Fonduri și programe ale uniunii europene

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Rolul si necesitatea fondurilor si programelor Uniunii Europene 2
2. Prezentarea fondurilor si programelor ale Uniunii Europene 3
3. Caracteristicile fondurilor europene 9
Concluzii: 12
Bibliografie: 13

Extras din referat:

Uniunea Europeana ofera tarilor membre asistenta financiara pentru a putea depasi deficientele structurale pe care le intampina, pentru dezvoltarea competitivitatii si pentru a putea indeplini conditiile de concurenta atat pe piata interna cat si pe cea extrena, avand un rezultat pozitiv. Datorita cresterii decalajelor intre regiuni si tari, acest tip de asistenta pe care o ofera Ununea Europeana este foarte inportanta, mai ales si datorita faptului ca decalajele sunt antrenate de extinderea realizata la nivelul acestora. In afara faptului ca Uniunea Europeana ofera ajutor financiar statelor membre prin intermediul fondurilor si programelor dezvoltate, prin intermediul lor se dezvolta si economia spre circuitul Pietei Unice Europene, acest obiectiv fiind si rostul aderarii statelor la Uniune.

Comunitatea europeana implementeaza complexe de programe in fiecare din tarile membre ale acesteia, iar prin intermediul acestor programe se poate verifica capacitatea de utilizare a resurselor proprii cat si cele comunitare. Totodata solutia necesara modernizarii infrastructurii de transport si de mediu, realizeaza o apropiere de cultura occidentala, aceasta avand efecte benefice asupra pregatirii practice , a managementului proiectelor, mobilizarea abilitatilor diferitelor categorii sociale, mai ales in randul tinerilor.

Prin intermediul Fondurilor Structurale si a Fondului de Coeziune se realizeaza politica actuala de dezvoltare economica si sociala a Uniunii. Cooperarea si parteneriatul dintre toti participantii implicati: administratiile nationale, regionale si locale, societatea civila, mediul de afaceri, unitati de cercetare si dezvoltare, reprezinta principiul care sta la baza unei implementari cu succes a acestei politici.

Stimularea cresterii economice a statelor membre ale Uniunii prin instrumentele structurale aferente acesteia are ca rezultat diminuarea disparitatilor dintre regiuni. Pentru a actiona acestea au nevoie de asigurarea unei contributii din partea statelor membre implicate. In principal acestea sunt cofinantate din resursele publice ale statului de care apartin, dar de cele mai multe ori, exista si domenii in care contributia financiara privata este primordiala.

Diminuarea diferentelor de dezvoltare dintre regiuni este unul dintre scopurile principale ale Politicii de Coeziune a Uniunii Europene, incurajand totodata si dezvoltarea rationala a intregului teritoriu al UE si avansarea egalitatii de posibilitati pentru toti.

2. Prezentarea fondurilor si programelor ale Uniunii Europene

Fondurile Structurale si de Coeziune (FSC) reprezinta instrumente financiare utilizate de catre Uniunea Europeana pentru inlaturarea disparitatilor economice si sociale dintre regiuni, avand drept scop obtinerea coeziunii economice si sociale.

Regulamentul Consiliului Uniunii Europene nr. 1083/2005 din iulie 2006 stabileste regulile generale privind Fondurile Structurale si de Coeziune si defineste regulile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune. Din punct de vedere financiar, aceste instrumente se pozitioneaza pe locul doi ca importanta in bugetul Uniunii Europene, menit politicilor europene. Acestea cuprind:

- Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) , sprijina evolutia economica viabila la nivel regional si local prin antrenarea potentialurilor locale si diversificarea sistemelor economice in sectoare precum cercetare si dezvoltare tehnologica, inovare si anteprenoriat, IMM-uri, protectia mediului, turism, energie si societatea informationala.

- Fondul Social European (FSE) , fond care ajuta la cresterea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor, sporirea intrarii pe piata fortei de munca, prevenirea somajului, continuarea vietii dinamice si sporirea gradului de participare pe piata muncii atat a femeilor cat si a imigrantilor, sustinerea apartenentei sociale a celor defavorizati si prevenirea discriminarii.

- Fondul de Coeziune, prin intermediul caruia se subventioneaza proiecte in domeniul protectiei mediului si retelelor de transport transeuropene, proiecte in sectorul extinderii durabile precum si proiecte care urmaresc remedierea managementului traficului aerian si rutier, modernizarea transportului urban, extinderea si modernizarea transportului multimondial.

Privite in ansamblu, aceste trei fonduri sunt cunoascute si avand denumirea de Instrumente Structurale.

Fondurile Structurale si de Coeziune conduc la indeplinirea a trei obiective:

Obiectivul Convergenta: dezvolta progresul si ajustarile organizatorice care percep deficiente structurale.

- Este finantat prin FEDR, FSE, Fond de Coeziune.

- Acopera zone NUTS nivel II (nivel-regiune), al caror PIB pe locuitor este sub 75% din media UE.

Obiectivul Competitivitate regionala si ocuparea fortei de munca: sustine regiunile care nu sunt potrivite pentru obiectivul Convergenta.

Bibliografie:

1. Gillbert Gorning, Rusu Ioana-Eleonora - Dreptul Uniunii Europene - Editia a II a, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2007.

2. http://ec.europa.eu/

3. http://www.fonduri-ue.ro/

4. http://fondurile-euro.ro/

5. http://www.finantare.ro/

6. http://www.fonduri-structurale.ro/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonduri si programe ale uniunii europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 462 cuvinte
Nr caractere:
20 365 caractere
Marime:
37.77KB (arhivat)
Publicat de:
Jana Diaconu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
fonduri, resurse, Economie
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Finante Banci
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Lector Univ. Doctor Adina Dornean
Sus!