Datoria publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Datoria publica = totalitatea sumelor imprumutate de autoritatile publice centrale, de unitatile administrativ – teritoriale si de alte entitati publice, de la persoane fizice sau juridice, pe piata interna si in strainatate, sau ramase de rambursat la un moment dat.(T. Mosteanu).

Datoria publica reprezinta totalitatea obligatiilor financiare interne si externe ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, sau de autoritatile administratiei publice locale de la diversi creditori, persoane fizice sau juridice rezidente sau nerezidente în România.

Finantarea cheltuielilor publice, ca expresie a nevoilor societatii, se realizeaza prin intermediul:

" Resurselor financiare publice prelevate de la contribuabili si evidentiate in bugetul general consolidate, pe componentele sale;

" Fondurilor externe nerambursabile

" Imprumuturilor interne si externe , garantate direct sau indirect de catre autoritatile administratiei publice, atat centrale cat si locale.

Obligaţiile reprezintă angajamentele care decurg din contractarea împrumuturilor, şi anume: rambursarea împrumutului, plata dobânzilor, a comisioanelor, a unor avantaje speciale acordate creditorilor.

Datoria publică se stabileşte şi se gestionează în mod distinct pe cele două forme ale ei: datoria publică guvernamentală şi datoria publică locală.

DATORIA PUBLICĂ GUVERNAMENTALĂ = parte din datoria publică, care reprezintă totalitatea obligaţiilor financiare interne şi externe ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturile contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, în numele României, de pe pieţele financiare.

DATORIA PUBLICĂ LOCALĂ = parte din datoria publică, care reprezintă totalitatea obligaţiilor financiare interne şi externe ale autorităţilor administraţiei publice locale, la un moment dat, provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de acestea de pe pieţele financiare.

Instrumentele datoriei publice locale sunt:

• titlurile de valoare (obligaţiunile municipale);

• împrumuturile temporare din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului;

• garanţiile acordate de autorităţile administraţiei publice locale.

Valoarea totală a datoriei contractate de autoritatea administraţiei publice locale este interzisă în registrul de evidenţă a datoriei publice locale al acestei autorităţi şi se raportează anual prin situaţiile financiare. Acest registru include informaţii care să specifice suma totală a datoriilor şi alte informaţii stabilite prin norme metodologice privind registrul de evidenţă a datoriei publice locale, emise de Ministerul Finanţelor Publice.

Clasificarea datoriei publice :

Datoria publică în funcţie de termen se clasifică astfel: datorie publică pe termen scurt (flotantă); datorie publică pe termen mediu şi lung (consolidată).

Datoria flotanta = sume eligibile pe termen scurt.

Datoria consolidate = sume eligibile pe termen mijlociu si lung.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Datoria Publica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 329 cuvinte
Nr caractere:
14 562 caractere
Marime:
20.48KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!