Monedă și credit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Utilizarea banilor este strans legata de dezvoltarea productiei si a schimbului de marfuri.Din pdv monetar evolutia istorica a productiei si a schimbului de marfuri poate fi impartita in 3 mari perioade:

a) Economia nemonetara: ea poate fi subimpartita la randul ei in doua subperioade:

- Ec. naturala se caracterizeaza prin aceea k bunurile produse sunt destinate necesitatilor de consum ale producatorului si nu pt. schimb

- Schimbul de natura(trocul)-aici exista deja un anumit schimb de amrfuri, insa o anumita marfa era schimbata direct cu alta amrfa fara a se recurge la bani.

b) Economia in care se utilizeaza banii-marfa: oamenii au inceput sa vanda mia intai aceasta marfa pe bani, iar apoi sa foloseasca banii respectivi pt. a cumpara alte marfuri de care aveau nevoie.Banii simplifica deci foarte mult viata ec. Reconstructia pe baze logice a istoriei schimbului implik supozitia k epoca trocului a fost urmata de epoca banilor-marfa.S-a trecut astfel de la banii cantariti la monede batute si numarate, se pp. k primelemonezi au aparut in Europa.

c) Economia in care se utilizeaza banii simbol : in acesta epoca esenta banilor este simbolizata printr-o bucata de hartie iar banii ca bani si nu ca marfa.Biletele de hartie sunt usor de purtat si de transportat, iar prin imprimarea pe fata unui asemenea bilet cifra ,,unu" uramta de m.m sau mai putini zerouri, se poate incorpora dupa necesitati o valoare mai > sau mai < intr-un obiect lejer.Tendinta de evolutie a banilor continua inca aparand moneda electronica:

Cardurile au aparut pentru prima in SUA, iar intentia a fost de a oferi clientilor un instrument de plata cu circulatie la nivel national. Ca suport fizic cardul este realizat din material plastic, comparabil ca forma si dimensiune cu o carte de vizita. Se disting :

- carduri internationale - a caror circulatie depaseste granitele tarii unde este amplasata compania emitenta. Sunt emise in valute convertibile si acceptate pe plan mondial, pe baza lor putandu-se efectua plati in orice moneda indiferent de valuta in care este eprimat contul detinatorului.

- Carduri nationale - care sunt exprimate in moneda nationala a tarii unde este amplasata banca sau compania emitenta, ele putand fi utilizate ca instrumente de plata numai in tara respectiva.

Princip.tipuri de carduri:

a) credit cardurile - sunt primele instrumente de plata de acest gen care au aparut. Credit cardul indica faptul ca detinatorul i-a fost deschisa o linie de credit, care ii permite achizitionarea de bunuri si servicii sau numerar in limita unui plafon stabilit in prealabil. Credit cardul se emite titularului in baza unui cont bancar deschis in acest scop. Particularitatea credit cardului este faptul ca permite titularului sa efectueze plati, chiar dak nu are disponiblitati in cont.

b) Store cardul - multe din marile magazine sau companii de deservire a populatiei (benzinarii) au introdus propriile carduri care intr-un fel concureaza credit cardurile emise de banci. Magazinele mari prefera sa emita propriul instrument de plata ca un element important in procesul de asigurare a loialitatii clientilor pentru magazinul sau reteaua respectiva de magazine.

c) Debit cardul- permite ca detinatorului sau sa-i fie debitata, in mod direct, contravaloarea bunurilor, serviciilor achizitionate sau numerarului folosit pe seama fondurilor din contul sau.

d) Cardul multifunctional- permite utilizarea acestuia pt.toate operatiile specifice debit cardurilor, dar si pt.retragerea de sume de la distribuitoarele automate de numerar sau pt.garantarea platilor efectuate prin cec.

e) Smart cardul- permite derularea unor tranzactii mult mai sofisticate decat celelalte tipuri de carduri, prezentand urm.avantaje: acestor carduri le pot fi asociate plati mai mari in descoperit de cont, iar protectia impotriva fraudelor si a riscului de credit al bancii este mult mai mare.

1.2 Functiile banilor

a) mijloc de masura a valorii, cu ajutorul careia se exprima valoarea tuturor marfurilor si serviciilor, precum si valoarea tuturor tranzactiilor imediate, viitoare sau decalate in timp; de asemenea banii servesc ca etalon comun de evidenta si ca instrument de calcul, de analiza si decizie economica.

b) mijloc de schimb cu ajutorul caruia se realizeaza tranzactiile cu marfuri generatoare de produs social, fara a recurge in acest scop la procedeul inficace al trocului.

c) mijloc de plata cu ajutorul caruia se sting datoriile nelegate direct de schimbul de marfuri (impozite, taxe) precum si obligatiile la termen (cele rezultate din vanzarea-cumpararea marfurilor pe credit, operatiuni bancare etc). Banii sunt o rezerva de valoare caci posesorul lor nu este obligat sa-i utilizeze pt.a achizitiona bunuri si servicii in perioada curenta.

Cap.II. SISTEMUL MONETAR NATIONAL. 2.1 Succesiunea sistemelor monetare.

Termenul consacrat pt.desemnarea suprastructurii institutional-organizatorice a circulatiei banesti este cel de ,,sistem banesc"(monetar). Prin sistem banesc se intelege ansamblul normelor legale si institutiilor care reglementeaza, organizeaza, si supravegheaza relatiile banesti intr-un stat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda si Credit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 553 cuvinte
Nr caractere:
33 200 caractere
Marime:
31.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
bani, banci, credite
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!