Denumirea de ,,euro'' a monedei unice europene a fost stabilita in decembrie 1995 la Madrid, intrare ei in vigoare hotarandu-se a se face la 1 ianuarie 1999. In iulie 1997 a fost luata decizia utilizarii unei pescurtari oficiale pentru euro, ,,EUR'', inregistrat la Organizatia pentru Standardizare, alegerea ca simbol oficial caracterul ,,EUR'' si au fost definitivate denominarile si specificatiile tehnice ale monedelor euro, referitoare la diametru, greutate, culoare, compozitie etc . Data limita de inroducere efectiva in circulatie a bancnotelor si monedelor euro s-a fixat ca fiind 1 iulie 2002.
Monedele nationale ale tarilor participante au incetat sa mai existe in forma lor deplina, devenind simple subdiviziuni ale monedei europene?.
La inceput, provocarea unui asemenea proiect gigant a fost prea mare. Desi s-au facut mai multe incercari de coordonare a politicilor economice prin consultari in cadrul institutiilor comunitare, pentru multa vreme insa responsabilitatea finala pentru formularea politicilor a ramas la latitudinea fiecarui stat membru.
Primul pas pentru realizarea unui stadiu de integrare economica il constituie adoptarea unui set de politici economice si monetare extrem de riguroase. BCE va trebui sa faca fata problemelor tehnice ale tranzitiei spre moneda unica, in special celor legate de stabilirea ratei dobanzii cuvenite pentru adoptarea euro, mentinerea sub control a conflictelor dintre ministerele de Finante ale statelor membre si BCE etc.
Se poate spune ca ideea crearii unei uniuni monetare europene are la baza doua motivatii principale. Una dintre acestea este cea pragmatica, legata de asigurarea cadrului necesar pentru functionarea in conditii optime a pietei unice interne, perfect armonizate, realizandu-se astfel libera circulatie a capitalurilor si armonizarea pietelor si sistemelor financiare. Cea de-a doua , determinarea economica
1. Andrei, Liviu C, Euro, Ed. Economica, Bucuresti, 2003
2. Breazu, Petre; Simon, Ilie; Novac, Elly Laura, Institutii financiar internationale, Ed. Economica, Bucuresti, 2005
3. Ignat, Ion, De la piata comuna la moneda unica, Ed. Economica, Iasi, 2002
4. Voinea, Gheorghe, Mecanisme si tehnici valutare si financiare internationale, Editia a III-a, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2004
5. Voinea, M. Gheorghe, Relatii valutar - financiare internationale, suport de curs 2008 - 2009
6. http://www.uniuneaeuropeana.ro/euro.html
7. http://www.ft.com/home/uk
8. Revista EURCO, Editia Nr.200 din 10 Decembrie 2008
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.