Particularitățile managementului bancar în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Diferente majore intre managementul bancar romanesc si cel strain, se realizeaza in principal, in baza functiunilor pe care o au bancile straine, iar bancile din Romania nu.

Astfel intalnim urmatoarele mari categorii de banci din Romania: banci comerciale, banca de emisiune, banci de afaceri si institutii de credit specializate.Pe cand la nivel international se regasesc si banci de investitii, care nu constituie depozite, singura lor activitate fiind sa realizeze investitii cu marje substantiale de profit, in Romania aceste tipuri de banci sunt aproape inexistente.

In tara noastra functioneaza o banca centrala (BNR) care este condusa de un consiliu de administratie, acesta fiind compus din: guvernator, in calitate de presedinte, prim-viceguvernator, doi viceguvernatori si alti cinci membri.

In conformitate cu directivele BNR, functionarea bancilor se particularizeaza prin urmatoarele : societatile bancare sunt obligate sa obtina din partea BNR autorizatia de functionare, ele isi constituie fonduri specifice, pastreaza rezervele minime obligatorii la BNR, respecta normele stricte de garantare a solvabilitatii, nu pot fi constituite sub forma de societati cu raspundere limitata, capitalul social trebuie sa fie varsat integral numai sub forma baneasca la momentul subscrierii.

Noul Regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor prevede regimul garantiilor aferente creditelor intarziate la plata de mai mult de 90 zile in procesul de constituire a provizioanelor. Modificarea consta in flexibilizarea cadrului de reglementare, noul regulament permitand imprumutatorilor sa ia in considerare o cota de cel mult 25 % din valoarea recuperabila a garantiilor la determinarea provizioanelor aferente creditelor (cadrul de reglementare anterior nu permitea ajustarea nivelului provizioanelor pentru creditele restante de mai mult de 90 de zile).

Organismele de credit, cuprinzand ansamblul intermadiarilor fianciari a caror activitate se circumscrie realizarii operatiunilor de banca, pot fi grupate in 5 categorii: banci comerciale, care au vocatie universala, banci mutuale si cooperatiste, care au anumite restrictii in ndistribuirea creditelor, case de economisire si organisme locale de credit, societati bancare care isi procura prin imprumuturi pe piata monetara, institutii financiare specializate care pot emite bonuri de trezorerie pe termen scurt.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitatile managementului bancar in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
337 cuvinte
Nr caractere:
2 116 caractere
Marime:
8.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
banci, credite, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!