E-Banking România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE
CAP.1 SERVICII BANCARE ELECTRONICE
1.1.Concepte generale 8
1.2.Impactul e-banking asupra serviciilor bancare tradiţionale 12
1.3.Serviciile bancare electronice 13
1.4.Canalele de acces utilizate de e-banking 14
1.5.Riscurile intâlnite în activitatea e-banking 15
1.6.Stabilirea,gestinarea şi controlul riscurilor 17
1.7.Servicii bancare electronice in Romania 18
1.8.Avantajele serviciilor bancare online 22
1.9.Legislaţia în domeniul plăţilor electronice 24
CAP.2 ASIGURAREA SECURITĂŢII DATELOR
2.1.Etapele proiectării şi implementării securităţii 29
2.1.1.Analiza riscului 29
2.1.2.Politicile de securitate 31
2.1.3.Serviciile de securitate 31
2.1.4.Mecanisme şi tehnici de securutate 32
2.1.5.Evaluarea serviciilor şi mecanismelor de securitate 33
2.2.Metode de protecţie 35
CAP.3.METODELE DE PLATĂ ÎN ACTIVITATEA E-BANKING
3.1.Metodele tradiţionale de plată 41
3.2.Sistemele de plată electronică 41
3.3.Banii electronici 46
3.3.1.Definţiie şi scop 46
3.3.2.Emiterea banilor electronici 52
3.3.3.Componentele sistemului de plată cu moneda electronică 52
3.3.4.Tranzacţii cu moneda electronică – condiţii de desfăşurare 56
3.3.5.Frauda şi riscul in sistemul de plăţi cu moneda electronică 64
3.3.6.Probleme legate de emiterea şi utilizarea banilor electronici 66
CAP.4.STUDIU DE CAZ – E-BANKING RAIFFEISEN
4.1.Ghid de utilizare al serviciului Raiffeisen Online persoane fizice 69
4.1.1. Înrolare şi autentificare în aplicaţia Raiffeisen Online 69
4.1.2. Generalităţi 70
4.1.3. Tranzacţii ce pot fi efectuate prin serviciul Raiffeisen Online 72
4.1.4. Servicii clienţi 82
4.1.5. Limite utilizare Raiffeisen Online 84
4.2.Ghid de utilizare al serviciului Raiffeisen Online persoane juridice 84
4.2.1. Înrolare şi autentificare în Raiffeisen Online Persoane Juridice 84
4.2.2. Niveluri de utilizare în Raiffeisen Online Persoane Juridice 88
4.2.3. Generalităţi 91
4.2.4. Tranzacţii ce pot fi efectuate prin serviciul Raiffeisen Online 92
4.2.5. Servicii clienţi 102
CONCLUZII ŞI PROPUNERII 105
BIBLIOGRAFIE 106

Extras din referat:

Introducere

Serviciile bancare la distanţă (Remote Banking), realizate pe cale electronică (e-banking), au început să se dezvolte începând cu anul 1995, an în care banca americană Prezidenţial Bank din Mariland a lansat primele servicii bancare prin Internet. La jumătatea anului 2004, peste 17% dintre americani utilizau serviciile bancare electronice (e-bancă). În prezent, serviciile bancare electronice sunt folosite, în special, de europeni: 48 de milioane de europeni, faţă de 21 de milioane de americani şi, respectiv 20 de milioane de japonezi, în cursul întregului an 2003. În 2 anul 2004, circa 16.000 de instituţii financiare din întreaga lume ofereau servicii de e-bancă. Serviciile e-banking utilizează computerul şi tehnologiile electronice ca suport pentru efectuarea de plăţi şi alte trasferuri de documente. Prin utilizarea serviciului "Personal Computer Banking" nu mai este nevoie ca să te deplasezi la bancă pentru a-ţi ridica extrasele de cont, pentru a efectua plăţi în lei sau valută şi pentru a verifica dacă debitorii şi-au onorat obligaţiile. Toate aceastea se pot efectua de la birou, prin intermediul computerului. În plus, serviciul "Personal Computer Banking" este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii sunt reglementate de Regulamentul BNR nr. 4/2002. Instrumentul de plata electronica poate fi atat un card sau un alt instrument de plata cu acces la distanta, cat si un instrument de plata de tip moneda electronica (e-money).

