Euro - Avantaje și Dezavantaje

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cap.1 Scurtă introducere despre moneda Euro 3
Cap.2 Avantejele introducerii monedei EURO 5
2.1. Avantaje generale ale introducerii monedei EURO 5
2.2. Avantaje la nivel individual 6
2.3. Avantajele monedei euro la nivel național 7
2.4. Potențiale avantaje ale introducerii monedei Euro în România 8
Cap.3 Dezavantajele introducerii monedei euro 10
3.1. Dezavantaje la nivelul UE 10
3.2. Dezavantajele monedei euro la nivel național 11
3.3. Dezavantajele monedei euro la nivelul firmei și individual 12
Concluzii și propuneri 13
Bibliografie 14

Extras din referat:

Cap.1 Scurtă introducere despre moneda Euro

Uniunea Europeană a creat euro, iar acesta este un proiect politic, care în decursul multor ani a încercat să se realizeze întâmpinând multe dificultăți. Ideea este că euro a constituit un pas esenţial în direcţia obiectivului final al integrării politice, subliniat pentru prima dată în Tratatul de la Roma, din anul 1958. Helmut Kohl, fostul cancelar german şi unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai uniunii monetare, consideră că avantajele economice ale euro au o natură secundară, subliniind în schimb că: „Experienţele amare încercate în acest secol, războaie şi dictaturi, ne-au învăţat că proiectul unificării reprezintă cea mai bună asigurare împotriva unei renaşteri a egoismului naţional, şovinismului şi a conflictelor violente” . Chiar şi astăzi, moştenirea lăsată în urmă de cele două războaie mondiale joacă un rol important în procesul integrării europene.

Euro este moneda oficială a 17 state din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene fiind cunoscute și sub denumirea de”Zona Euro”.Țările care fac parte din zona euro sunt: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Filnanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Euro mai este folosită cu acordul comunității în Monaco, Sant-Marino și Vatican.

Numele euro a fost adoptată oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda propriu-zisă a intrat pe piețele internaționale la 1 ianuarie 1999, înlocuind unitatea monetară europeană (ECU), la 1 ianuarie 2002, a fost introdusă în circulație înlocuind monedele naționale ale țărilor din Zona Euro.

La reuniunea Consiliului Europen de la Madrid din decembrie1995, șefii statelor europene au stabilit denumirea de euro a monedei comune . Alte propuneri au fost respinse din cauza conotațiilor naționale Printre aceste propuneri s-au numărat “ducat”,”ecu”,”florin”, franc”. S-a căzut de acord ca denumirea monedei să fie aceeași în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, ținând cont de alfabetele diferite și să fie ușor de pronunțat.În primul rând denumirea trebuia să fie simplă și reprezentativă pentru Europa. Simbolul monedei euro- € a fost inspirat de litera grecească epsilon (ε). De asemenea este și prima literă a cuvântului “Europa” scris în alfabetul latin, iar cele două linii paralele care îl strabat simbolizează stabilitatea. Exista bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 și 500 euro. Acestea includ o serie de elemente de securitate precum fligranul, firul de siguranță și folia cu hologramă, care au scopul de a preveni falsificarea și de a ajuta la recunoasterea bancnotelor autentice. De asemenea, au fost elaborate specificații tehnice avansate pentru menedele euro astfel încât să fie foarte greu de reprodus , în special monedele de 1și 2 euro.

Odată cu apariția monedei euro, responsabilitatea politicii monetare a revenit Băncii Centrale Europene (BCE), entitate independetă creată în acest scop, și a băncilor naționale ale statelor membre care au adoptat euro, împreună acestea formează Eurositemul.

Politica fiscală ( impozitele și cheltuielile) rămâne în atribuția guvernelor naționale deși acestea pot stabili reguli comune privind finanțele publice, încheind așa numitul Pact de Stabilitate și Creștere, de asemenea, guvernele naționale își mențin competențele în domeniul politicilor structurale), dar acceptă să le coordoneze în scopul realizării obiectivelor globale de stabilizare, creștere și creare de noi locuri de muncă.

Euro este moneda a 330 milioane de persoane care locuiesc în cele 17 țări din zona euro.

La sfârșitul anului 2010, proporția euro în cazul rezervelor valutare globale era de 26,3% cu o valoare de aproximativ 5,120 miliarde de dolari, fiind a doua monedă de rezervă a lumii după dolar, iar în unele privințe( de exemplu numerarul aflat în circulație) chiar a depășit moneda americană.

Bibliografie:

1. Bernard Commelin, Europa Economică , Institutul European, Iaşi, 1997 ;

2. Chabot Christian,EURO- Monedă Europeană, Editura Teora, Bucureşti, 2000;

3. Mihaela Tofan, Integrarea României în structurile UniuniiMonetare Europene, Editura C.H. Beck, București, 2008.

4. http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/emu/index_ro.htm

5. http://europa.eu/index_ro.htm

Observații:

Universitatea Al. Ioan Cuza

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor

Finanțe Banci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Euro - Avantaje si Dezavantaje.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 614 cuvinte
Nr caractere:
19 017 caractere
Marime:
53.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Irina Bilan
Sus!