Fiecare economie are structurii proprii de ramuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mecanismul financiar este o componenta de structura functionala a mecanismului economic si exprima modul de organizare si circulatie a fluxurilor financiare prin care se realizeaza mobilizarea, repartizarea si utilizarea fondurilor financiare constituite in cadrul economiei nationale. Prin intermediul mecanismului financiar, se realizeaza functiile finantelor (de repartitie si de control).

Functionalitatea mecanismului financiar consta in capacitatea sa de asigurare, in sens etnic, circulatia normala, fara dificultati a fluxurilor financiare, si, in acelasi timp, stimularea derularii activitatii economice desfasurate de agentii economici, indiferent de forma lor de proprietate. Statul influenteaza selectiv activitatea economica prin finantarea unor obiecte sau actiuni pe seama resurselor publice, precum si prin utilizarea unor instrumente economico-financiare (impozite si taxe, transferuri si subventii, creditul si dobinda, preturile si tarifele, taxa scontului si cursul de schimb etc.). De asemenea, statul creeaza cadrul institutional si juridic necesar desfasurarii activitatii.

Mecanismul financiar este constituit din totalitatea structurilor, formelor, metodelor, principiilor si pirghiilor economico-financiare, prin intermediul carora se constituie, se repartizeaza si se utilizeaza fondurile banesti ale statului necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statale, si a actiunii libere a agentilor economici.

In general, structura complexa a mecanismului financiar este constituita din:

- sistemul financiar;

- pirghiile economico-financiare utilizate de stat pentru influentarea activitatii economice;

- cadrul institutional alcatuit din institutii si organe cu atributii in domeniul finantelor (organe democratic alese, organe ale administratiei centrale si locale, organe specializate ale statului in domeniul financiar);

- cadrul juridic format din ansamblul actelor normative (legi, decrete, hotariri si alte reglementari cu caracter normativ), care reglementeaza domeniul financiar atit in faza de repartitie, cit si in cea de prelevare.

Mecanismul financiar reprezinta un ansamblu de metode si instrumente de natura financiara reglementate de dreptul financiar si aplicate in practica de organe cu functii in domeniul finantelor pentru influentarea proceselor social-economice.

1.2. Institutii si organe cu atributii privind sfera activitatii financiare

Institutiile si organele cu atributii privind sfera activitatii financiare reprezinta o alta componenta structurala a mecanismului financiar denumit in practica aparat financiar bancar.

Aceste insitutii se implica in activitatea financiara in modul cel mai direct indeplinind atributiuni privitoare la derularea operatiunilor financiar-monetare, incepind de la derulare si incheindu-se cu controlul efectuarilor.

Deci, cadrul institutional este format din organe cu atributii si raspunderi in domeniul finantelor publice, respectiv:

- Organe democratic alese (Parlament, Consiliile judetene si locale, etc.)

- Organe ale administratiei de stat centrale si locale (Guvern, ministere, prefecturi, etc.);

- Organe specializate ale statului in domeniul financiar (Ministerul Finantelor Publice, Administratii Financiare Publice, etc.).

Atributiile financiare ce revin diferitor institutii si organe pot fi:

1. Atributiunile Parlamentului:

a) Dezbaterea si aprobarea programelor de guvernare, incluzind componenta financiara a acestor programe.

b) Legiferarea activitatii financiare incepind cu aprobarea legii finantelor publice.

c) Reglementarea prin legi a diferitelor laturi ale activitatii financiare publice printre care:

-sistemul de impozite, taxe si contributii care tin numai de competenta acestuia, atunci cind sunt destinate bugetului administratiei centrale;

- legiferarea asigurarilor sociale sau a asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila;

- legiferarea institutiilor financiare publice, inclusiv a celor de control financiar (Parlamenul asigura si controlul asupra bugetului de stat in faza de inchidere a exercitiului bugetar).

2. Atributiunile Guvernului:

a) Elaborarea proiectului bugetului administratiei centrale si definitivarea proiectului de buget prezentat Guvernului de Ministerul Finantelor.

Bibliografie:

- Finante publice. Note de curs in aplicatii pentru seminar- Tatiana Mosteanu,Bucuresti. (pag. 14-20)

- Finante publice. Note de curs si aplicatii pentru seminar- Galina Ulian, Mariana Doga-Mirzac, Lilia Rotaru, Chisinau 2007.(pag. 25-31)

- Finante publice. Sinteze, scheme,teste-Rodica Hincu, ASEM Chisinau 2005.(pag. 36-41)

- Finantele publice. Instrumente si mecanisme financiare de interventie guvernamentala- Angela Secrieru, Chisinau Epigraf 2004. (pag. 23-30)

- Finante- Nadejda Botnaru, Chisinau 2010. (pag. 21-37)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fiecare economie are structuri proprii de ramuri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 793 cuvinte
Nr caractere:
12 588 caractere
Marime:
24.19KB (arhivat)
Publicat de:
Carina Tanasa
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
Economie, structuri
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!