Şi în România, serviciile bancare electronice s-au dezvoltat rapid în ultimii ani şi sunt în continuare în curs de dezvoltare şi extindere. Conform Ordinelor ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nr. 16/ februarie 2003 şi nr. 218/2004 privind avizarea instrumentelor de plată cu acces la distanţă, în anul 2004, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a eliberat avize pentru diverse servicii bancare electronice către 21 de bănci din România. Serviciile bancare electronice reprezintă serviciile bancare care pot fi puse la dispoziţia persoanelor fizice şi a companiilor de către o bancă prin mijloace electronice sau parţial electronice, în general, prin intermediul unui telefon fix sau mobil, dar şi prin Internet. Aceste servicii permit administrarea totală sau parţială a unui cont bancar, efectuată de deţinătorul contului, contul putând fi curent, la termen sau de card, fără a mai fi necesară deplasarea deţinătorului de cont la ghişeul băncii.

Serviciile bancare electronice oferă acces la diverse informaţii de cont şi financiarbancare, în general, şi pot permite efectuarea de transferuri de fonduri şi plăţi din cont. Deţinătorii de conturi pot avea acces la aceste servicii dacă se înregistrează la bancă în acest scop şi primesc, după acceptarea înregistrării, o modalitate de identificare unică (nume, parolă, PIN – Personal Identification Number-, expresii de control, dispozitiv special etc.), care să le permită o utilizare sigură a serviciilor.

CAP.1.SERVICII BANCARE ELECTRONICE

Serviciile bancare la distanţă (Remote Banking), realizate pe cale electronică (e-banking), au început să se dezvolte începând cu anul 1995, an în care banca americană Prezidenţial Bank din Mariland a lansat primele servicii bancare prin Internet. La jumătatea anului 2004, peste 17% dintre americani utilizau serviciile bancare electronice (e-bancă). În prezent, serviciile bancare electronice sunt folosite, în special, de europeni: 48 de milioane de europeni, faţă de 21 de milioane de americani şi, respectiv 20 de milioane de japonezi, în cursul întregului an 2003. În 2 anul 2004, circa 16.000 de instituţii financiare din întreaga lume ofereau servicii de e-bancă

Serviciile e-banking utilizează computerul şi tehnologiile electronice ca suport pentru efectuarea de plăţi şi alte trasferuri de documente. Prin utilizarea serviciului "Personal Computer Banking" nu mai este nevoie ca să te deplasezi la bancă pentru a-ţi ridica extrasele de cont, pentru a efectua plăţi în lei sau valută şi pentru a verifica dacă debitorii şi-au onorat obligaţiile. Toate aceastea se pot efectua de la birou, prin intermediul computerului. În plus, serviciul "Personal Computer Banking" este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Şi în România, serviciile bancare electronice s-au dezvoltat rapid în ultimii ani şi sunt în continuare în curs de dezvoltare şi extindere. Conform Ordinelor ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei nr. 16/ februarie 2003 şi nr. 218/2004 privind avizarea instrumentelor de plată cu acces la distanţă, în anul 2004, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a eliberat avize pentru diverse servicii bancare electronice către 21 de bănci din România.

1.1.Concepte generale

Serviciile bancare electronice reprezintă serviciile bancare care pot fi puse la dispoziţia persoanelor fizice şi a companiilor de către o bancă prin mijloace electonice sau parţial electronice,în general, prin intermediul unui telefon fix sau mobil,dar şi prin Internet.Aceste servicii permit administrarea totală sau parţială a unui cont bancar,efectuată de deţinătorul contului,contul putând fi curent,la termen sau de card,fără a mai fi necesară deplasarea deţinătorului de cont la ghişeul băncii.Serviciile bacare electronice oferă acces la diverse informaţii de cont şi financiar-bancare,în general,şi pot permite efectuarea de transferuri de fonduri şi plăţi din cont.Deţinătorii de conturi pot avea acces la servicii dacă se înregistrează la bancă in acest scop şi primesc, după acceptarea înregistrării,o modalitate de identificare unică(nume,parola,PIN,expresii de control,dispozitiv special,etc.),care să le permită o utilizare sigură a serviciilor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • E-Banking Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
103 pagini
Imagini extrase:
103 imagini
Nr cuvinte:
46 260 cuvinte
Nr caractere:
251 960 caractere
Marime:
187.95KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Fotache.Marian
Sus!