Formarea Capitalului BERD

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I. Prezentare generală 2
1.1 Scurt istoric 2
1.2 Misiunea si obiectivele BERD 2
Capitolul II. Capitalul BERD 4
2.1 Modalitati de atragere a capitalului 4
2.2 Structura capitalului 5
Bibliografie 10

Extras din referat:

Capitolul I. Prezentare generală

1.1 Scurt istoric

Banca Europeană de Reconstructie si Dezvoltare a fost fondată în anul 1991 pentru a veni in sprijinul ărilor din Europa Centrală si de Est, proaspat ie.ite de sub guvernarea comunistă.

Ideea creării BERD a apar.inut pre.edintelui francez, François Mitterrand, care a prezentat-o in cadrul întrunirii Parlamentului European la data de 25 octombrie 1989.

Astfel, pe 20 mai 1999, s-a semnat la Paris acordul de infiin.are a BERD, la care au aderat 42 de membri, din care 40 erau reprezenta.i de tări si două de institu.ii interna.ionale: Banca Europeană de Investitii si Comisia Comunită.ii Europene.

Acordul prevedea ca BERD, al cărei capital e format din contribuţiile statelor membere, să vină cu precădere în întâmpinarea sectorului privat, sectorul de stat dobândind acest privilegiu doar în măsura în care creează condiţiile necesare pentru dezvoltarea celui privat. România a aderat chiar de la momentul înfiinţării aceastei instituţii, devenind de altfel şi membru fondator, cu scopul de a obţine ajutor financiar pentru a se înscrie în rândul statelor dezvoltate cu sistem descentralizat din Europa.

Guvernatorul României la BERD este ministrul finanţelor publice, Daniel Chitoiu, iar guvernator supleant la BERD este Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. România face parte din constituenta condusă de Turcia, care mai include Azerbaijan şi Kyrgyzstan.

1.2 Misiunea si obiectivele BERD

Scopul Băncii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare îl reprezintă sus.inerea dezvoltării economice a ţărilor din centrul şi estul Europei, extinderea principiilor economiei de piaţă, promovarea iniţiativei private şi antreprenoriale şi aplicarea principiilor pluripartidismului, pluralismului şi economiei de piaţă1.

1 Voinea, M., Gheorghe, Instituţii financiar-bancare internaţionale, Iaşi, 2009

3

Încă de la începuturile sale, BERD, a fost puternic implicată in domenii cum ar fi reforma sitemelor bancare, liberalizarea pre.urilor, privatizarea, precum si in creearea unui cadru juridic adecvat pentru drepturile de proprietate, toate acestea reprezentând ingrediente vitale pentru schimbare.

De asemenea banca este orientată spre protejarea mediului si sus.inerea proiectelor de investitii in energie durabilă.

Fiecare proiect BERD este adaptat la nevoile clientului si la situa.ia specifică a ării, regiunii sau sectorului. Investi.iile directe variază de la cinci milioane de euro la 230 de milioane de euro. Banca oferă facilită.i de credit si leasing, garan.ii si finan.are comercială. De obicei acesta finan.ează pana la 35% din costul total al proiectului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Capitalului BERD.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 974 cuvinte
Nr caractere:
12 593 caractere
Marime:
504.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!