Impactul TVA asupra Activității Economice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere 2
Ce este taxa pe valoare adăugată (TVA)- 4
Formele şi cotele taxei pe valoare adăugată în România 6
Evoluţia încasărilor din TVA în perioada 2009 - 2012 8
Concluzii 12
Bibliografie 13

Extras din referat:

Introducere

Orice persoană care furnizează bunuri sau servicii impozabile în cadrul activității sale în mod regulat, de cele mai multe ori, este considerată o persoană impozabilă, deci plătitoare de TVA. Termenul de "afaceri" se referă la toate activitățile desfășurate în mod independent de către producători, comercianți și furnizori de servicii. În plus, pentru non-rezidenți, principalele criterii sunt legate de existența unui sediu fix pe teritoriul statului respectiv, ceea ce înseamnă că are suficiente resurse tehnice și umane pentru a efectua livrările impozabile de bunuri și servicii. De asemenea, orice persoană fiziac care efectuează o livrare intracomunitară a unui mijloc de transport nou (de exemplu, nu mai mult de șase luni de la data primei puneri în funcțiune sau nu a călătorit mai mult de 6.000 de km), sau o persoană care vinde o proprietate imobiliară (ca o activitate economică continuă), este, de asemenea, considerată o persoană impozabilă.

Proiectul analizează efectul taxei pe valoare adăugată asupra variabilelor macroeconomice cum ar fi economiile, investițiile, modelul de consum sau veniturile fiscale. De asemenea, TVA are capacitatea de a crește economiile în cazul în care aceasta poate fi înlocuită pentru o parte sau pentru tot impozitul pe venit și acest lucru a fost dovedit. Deși TVA este percepută ca fiind o taxă general valabilă, ea are elemente regresive ce depind de mai mulți factori cum ar fi modelele de consum, grupurile cu venituri mai mici, impozite înlocuitoare, scutirile și altele. În general, TVA încurajează investițiile, dacă acestea ajung să aducă mai multe venituri pentru guvern. În cele din urmă, TVA se asigură că schimburile comerciale internaționale se desfășoară în mod transparent și evită denaturarea fiscală asociate cu taxele alternative de mărfuri.

Dacă sunt îndeplinite anumite condiții, livrările intracomunitare din România sunt scutite de TVA cu drept de deducere, în timp ce achizițiile intracomunitare din România sunt supuse TVA prin mecanismul de taxare inversă. Regimuri speciale se aplică pentru tranzacțiile cu mijloace de transport noi, produse aciczabile și pentru vânzările la distanță. Persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA în România (de exemplu, persoane fizice, instituții publice) și care efectuează o achiziție intracomunitară de mijloace de transport noi trebuie să prezinte un decont special de TVA și să plătească TVA înainte de înmatricularea acestor vehicule în România.

Vânzările la distanță ce implică transportul de mărfuri vor fi supuse impozitării TVA în statul membru de destinație în cazul în care valoarea totală a vânzărilor la distanță efectuate de furnizor depășește un prag stabilit de statul membru de destinație (în România acest prag este 35.000 EUR) în cursul anului în care o anumită tranzacție are loc.

Ce este taxa pe valoare adăugată (TVA)?

Taxa pe valoare adăugată reprezintă un impozit indirect datorat la bugetul statului, fiind o formă evoluată a impozitării generale a mărfurilor.

Privind la modul general, impozitele indirecte constituie o cheltuială pentru agenţii economici., iar taxa pe valoarea adăugată este echivalentul unei taxe pe consum. Pentru bugetul statului, taxa pe valoare adăugată este un impozit indirect stabilit şi perceput asupra valorii adăugate în fiecare stadiu al producţiei şi al distribuţiei unui produs sau a unui servicui, şi nu asupra întregii valori. Valoarea adăugată reprezintă astfel diferenţa dintre încasările obţinute din vânzarea bunurilor sau din prestarea serviciilor şi plăţile efectuate pentru bunurile şi/sau serviciile aferente aceluiaşi stadiu al circuitului economic.

Cele mai importante principii care stau la baza taxei pe valoare adăugată sunt:

- caracterul universal – taxa se aplică asupra tuturor bunurilor sau serviciilor din economie rezultate atât din activitatea de exploatare curentă, cât şi din activitatea financiară de utilizare a capitalurilor (proprii sau străine);

- transparenţă – TVA asigură tuturor subiecţilor impozabili posibilitatea de a cunoaşte concret dinainte care este mărimea impozitului şi a obligaţiei de plată care-i revine;

- unicitate (impozit unic) - indiferent de circuitul pe care-l parcurge materia primă până la realizarea produsului finit, cota este aceeaşi, prin urmare taxa nu este dependentă de mărimea circuitului economic calculându-se pe fiecare nivel care intervine în conceperea, realizarea şi valorificarea produsului. Este eliminată discriminarea întrucât cotele sale se aplică asupra tuturor activităţilor economice;

- aplicabilitate – TVA se aplică în ţară unde un produs său serviciu se consuma şi nu unde acesta se realizează, motiv pentru care produsele exportate se exclud de la plata, iar cele importate devin automat surse de plată a acestui impozit.

Bibliografie:

Carmen Corduneanu, Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor, Editura Codecs, Bucureşti, 1998;

Dumitru A.P. Florescu, Paul Coman, Gabriel Bălaşa, Fiscalitatea în România, Editura All Beck, Bucureşti, 2005;

Bistriceanu Gh., Sistemul fiscal al României, Editura Universitară, Bucureşti, 2008

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/trezorerie/BGCdec2010.pdf

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/trezorerie/BGCdec2011.pdf

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/trezorerie/Anexa1_bgc0101_31122012.pdf

Observații:

Universitatea Babeş-Bolyai

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul TVA asupra Activitatii Economice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 767 cuvinte
Nr caractere:
14 932 caractere
Marime:
362.16KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!