Inflația în România - prezent și perspectivă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INFLAŢIA

Definirea inflației

Conceptul de inflație exprimă stare de dezechilibru economic în care masa monetară existentă în economie depășește necesarul real de monedă, ducând la creșterea generalizată a prețurilor și la scăderea puterii de cumpărare a banilor. Inflația se face simțită atât la nivelul consumatorului cât și la nivelul macroeconomic.

Prețurile în piață pot să crească din două motive :

- Creșterea cererii de bunuri și servicii sau scăderea ofertei de bunuri și servicii (factor nemonetar);

- Creșterea cantității de bani din economie (factor monetar);

Inflația are influențe pozitive dar și negative asupra creșterii economice, asupra întreprinderilor și asupra populației. Hiperinflația conduce la recesiune, o inflație ridicată frânează creșterea economică iar un nivel moderat a acesteia antrenează efecte benefice.

Inflația în prezent

În decembrie 2011, rata anuală a inflației a coborât la 3,14%, ținta fiind de 3%. Scăderea ratei inflației în partea a doua a anului a fost susținută de detensionarea pieței materiilor prime, alimentare și energetice, precum și de disiparea unor efecte statistice nefavorabile asociate majorării semnificative a prețurilor pe aceste piețe în perioada trimestrului III al anului 2010-trimestrul II al anului 2011 și creșterea cotei taxei pe valoare adăugată începând cu luna iulie 2010.

Influența acestor factori, a contribuit la reducerea inflației măsurate pe baza indicelui CORE2 ajustat, care a ajuns la sfârșitul anului la 2,37% de la 4,76% la sfârșitul trimestrului II 2011 și la 2,73% în luna septembrie .

Pe parcursul trimestrului IV al anului 2011, rata anuală a inflației IPC a încetinit cu 0,3%, deoarece inflația de bază a scăzut, creșterea anuală a prețurilor combustibililor a fost temperată, iar dinamica prețurilor administrate a acționat în sens contrar.

În ianuarie 2012 rata anuală a inflației a fost de 2,7% ceea ce pentru România este o premieră deoarece din 1997 și până în prezent, inflația a scăzut sub media Uniunii Europene care fost de 2,9%. Valoare actuală a inflației este de 2,4%(martie2012) , mai mică decât în februarie 2012 când valoarea era de 2,59%. În martie prețurile au crescut cu 0,42% față de luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,64%, a produselor nealimentare cu 0,32%, dar și în urma creșterii tarifelor la servicii cu 0,20%.

Graficul nr.1 Ținta inflației și intervalul de variație stabilit de BNR, perioada 2009 - 2012

Sursă:BNR

Din grafic putem observa că țintele anuale ale inflației s-au situat pe o traiectorie descendentă, nivelul lor scăzând de la 7,5% în 2005 la 3,5% în 2009 și 2010. Ținta de inflație pentru sfârșitul lui 2011 a fost coborâtă la nivelul de 3%.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inflatia in Romania - Prezent si Perspectiva.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 162 cuvinte
Nr caractere:
6 224 caractere
Marime:
57.25KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!