O scurtă privire asupra domeniului plăților electronice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

O scurta privre asupra domeniului platilor electronice.

Platile electonice, au aparut ca una dintre urmarileremarcabile ale dezvoltarii tehnologiei, informatiei si telecomunicatilor.

Raspandirea calculatoarelor personale, a mijloacelor de telecomunicatii publice, dar si a retelelor private de mari dimensiuni, precum si a internetului, a format infrastructuranationala, regionala si globala, pe care s-au construit sistema de plati elecronice si de transferuri elecronice de fontduri de mici si de mari dimensiuni.

Aceste sisteme de plati electronice sunt probabil cea mai dinamica parte a economiei informatizate, digitale, locale, regionale si globale. Toate acestea presupun exisenta, la scara globala, a unor retele de telecominicatii vaste, cum ar fi de pilda VISA si MasterCard, Internetul sau reteaua SWIFT.

Platile electronice sunt un stimulator important al cresterii economiei si al vitalitatii unei economii, iar guvernele trebuie sa fie interesate in incurajarea dezvoltarii si generalizarii sistemelor electronice de plati si de transferuri electronice de fonduri. Platile electronice ofera beneficii evidente – in principal comoditate si viteza – tuturor partilor implicate intr-o tranzactieeconomica: consumatorilor si comerciantilor, companiilor, administratiei centrale si locale.

Platile electronice micsoreaza semnificativ gripajul unei economii, reducand substantial intarzierile de plata si diminuand o oarecare lipsa de incredere in sistemul bancar, care poate actiona ca o frana in procesul dezvoltarii.

Diversele forme de plati elecronice, intre care cele mai raspandite sunt platile prin carduri, pot actiona si in calitate de ‘canale’ care introduc in sistemul bancar un important segment al populatiei ‘nebancarizate’.

Pe la mijlocul deceniului al x-lea al secolului trecut apare si comertul electronic, bazat esentialemente pe aparitia Internetului sip e folosirea cardurilor de plata. Transferurile electronice de fonduri s-au dezvoltat continuu impreuna cu axtinderea retelelor de telecomunicatii private ale sistemelor bancare.

In Romania platile electrionice se afla in plina dezvoltare: numarul de carduri a depasit in prezent cifra de 5 milioane, comertul electronic este la inceputul unei perioade de dezvoltare intense prin adoptarea recenta a protocolului 3-D Secure de catre trei mari banci acceptatoare.

CAPITOLUL 2

2.1 Cardul de plata cu banda magnetica.

2.1.1. Cardul de plata cu banda magnetica.

Cardul de plata cu banda magnetica este un dreptunghi mic de plastic, asemanator unei cartii de vizita, purtator de informatii tiparite si inregistrate magnetic, pri intermediul caruia se pot efectua plarti electronice.

Cardul de plata sub o forma arhetipala a aparut prima oara in SUA in anul 1914, fiind emis de compania Western Union in scopul incurajarii cumparatorilor si cresterii clientilor sai. Prin acest card se puteau face cumparaturi numai de la aceasta companie.

Visa International constituie o uriasa asociatie cooperatista de banci, care se supun aceluiasi regulament si participa in comun la dcezvoltarea si operarea sistemului asociatiei.

Se poate spune ca sistemul Visa de plati electronice prin carduri, inclusiv cel desfasurt pe Internet sau telefonie mobile, a dat prima lovitur puternica metodelor de plata prin numerar sau cecuri , platile electronice prin carduri dovedindu-se in scurta vreme mai attractive decat cele traditionale.Alte sisteme de plati electronice se vor dezvolta mai apoi, fiind , mai mult sau mai putin, inspirate sau modelate dupa Visa.

In Romania primul card de plata in lei, sub numele de Prima a fost emis de BRD in decembrie 1995, ca un card proprietar, iar incepand din acelasi an au aparut primele carduri Visa si EuroPay.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O Scurta privire Asupra Domeniului Platilor Electronice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 174 cuvinte
Nr caractere:
18 392 caractere
Marime:
23.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!