Conținutul Economic și Funcțiile Finanțelor Publice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Conceptul de finanţe publice 1
1.1. Politica financiară 4
1.2. Organizarea sistemului bugetar în România 5
1.3. Trăsăturile finanţelor publice 7
1.4. Rolul finanţelor publice în economia modernă 8
Capitolul 2. Conţinutul economic al finanţelor publice 11
Capitolul 3. Funcţiile finanţelor publice 15
3.1. Funcţia de repartiţie 15
3.2. Funcţia de control 19
Concluzii 22
Bibliografie 24

Extras din referat:

Capitolul 1. Conceptul de finanţe publice

Finanţele publice constituie o componentă importantă a vieţii social-economice a fiecărei ţări, iar impactul lor asupra economiei naţionale are conotaţii atât în dimensiunile şi distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cât şi în modul concret de realizare a acestui proces.

Existenţa finanţelor publice este indisolubil legată de existenţa statului, care are de îndeplinit funcţii şi sarcini importante în ceea ce priveşte organizarea şi conducerea activitaţii economico-sociale naţionale, apărarea independenţei şi suveranitaţii ţării.

Noţiunea " finanţe" provine de la latinescul " finare", care înseamnă : a termina, a încheia, în general, şi - într-un sens restrâns - a aranja o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o acţiune judecătoreasca sau o hotărâre a justiţiei în legătură cu o plată a unei sume de bani.

Franţa folosea în sec. al XVI-lea noţiunea de " finance", care avea înţelesul unei sume de bani, a unui venit al statului, iar "les finances" însemna gospodăria publică, patrimoniul statului.

În ţara noastră, încă din sec. al XIX-lea, s-a folosit noţiunea de fisc, care avea înţelesul de organ financiar ce încasa impozitele şi taxele, amenzile etc.

Cu timpul, prin finanţe, în sens larg, se înţelegeau veniturile şi cheltuielile bugetare,creditul, operaţiunile bancare şi de bursă, relaţiile cambiale, obligaţiuni şi creanţe băneşti, etc.,adică resursele, relaţiile şi operaţiile băneşti.

Trebuie menţionat, însă, că nici concepţiile specialiştilor despre finanţe nu sunt la unison, aceştia considerând finanţele ,după caz:

a) fonduri baneşti la dispoziţia statului (venituri ale statului, resurse băneşti prelevate la dispoziţia statului în vederea îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor sale, mijloace de acoperire a cheltuielilor administrative centrale de stat şi locale etc.);

b) mijloace de intervenţie ale statului în economie(impozite, împrumuturi, alocaţii bugetare, subvenţii şi alte pârghii sau instrumente cu ajutorul cărora statul influenţează activitatea economică);

c) metode de gestionare a bunului public (forme şi metode de administrare şi utilizare ale resurselor financiare ale statului);

d) act juridic(actul de dispoziţie autoritară sau contractuală prin care se preia la dispoziţia statului o parte din PIB, în scopul realizării funcţiilor şi sarcinilor statului);

e)relaţii sociale(de natură economică, care apar în procesul constituirii fondurilor publice de resurse baneşti şi repartizării acestora în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societăţii).În aceste interpretări, accentul cade pe acea latură a finanţelor pe care autorii o consideră mai semnificativă sau mai importantă pentru caracterizarea acestora.

În realitate, între resursele băneşti prelevate la dispoziţia statului în vederea satisfacerii nevoilor sociale, modalităţile concrete prin care se procură şi se distribuie aceste resurse,instrumentele prin care statul intervine în viaţa economică, metodele de gestionare are surselor financiare publice şi formele juridice pe care le îmbracă toate acestea, există legături strânse.

O anumită latură a finanţelor nu exclude pe celelalte, ci ajută la înţelegerea complexităţii fenomenelor financiare.

Procurarea şi distribuirea resurselor financiare ale statului se realizează în procesul repartizării PIB, cu ajutorul unor metode şi instrumente specifice, într-un cadru juridic adecvat, în scopul satisfacerii nevoilor sociale şi al influenţării activităţii economice.Aceste prelevări şi redistribuiri de resurse baneşti au loc între persoane fizice şi juridice, prin intermediul autorităţilor publice, şi afecteaza direct sau indirect, întreaga economie naţională şi pe toţi membrii societăţii.

Observații:

Management financiar contabil al entitatii publice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Continutul Economic si Functiile Finantelor Publice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 017 cuvinte
Nr caractere:
33 813 caractere
Marime:
43.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!