Creditul Bancar sau Leasingul

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere
Capitolul I Aspecte generale privind creditul bancar
1.1.Definiţia creditului
1.2.Funcţiile creditului
Capitolul II Noţiuni generale privind operaţiunea de leasing
2.1.Definiţia leasingului
2.2.Principalele forme ale leasingului
2.3.Efectele contractului de leasing
Capitolul III Analiza sistemului bancar în Romania
3.1. Scurt istoric al sistemului bancar din România
3.2. Politica de creditare
3.3. Principiile activităţii de creditare
Capitolul IV Analiză comparativă
Bibliografie

Extras din referat:

Introducere

„Creditul reprezinta relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica, numita creditor, care acorda unei alte persoane, numita debitor, un imprumut in bani in general cu o dobanda stabilita in functie de riscul pe care si-l asuma creditorul sau de reputatia debitorului”. Etimologic, cuvantul „credit” isi are originea in limba latina „creditum-creditare”, care inseamna „a crede” sau „a avea incredere”, fapt ce scoate la iveala un element de ordin psihologic: increderea, care presupune existenta unei anumite culturi sociale, a unei „psihologii colective”, care difera insa in timp si de la o colectivitate la alta. Avand in vedere ca raporturile de credit au o insemnatate deosebita, atat prin dimensiune, varietate, cat si prin impactul lor asupra desfasurarii activitatii economice, se impune o clasificare a acestora.

Foarte importanta pentru activitatea bancara este analiza si clasificarea portofoliului de credite pentru a putea gestiona riscul transformarii creditelor in neperformante.

Termenul de credit, abordat semantic are numeroase sensuri economice, fiind utilizat, deopotriva, in activitatea, bancara, in contabilitate, cat si in relatiile cotidiene, nu numai economice, dintre oameni. Desigur, cea mai larga utilizare a creditului apartine insa domeniului financiar, bancar si comercial.

Capitolul I

Aspecte generale privind creditul bancar

1.1.Definitia creditului

Etimologic,cuvîntul credit îşi are originea în latinescul “creditum-credere”,care înseamna a crede,a se încrede sau a se avea încredere.Acest înţeles scoate in evidenţă elemental psihologic indispensabil existenţei unei operaţiuni de împrumut-încrederea.

Creditul este o categorie economico-financiară creată pentru a servi la rezolvarea unor probleme economice,sociale sau legate de procesul de schimb,el este o relaţie economică din cadrul relaţiilor financiare;sfera acestora este mai puţin cuprinzătoare decît sfera relaţiilor baneşti,specificul lor rezultînd din faptul că sunt relaţii băneşti ce au ca obiectiv exclusiv sume de bani.

Cele mai importante relaţii economice din sfera relaţiilor financiare sunt:

-relaţiile prin care se formează şi se utilizeaza fonduri băneşti ale statului;

-relaţiile de credit;

-relaţiile de asigurare.

Prin credit se intelege relaţia economică bănească ce stabileşte între o persoană fizică sau juridică(creditor) care acordă un împrumut de bani sau care vinde mărfuri sau servicii pe datorie şi o altă persoană fizică sau juridică(debitor),care primeşte împrumutul sau cumpără pe datorie,sau ca altă definiţie este un împrumut acordat,cu titlu rambursabil şi condiţionat de obicei de plata unei dobînzi;creanţa creditorului,datoria celui obligat.

Creditul în literatura de specialitate este definit astfel: ”Creditul este puterea de cumpărare,fără a deţine numerar;act economic care face să se nască în favoarea unui individ un drept de a dispune în mod permanent de bunurile sau serviciile puse la dispoziţia lui,de un alt individ,în cadrul termenului pentru care a fost acordat.”

A acorda cuiva un credit înseamnă a-i pune la dispoziţie o suma de bani,cu condiţia de a o rambursa în viitor,la o anumită dată.

Observații:

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică

Specializare : Finanţe-Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Creditul Bancar sau Leasingul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
6 430 cuvinte
Nr caractere:
36 035 caractere
Marime:
47.80KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Gheorghe Sandu
Sus!