Inflația în România - prezent și perspective

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Evoluţia inflaţiei :

1Pe parcursul trimestrului I 2012, rata anuală a inflaţiei şi-a continuat tendinţa pronunţat descendentă, atingând la sfârşitul lunii martie un nou minim istoric (2,40 la sută faţă de 3,14 la sută la finele lunii decembrie 2011). Scăderea ratei inflaţiei sub punctual central al ţintei stabilite pentru anul în curs (3 la sută ±1 punct procentual) s-a datorat efectului de bază favorabil asociat şocurilor manifestate asupra preţurilor alimentelor şi combustibililor în prima parte a anului trecut, dar şi persistenţei deficitului de cerere. Acesta a avut rolul de a atenua parţial presiunile inflaţioniste din partea preţurilor de import sau a costurilor sporite antrenate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Pe fondul deficitului de cerere şi al efectului de bază favorabil manifestat pe segmental produselor alimentare, o traiectorie descendentă a urmat şi rata anuală a inflaţiei calculate pe baza indicelui CORE2 ajustat, care a coborât în martie 2012 la 2,03 la sută.

Sursa : INS, calcule BNR

Dintre componentele IPC, cea mai consistentă contribuţie la reducerea ratei anuale a inflaţiei a revenit preţurilor volatile, a căror dinamică anuală s-a adâncit în teritoriul negativ cu peste două puncte procentuale, până la -2,4 la sută la sfârşitul lunii martie. Evoluţia s-a datorat integral unui efect de bază favorabil, intervalul analizat fiind marcat de o serie de influenţe adverse. Astfel, preţurile volatile ale produselor alimentare (LFO) au crescut cu rate ridicate relativ la media acestei perioade a anului (+10,2 la sută în primul trimestru al anului 20121), pe fondul: (i) perturbării aprovizionării centrelor comerciale din cauza condiţiilor meteorologice adverse; (ii) intrării în vigoare, de la 1 ianuarie 2012, a prevederilor comunitare privind condiţiile de creştere a păsărilor, cu impact asupra volumului importurilor şi a costurilor de producţie pe

1 Conform, www.bnr.ro

plan intern (preţul ouălor a crescut de la începutul anului cu circa 27 la sută, ceea ce a contribuit cu 0,2 puncte procentuale la rata anuală a inflaţiei aferentă lunii martie); (iii) deprecierii monedei naţionale faţă de euro într-o perioadă de dependenţă de importuri. De asemenea, preţurile combustibililor s-au majorat cu rate lunare peste media ultimilor ani, reflectând traiectoria ascendentă a cotaţiilor ţiţeiului pe plan internaţional, dar şi uşoara depreciere a leului faţă de dolarul SUA (-0,6 la sută în martie 2012 faţă de decembrie 2011).

2În sens dezinflaţionist au acţionat şi preţurile administrate, dinamica anuală a acestora diminuându-se – în absenţa unor ajustări notabile în perioada analizată – cu 0,6 puncte procentuale, până la 6,1 la sută. Totuşi, nivelul acesteia rămâne sensibil superior inflaţiei IPC – fiind determinat de modificările anterioare ale tarifelor pentru energia electrică şi termică, servicii comunale şi de transport –, astfel încât peste 40 la sută din rata anuală a inflaţiei consemnate la finele trimestrului I s-a datorat evoluţiei preţurilor administrate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inflatia in Romania - Prezent si Perspective.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 000 cuvinte
Nr caractere:
11 010 caractere
Marime:
367.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!