Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Întreprinderilor Românești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rezumat

Prezenta lucrare ilustrează cercetarea privind comportamentul întreprinderilor pe timp de criză. În urma completării a trei chestionare, de către SC EVERET ROMANIA DISTRIBUTION SRL, SC ALIGEO MARKET SRL, SELGROS CASH&CARRY SRL, și analizei acestora am observat că metodele de depășire a crizei nu diferă substanțial, de la companie la companie. În cadrul firmelor analizate impactul crizei asupra activității lor a fost unul de mică amploare, neafectând vânzările produselor sau calitatea serviciilor prestate. Din contră s-a încercat îmbunătățirea calității produselor comercializate și a serviciilor prestate, și s-a pus mult accent pe metodele de interacționare și fidelizare cu clienții : bonusuri, discounturi, promoții. De asemenea resursa umană nu a fost puternic afectată, remunerarea angajaților rămași crescând pentru anumite departamente solicitante, iar motivarea angajaților a fost aceeași cu perioada anterioară crizei. În concluzie pentru a face față crizei companiile trebuie să propună planuri de restructurare și strategii rapide și eficiente de ieșire din criză, dar să urmărească și menținerea oamenilor valoroși, prin motivarea acestora.

Acest studiu a fost realizat pentru a investiga impactul crizei globale asupra firmelor româneşti şi asupra comportamentului antreprenorial. Criza economică oferă factorilor de decizie politică o oportunitate de a aborda structural punctele slabe şi de a accelera schimbarea, lăsând o bază pentru o creştere mai puternică şi mai durabilă. De asemenea, studiul dezbate problemele pe care le-au întâmpinat întreprinderile în timpul crizei şi modul în care întreprinzătorii au făcut faţă cu succes crizei şi au reuşit să se menţină, sau chiar să prospere în aceste condiţii.

Prin întocmirea acestui raport vom putea identifica caracteristicile comune ale firmelor care au reuşit să se menţină pe piaţă şi de asemenea modelul pe care aceste firme îl lasă viitorilor antreprenori, arătând cum ar trebui să se desfăşoare activităţile economice viitoare pentru a nu fi afectaţi de o nouă criză.

Cel mai important lucru care trebuie înțeles privește conceptul de strategie managerială. Stategia este un proiect prin care firma stabilește modul în care va acționa pentru a-și atinge scopurile și pentru a obține succes în vânzarea produselor pe piața specifică activității desfășurate.

Analiza literaturii de specialitate

Aceasta a fost realizată pe baza documentării anterioare din șase articole din baza de date a Academiei de Studii Economice: “Impact of the Asian economic crisis on training intentions and outcomes” de Soo-Hoon Lee,Phillip H. Phanand, Gilbert Y. W. Tan; „Financial Flexibility and the Impact of the Global Financial Crisis: Evidence from France”, de Franck Bancel, Usha R. Mittoo; “Organisational response to crisis: An Investigation of Australian Consumers’ Purchase Intentions” scris de Angelo de Blasio. Alte articole cercetate sunt: Tribuna economică, nr 8, în 23 februarie 2011 și „Do Managers and Strategies Matter? A Study In Crisis”, scris de Daniel W. Greening and Richard A. Johnson.

Conform articolului “Impact of the Asian economic crisis on training intentions and outcomes”, în ultimii trei ani presa și publicațiile de specialitate dezbat cauzele acestui subiect, dar și ideea conform căreia angajarea este antecedentă intențiilor de formare, investigând dacă criza economică din Asia a motivat lucrătorii să apeleze mai mult la cursurile de formare. Rezultatele au arătat că în cursul crizei economice lucrătorii și-au ajustat aptitudinile și comportamentele de formare, alocând mai mult timp unui curs de formare; doar pentru a rămâne angajați. Aceștia au fost susținuți pe tot parcursul crizei de către guvern. Deşi lucrătorii din Singapore au exprimat o intenţie mai mare de a urma un curs de formare profesională decât muncitorii thailandezi, aceștia din urmă sunt cei care s-au angajat de fapt în mai multe programe de formare, fiind motivați de o situație mai severă decât cea din Singapore.

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERȚ

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Crizei asupra Comportamentului Strategic al Intreprinderilor Romanesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 427 cuvinte
Nr caractere:
12 560 caractere
Marime:
19.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!