de specialitate ale acestuia / prezentarea lor în plenul Parlamentului / dezbaterea acelorasi documente de către Parlament si, concomitent aprobarea pe fiecare articol si alineat de lege prin corelare cu subdiviziunile clasificatiei (parti, capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, ordonatori principali de credite bugetare) / adoptarea pe ansamblu a bugetelor, ca legi.

Bibliografie:

Filip Gheorghe - Finante Publice, Ed. Sedcom Libris, Iasi,2003

Intocmirea planurilor şi bugetelor de investit

Intocmirea planurilor si bugetelor de investitii – suport de curs realizat de George M. Guess –programul GRASP

Legea nr 500/2002 a finantelor publice

Ordonanţa de Urgenţă privind finaţele publice locale nr. 45/2003

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesul Bugetar in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 860 cuvinte
Nr caractere:
24 743 caractere
Marime:
26.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!