Împrumuturile și garanțiile acordate de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Prezentarea Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare 2
2. Împrumuturile acordate de către Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare 4
2.1. Caracteristicile împrumuturilor pentru investiții 7
2.2. Caracteristicile împrumuturilor pentru politici de dezvoltare 7
2.3. Caracteristicile finanțării pe bază de rezultate 8
2.4. Etape unui proiect finanţat de BIRD 8
3.Garanții oferite de Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare 10
Concluzii 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

1. Prezentarea Băncii Internaţionale de Reconstrucţie şi Dezvoltare

Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Fondul Monetar Internaţional sunt două instituții internaționale ce fac parte din Organizaţia Naţiunilor Unite , iar acestea au fost create în urma conferinţei de la Bretton Woods care a avut loc în iulie 1944.

Ca măsură împotriva dezastrelor ce au avut loc în economiile statelor europene în urma celui de-al Doilea Război Mondial s-a înființat Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Data înfiinţării a fost 27 decembrie 1945 şi a funcţionat începând cu 25 iunie 1946. Această instituție a avut ca principal scop acordarea de împrumuturi pentru a relansa economia și pentru a reconstrui infrastructura statelor afectate.

Acesteia i s-a acordat personalitate juridică şi a fost organizată ca o societate pe acţiuni. Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare este una din agenţiile specializate care aparţine Grupului Băncii Mondiale împreună cu următoarele patru instituţii: Asociația Internațională pentru Dezvoltare-AID, Corporația Financiară Internațională (CFI), Agenția de Garantare a Investițiilor Multilaterale-MIGA, Centrul Internațional de Soluționare a Litigiilor privind investițiile-CISLI.

BIRD îşi desfaşoară activitatea pentru toate cele 188 de state membre, iar clienţii acesteia pot obţine volume mari de resurse financiare care au scadenţele mai mari în comparaţie cu cele oferite pe pieţeleafinanciare internaţionale, în condiţii mai avantajoase.

Între obiectivele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prevăzute în statut se enumeră:

- sprijinirea reconstrucţiei şi dezvoltăriiaţărilor membre prin plasări de capitaluri pentru refacerea economiilor afectate de război;

- promovarea investiţiilor străine private acordând garanţii sau prin a participa la credite şi alte investiţii ale sectorului privat;

- încurajarea măririi echilibrate pe termen lung a comerţului internaţional şi păstrarea echilibrului balanţei de plăţi susţinând investiţiile externe menite ramurilor productive în ţările membre, susţinând creşterea productivităţii muncii şi acondiţiilor de muncă;

- îndrumarea împrumuturilor acordate sau garantate de bancă cu împrumuturile externe din alte surse în vederea realizării cu prioritate a proiectelor de dezvoltare urgente în ţările membre;

- desfăşurarea operaţiunilor având în vedere efectele investiţiilor externe din alte surse pentru realizarea proiectelor de dezvoltare urgente în ţările membre.

Statele membre au ca drepturi următoarele:

- numirea unui guvenator şi a unui suplenat;

- participarea la adoptarea deciziilor;

- însuşirea de credite pentru investiţii;

- beneficierea de asistenţă tehnică;

- participarea la cooperarea financiar-monetară în cadrul FMI;

Resursele financiare ale BIRD sunt constituite din contribuţia ţărilor membre. Iniţial capitalul propriu al BIRD a fost în valoare de 10 miliarde dolari, care la rândul său a fost împărţit în 100.000 de acţiuni în valoare de 100.000 USD fiecare. Aceste acţiuni erau puse la dispoziţie statelor membre pentru subscriere. Ca ultime date furnizate de către Banca Mondială, în data de 30 iunie 2012, în urma majorărilor succesive, capitalul BIRD a ajuns la nivelul de 278,37 MLD. USD.

În următorul tabel se observa principalele state care contribuie la creşterea capitalului social.

Tabel nr. 1 Principalele subscrieri la capitalul social al BIRD-30 iunie 2012

Nr. Crt. Statul membru Total capital subscris

1 SUA 33,921

2 Japonia 19,958

3 Germania 9,946

4 Franţa 8,890

5 Marea Britanie 8,890

6 Canada 6,359

7 Italia 5,404

Sursa: www.worldbank.org

2. Împrumuturile acordate de către Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare

Statutul BIRD prevede anumite condiții pe care statele membre trebuie să le îndeplinească pentru a se putea folosi de resursele oferite de către bancă. Banca trebuie să ajute din punct de vedere financiar și să accelereze întregul proces de restaurare și reconstrucție a economiei țărilor membre, iar aceste idei se regăsesc în condițiile și termenii de acordare a împrumutului. Între bancă și statele membre au loc niște relații care se realizează datorită băncii centrale, fondului de stabilizare, Trezoreriei și a unor agenții fiscale care aparțin statului membru.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imprumuturile si Garantiile Acordate de Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 997 cuvinte
Nr caractere:
17 274 caractere
Marime:
68.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Anton Sorin
Sus!