Intervenția statului în economie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Redimensionarea rolului statului in economie

Esenta tranzitiei o constituie redimensionarea rolului statului in economie. Restrangand oarecum sfera, putem spune, fara sa gresim, ca esenta tranzitiei o constituie restructurarea relatiilor de proprietate. Aceasta deoarece in limitele proprietatii socialiste redimensionarea rolului statului in economie este de neconceput. Fortele productive apartineau practic in totalitate statului. Orice redimensionare in acest context este lipsita de sens.

Tranzitia ofera, insa, aceasta posibilitate. In viziunea noastra, cele doua obiective ale redimensionarii rolului statului sunt reducerea ponderii sale ca agent economic si diversificarea functiilor acestuia, ca stat de drept, garant al bunei functionari a pietelor si a liberei competitii.

Se observa, asadar, ca redimensionarea rolului statului nu trebuie identificata, in mod simplist, cu restrangerea rolului sau economic. Putem vorbi de reducerea rolului statului atunci cand ne referim la implicarea sa directa ca proprietar si administrator al unor active. Trebuie sa facem, insa, distinctie intre rolul statului de proprietar si administrator si rolul de reglator, legislator si principal strateg al constructiei institutionale, ceea ce face parte din domeniul functiilor statului.

Sa fim clari: noi nu avem in vedere ignorarea functiilor statului. Suntem constienti ca statul va continua sa aiba o functie economica, in calitate de actor al pietei. Din ratiuni diferite dar, de cele mai multe ori, de ordin strategic, peste tot in lume exista anumite companii nationale - fie ca e vorba de retele de electricitate, de uzine de avioane ori de automobile si altele asemenea - pe care statul le pastreaza in proprietatea sa. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca cel putin 20% ( in unele tari chiar cu mult mai mult) din produsul intern brut se reintoarce, prin forme de redistribuire, la buget, de care statul dispune pentru indeplinirea functiilor sale.

Important e faptul ca firmele de stat trebuie sa actioneze intr-un mediu economic de piata. Ele sunt cele care se supun regulilor pietei si nu piata este cea care se supune capriciilor statului. Redefinirea functiilor statului presupune, in mod esential, trecerea de la economia de comanda la economia libera. Indiferent de implicarea sa in piata, statul trebuie sa ramana garantul drepturilor si libertatilor fundamentale. Nicaieri ca in mediul economic exercitiul libertatii individuale nu se intrepatrunde mai adanc cu respectul pentru libertatea celorlalti. Primul care trebuie sa respecte aceasta regula trebuie sa fie insusi statul. Actiunea sa pe piata trebuie sa se faca fara a ingradi libertatea celorlalti actori ai pietei.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Interventia Statului in Economie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 060 cuvinte
Nr caractere:
11 876 caractere
Marime:
12.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
statut economic, piata, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Atanasiu Iulian
Sus!