Necesitatea și Rolul Gestiunii Riscurilor Financiare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Conceptul de risc şi semnificaţiile sale

Riscul reprezintă un concept relativ nou în materie de management financiar care a început a fi studiat în timpul Renaşterii. Când oamenii s-au desprins de anumite constrângeri ale trecutului. Primele abordări ale acestei teme au loc odată cu apariţia teoriei probabilităţii în anul 1654. Utilizarea acestei teorii a produs o schimbare radicală în materie de percepere a incertitudinii, deoarece aceasta ne arată logica în luarea deciziilor. Un alt element privind apariţia riscului îl constituie, apariţia în anul 1738 a noţiunii de utilitate marginală descrescândă. Conform cu aceasta, într-un joc, sporirea utilităţii ca urmare a obţinerii unui câştig ar putea fi mai mică decât scăderea utilităţii determinată de pierdere. Astfel asumarea riscului ar fi iraţională plasând problema alegerii în condiţii de risc şi incertitudine înafara domeniului teoriei economice.

Etimologic, cuvântul risc provine din termenul latine “risicare”, care înseamnă “a îndrăzni”. Într-un sens larg, utilizat şi pe plan mondial, riscul este definit ca fiind “probabilitatea apariţiei unor evenimente cu repercursiuni negative asupra unei afaceri sau unei activităţi (chance of loss)”.

Noţiunea de risc cunoaşte o serie de abordări în literatura de specialitate. Plecand de la acestea rezulta că nu exista o definiţie universală a noţiunii de risc şi un consens privind criteriile de clasificare a acestuia. Riscul devine astfel un concept ce poate fi abordat din perspective diferite, în funcţie de domeniul în care se manifestă.

În literatura de specialitate riscul este un subiect predilect, ceea ce demonstrează importanţa dar şi complexitatea lui în economie. În practică, instituţiile se confruntă cu o mare varietate de riscuri, atât interne, cât şi externe, care datorită acestor aspecte, niciodată nu pot fi avute în vedere 100%.

“Riscul este un eveniment nesigur sau un set de circumstanţe care, odată ce se manifestă, produc un efect (negativ) asupra obiectivelor propuse”

Riscul apare atunci când:

• un eveniment se produce sigur, dar rezultatul acestuia e nesigur;

• efectul unui eveniment este cunoscut, dar apariţia evenimentului este nesigură;

• atât evenimentul cât şi efectul acestuia sunt incerte.

Riscul este un factor fundamental al afacerilor, deoarece din nici o activitate nu se poate obține profit fără risc. De aceea orice societate comercială încearcă să-și maximizeze profitul pin gestionarea riscului specific domeniului său de activitate și prin evitarea sau transferarea riscului pe care aceasta nu dorește să-l preia. Este evident că o strategie performantă trebuie să cuprindă atât programe cât și proceduri de gestionare a riscurilor care vizează, de fapt, minimizarea probabilității producerii acestor riscuri și a expunerii potențiale a societății. Acest lucru rezultă din obiectivul principal al acestor politici, anume acela de minimizare a pierderilor sau cheltuielilor suplimentare suportate de societate, iar obiectivul central al activivității întreprinderii îl costituie obținerea unui profit cât mai mare pentru acționari.

Numai că nu întotdeauna aceste două obiective - general și sectorial - se află în concordanță. S-ar putea ca, în anumite situații, costul implementării și exploatării procedurilor care vizează gestiunea riscului să fie mai mare decât expunerea potențială la risc. Ceea ce nu înseamna neapărat că aceste programe trebuie selectate în funcție de criterii de eficiență. În alte cazuri s-ar putea ca strategia companiei să implice asumarea unor riscuri sporite sau a unor riscuri noi. În acest caz trebuie luată decizia întotdeauna având în vedere și cheltuielile suplimentare necesare pentru asigurarea unei protecții corespunzătoare și pierderile potențiale mai mari. Însă minimizarea riscurilor nu trebuie să se transforme într-un obiectiv în sine.

Noțiunea de risc este inseparabil legată de acelea ale rentabilității și flexibilității. Rezultatul întreprinderii este supus evenimentelor neprevăzute care însoțesc activitatea sa în toate domeniile. Riscul se traduce prin variabilitatea rezultatului, afectând rentabilitatea activelor și, în consecință, a capitalului investit. Aceasta variabilitate poate fi cu atât mai stăpânită de întreprinere cu cât aceasta posedă un anumit grad de flexibilitate.

Observații:

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Master Finante Asigurari, obiectul: Gestiunea riscurilor financiare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Necesitatea si Rolul Gestiunii Riscurilor Financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 291 cuvinte
Nr caractere:
24 653 caractere
Marime:
45.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Sorin Anton
Sus!