Fundamentarea veniturilor în procesul elaborării proiectelor de buget

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Noţiuni introductive .3
2. Fundamentarea veniturilor din bugetele locale.4
3.Criterii de fundamentare a veniturilor .6
4. Elaborarea proiectului bugetului local.11
5. Bibliografie

Extras din referat:

1. Noţiuni introductive

Veniturile bugetare reprezintă resurse băneşti care se cuvin bugetului în baza unor prevederi legale, formate din: impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri, cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat,4 etc.

Veniturile publice se materializează în încasări din impozite, taxe, contribuţii, amenzi, vărsăminte din veniturile instituţiilor publice, venituri din închirierea terenurilor şi alte bunuri proprietate de stat, împrumuturi, donaţii, ajutoare.

Contribuabili de impozite şi taxe locale pot fi persoane fizice, precum şi persoanele juridice care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative ori exercită în mod individual sau prin asociere orice profesie liberă. De asemenea, contribuabili de impozite şi taxe locale sunt, persoanele juridice, respectiv entităţile reprezentate de persoane fizice înregistrate legal, ce au patrimoniu distinct, în scopul desfăşurării unei activităţi.

La stabilirea impozitelor şi taxelor locale se aplică următoarele principii:

• pe baza principiului autonomiei locale, consiliile locale judeţene au competenţa să aprobe majorarea unor impozite şi taxe locale în limitele şi condiţiile stabilite, precum şi să stabilească unele taxe locale.

• principiul aplicării unitare a reglementărilor privind impozitele şi taxele locale necesită aplicarea unitară a acestora şi interzicerea instituirii altor impozite şi taxe;

• aşezarea, calcularea şi încasarea impozitelor şi taxelor locale, autorităţile administraţiei publice locale, se bazează pe principiul transparenţei ceea ce înseamnă că îşi desfăşoară activitatea într-o manieră deschisă faţă de public;

2. Fundamentarea veniturilor din bugetele locale

Fundamentarea veniturilor bugetelor locale se bazează pe constatarea şi evaluarea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date, în scopul evaluării corecte a veniturilor.

Impozitele şi taxele locale se aprobă de consiliile locale în limitele şi în condiţiile legii.

Pentru funcţionarea unor servicii publice locale, create în interesul persoanelor fizice şi juridice, consiliile locale aprobă taxe speciale. Cuantumul taxelor speciale se stabileşte anual, iar veniturile obţinute din acestea se utilizează integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înfiinţarea serviciilor publice locale, precum si pentru finanţarea cheltuielilor de întreţinere si funcţionare ale acestor servicii. Prin regulamentul aprobat de consiliile locale, judeţene si Consiliul General al Municipiului Bucureşti, după caz, se vor stabili condiţiile si sectoarele de activitate in care se pot institui taxele speciale, modul de organizare si funcţionare a serviciilor publice pentru care se propun taxele respective, modalităţile de consultare si de obţinere a acordului persoanelor fizice si juridice beneficiare.

La nivelul administraţiei locale veniturile bugetelor locale sunt: „resursele financiare ale administraţiilor locale, care se concentrează la dispoziţia autorităţilor publice ale unităţilor administrativ teritoriale (de ex. judeţe, municipii, oraşe, comune) pentru satisfacerea unor nevoi asumate la nivelul fiecărei localităţi, servind finanţării de acţiuni considerate, în principiu de interes local.”

Veniturile bugetelor locale sunt formate din:

- venituri proprii: impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminte, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit;

- sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;

- subvenţii primite de la bugetul de stat şi de la alte bugete;

- donaţii si sponsorizări.

Fundamentarea veniturilor publice locale se bazează pe evaluarea materiei impozabile şi a bazei de impozitare în funcţie de care se calculează impozitele şi taxele aferente, evaluarea serviciilor prestate şi a veniturilor obţinute din acestea, precum şi pe alte elemente specifice, inclusiv pe serii de date , în scopul evaluării corecte a veniturilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fundamentarea Veniturilor in Procesul Elaborarii Proiectelor de Buget.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 351 cuvinte
Nr caractere:
18 537 caractere
Marime:
33.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!