Obiectivele și funcțiile FMI

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap.1 Apariția și Evoluția Fondului Monetar Internațional 2
Cap.2. Obiectivele și funcţiile Fondului Monetar Internațional 4
2.1. Obiectivele Fondului Monetra Internațional 4
2.2. Funcţiile Fondului Monetar Internațional 6
Cap.3. Relaţiile Fondului Monetar Internațional cu ţările membre. 11
3.1. Drepturi și obligații Fondului Monetar Internațional 11
3.2. Relaţia României cu Fondul Monetar Internațional 13
Concluzii 15
Bibliografie 16

Extras din referat:

Cap.1. Apariția și Evoluția Fondului Monetar Internațional

La începutul anilor 1940, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial doi gânditori au conceput, aproape simultan, proiecte pentru instaurarea unui nou sistem monetar după încetarea ostilităților. Este vorba despre John Maynard Keynes, aflat la apogeul prestigiului său în Marea Britanie și Harry Dexter White, înalt funcționar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.

Proiectele celor doi sunt foarte asemănătoare: amândoi doresc reinstaurarea stabilității schimburilor, a convertibilității monedelor, încurajarea dezvoltării comerțului mondial, amândoi prevăd crearea unor organisme internaționale pentru cooperarea economică și monetară între națiuni.

Keynes și White au avut viziuni diferite asupra modalităților concrete de funționare a acestor instituții. Keynes vedea instituția internațională ca pe un fel de bancă mondială care ar putea crea masa monetară prin propria autoritate și astfel ar acorda ajutor financiar țărilor cu probleme. White vedea contribuția țărilor membre ca sursă a asistenței financiare, astfel s-ar fi conferit instituției un accentuat caracter de cooperare și un control mai sever asupra politicilor țărilor ce vor beneficia de credite. Cele două proiecte au fost discutate îndelung și, deși varianta americană a predominat datorită influenței Statelor Unite ale Americii, forma finală adoptată poate fi considerată un hibrid.

La 1 iulie 1944, 730 de delegați provenind din 45 de țări se întâlnesc în orășelul Bretton Woods, unde au pus în dezbatere repartizarea cotelor-părți și a definirii precise a statutului Fondului Monetar Internațional. La 22 iulie 1944, a fost încheiat acordul de înființare a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD sau Banca Mondială) la Conferinţa Monetară şi Financiară de la Bretton Woods. FMI a fost înființat oficial pe data de 27 decembrie 1945, moment în care primele 29 ţări semnează statutul său, începându-şi activitatea la 1 martie 1947 şi sediul general la Washington .

Fondul este o instituţie din cadrul Naţiunilor Unite care a apărut cu scopul de a o ajuta să dezvolte o economie sănătoasă pentru ţările lumii, dar şi o instituţie a sistemului monetar internaţional – sistemul de plăţi şi rate de schimb între monedele internaţionale – care face posibil schimbul internaţional. Scopul său este acela de a preveni crizele, încurajând ţările să adopte măsuri politice sănătoase.

Numărul membrilor FMI a început să crească la sfârșitul anilor 1950 şi în timpul anilor 1960 când mai multe ţări africane au devenit independente şi au depus candidatura pentru aderare.

FMI are în prezent 187 de state membre, din cele 196 existente . România a devenit membru al FMI în anul 1972, făcând parte din grupul de ţări care include: Ucraina, Olanda, Cipru, Moldova, Israel, Armenia, Georgia, Bulgaria, Croația, Bosnia Herțegovina, Macedonia şi Muntenegru . În Consiliul Executiv al FMI, această grupă de ţări este reprezentată de un director executiv olandez – Age Baker, iar în Consiliul Guvernatorilor, România este reprezentată de Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de Bogdan Alex Drăgoi – secretar de Stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor cu responsabilităţi în domeniu.

Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţionala ce are drept scop ,,prevenirea politicilor economice îngrozitoare care au contribuit la criza din anii ’30 şi este însărcinat să supravegheze sistemul monetar internaţional, prin eliminarea restricţiilor de schimb aplicabile comerţului de bunuri şi servicii” .

Cap. 1. Obiectivele și Funcțiile Fondului Monetar Internațional

1.1. Obiectivele Fondului Monetar Internațional

Crearea FMI a însemnat pentru țările membre lărgirea considerabilă a posibilităților de acoperire a unui deficit temporar al balanței de plăți. Fondului Monetar Internațional i s-a stabilit un statut juridic potrivit căruia are o personalitate juridică deplină, având totuși o poziție diferită de a celorlalte instituții specializate ale ONU. FMI are un sistem de organe de conducere, un buget propriu și un mecanism procedural de decizie și de interpretare a propriului statut ( cadrul juridic care definește drepturile și obligațiile țărilor membre) .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivele si Functiile FMI.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
4 886 cuvinte
Nr caractere:
27 103 caractere
Marime:
46.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!