Implicarea instituțiilor financiar internaționale în gestionarea datoriilor înregistrate de țările cu deficite bugetare cronice - Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Belgia, SUA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Europa se lupta sa gaseasca o iesire din crizazonei euro, in ciuda cresterii datoriilor, scaderii cresterii economice si a nelinistilor pietei

Tarile care imprumuta bani altor state au putin probleme in timpul perioadelor de boom economic, insa atunci cand o natiune nu-si mai poate controla datoriile, bancile din lume si institutiile financiare care au imprumutat risca sa-si piarda banii

Grecia este puternic indatorata tarilor din zona euro si unul dintre cele trei state care au primit bani din fondul de salvare.

Desi economia Greciei este mica si eventualele daune ale falimentului ar putea fi absorbite de catre tarile din zona euro, temerea cea mare este riscul "contagiunii", adica posibilitatea ca un eventual faliment sa declanseze o catastrofa financiara pentru celelalte economii, mai mari, cum este cea a Italiei.

Pietele au reactionat puternic la revizuirea deficitului Greciei si au urcat costul de finantare pe doi ani pentru statul elen la peste 10%, precum si costul asigurarii contra riscului de faliment in urmatorii cinci ani, marja la CDS-uri depasind joi 600 de puncte de baza.

Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a urcat joi cu 147,8 puncte de baza, pana la 633,5 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 633.500 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

Grecia a depasit Ucraina in topul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, ajungand pe locul al treilea in lume, dupa Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati. Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 41,1%, mai mare decat cea a Pakistanului.

Este pentru prima data cand o tara din zona euroajunge pe o asemenea situatie, de a fi considerata in piata printre cele mai riscante 3 state de pe planeta. In plus, in top 10 a intrat un alt stat din zona euro, Portugalia, situata joi seara pe locul 9, cu o marja la CDS-uri de 270,38 puncte de baza si o probabilitate de intrare in incetare de plati de 20,96%.

In piata obligatiunilor, situatia a fost similara: randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani a sarit de 10%, ceea ce insemana ca, la imprumuturile cu aceasta scadenta, guvernul de la Atena plateste cu 9% mai mult decat Germania.

Degradarea increderii in autoritatile de la Atena a fost declansata de revizuirea in urcare a deficitului bugetar din 2009 de catre Eurostat, la 13,6% din produsul intern brut (PIB), si de retrogradarea decisa de agentia de rating Moody's.

In aceste conditii, analistii considera din ce in ce mai probabila activarea planului de ajutor de 45 miliarde euro de la celelalte state ale zonei euro si de la Fondul Monetar International (FMI).

Datoria greacă va fi redusă cu 100 de miliarde de euro graţie renunţării de către bănci la aproximativ 50 la sută din creanţele lor.

Efortul băncilor "reprezintă 100 de miliarde de euro", a declarat Sarkozy la încheierea summitului european care a durat zece ore şi a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Ţările zonei euro au ajuns la un acord privind liniile principale ale unui plan anticriză, care prevede o reducere importantă a datoriilor Greciei şi mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a împiedica efectele de contagiune.

Până acum, grecii au mai falimentat ca ţară de vreo 5-6 ori. În cazul falimentului declarat din 1932, tot printr-un referendum s-a decis stoparea rambursării datoriei externe. Moratoriul astfel instituit a ţinut până în 1964.

Europa se luptă să găsească o cale de ieșire din criza Zonei Euro, încercând prin numeroase mijloace să pună în practică o metodă eficientă de stabilizare economică pentru toată regiunea. După ce Grecia, Irlanda și Portugalia sunt nevoite să caute noi împrumuturi, Italia se apropie și ea de un colaps economic, pe fondul datoriilor externe.

Italia are o datorie foarte mare, dar este o tara relativ bogata, in comparatie cu Grecia si Portugalia. Indoielile cu privire la posibilitatile clasei politice italiene de a gestiona criza si temerile ca datoriile ar putea creste la un asemenea nivel incat economia sa nu le poata sustine au starnit panica pe piete. Franta este cea mai expusa datoriilor Italiei.

Italia are de rambursat obligatiuni de 1.600 miliarde euro, cea mai mare suma din Europa si a treia la nivel mondial dupa SUA si Japonia, potrivit Bloomberg.

Pana acum, guvernul italian a reusit sa evite criza financiara care a cuprins Grecia, Irlanda si Portugalia, insa increderea investitorilor s-a erodat in ultimele doua luni, dupa avertismentele Moody's si S&P, care evalueaza pentru o posibila retrogradare ratingurile Italiei si ale bancilor locale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implicarea Institutiilor Financiar Internationale in Gestionarea Datoriilor Inregistrate de Tarile cu Deficite Bugetare Cronice - Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Belgia, SUA.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 788 cuvinte
Nr caractere:
19 918 caractere
Marime:
30.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!