De la Schimburile Intertribale la Denominarea Leului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La inceputuri, vanatori sau culegatori, toti schimbau marfa contra marfa, trocul realizandu-se spre sfarsitul descompunerii comunei primitive. O data cu descoperirea modului de topire a metalelor si nemetalelor si de confectionare din acestea a uneltelor de lupta si de munca, un rol foarte important de echivalent in cea mai simpla forma de comert aveau sa-l indeplineasca tocmai aceste metale/nemetale, incepand cu arama si bronzul si terminand cu aurul.

Concomitent cu intensificarea relatiilor de schimb in natura, primele forme de trecere de la marfa bani la moneda de pe teritoriul tarii noastre s-au realizat pe litoralul Marii Negre, in orasele create in perioada colonizarii grecesti. Apareau atunci in circulatie primele piese monetiforme de bronz provenind din Histria, cele mai vechi monede batute fiind drahmele histriene, urmate apoi de drahmele de argint, staterii de aur, tetradrahmele de argint, iar in regiunile locuite de triburile geto-dacice, staterii si tetradrahmele. Sistemul monetar geto-dac a imitat unele monede aflate in circulatie, insa ca urmare a folosirii unei tehnici primitive de batere au rezultat numeroase variante si tipuri asemanatoare.

In secolul al II-lea i.Hr., in Dacia a aparut denarul republican roman, apoi moneda oficiala in noua provincie devine denarul imperial roman. Monedele bizantine preiau functia de instrument de schimb in tinuturile romanesti, fiind emise pana in secolul al XIV-lea. Banii de metal ai statelor suverane vecine incep sa circule dupa anul 1000.

Monedele din Tara Romaneasca se numeau ducati de argint, dinari de argint, bani de argint, silingi de bronz (sec. XIV-XVIII), cele emise in Moldova - gros de argint, dublu gros de argint, jumatate de gros de bronz, dinar de argint, taler de argint, salau de arama etc. (sec. XIV-XVII), iar cele din Transilvania, ducat de aur, moneda de 10 ducati de aur, moneda

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • De la Schimburile Intertribale la Denominarea Leului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 206 cuvinte
Nr caractere:
10 767 caractere
Marime:
13.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
bani, monede, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!