Concept de management financiar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. Notiune de management financiar

Teoria financiara cunoaste o multime de definitii a activitatii si a managementului financiar financiare ca stiinta. Activitatea financiara este un punct de tangenta intre sursele de mijloace ale intreprinderii si utilizarea lor. Activitatea financiara cuprinde procesul de elaborare si implementare a deciziilor financiare in cadrul intreprinderii. Managementul financiar poate fi privita ca un ansamblu de masuri si activitati in cadrul unei organizatii si care in conformitate cu obiectivele puse contribuie la dirijarea fluxurilor financiare.

Managementul financiar in cadrul intreprinderii este responsabil de obtinerea si utilizarea fondurilor banesti de o maniera care sa duca la maximizarea valorii firmei.

Iar principalul indicator al succesului intreprinderii este maximizarea continua a valorii intreprinderii si implicit a avutiei proprietarilor ei.

Altfel spus aceasta practica include toate activitatile indreptate spre gestiunea cu finantele, determinate de scopurile si structura intreprinderii.

Iar rolul gestiunii financiare este de a fi un intermediar intre firma si pietele de capital, unde se afla principalele surse de bani, de a asigura continuitatea activitatilor firmei

Gestiunea financiara asigura procurarea banilor necesari de pe pietele de capital, dirijeaza procesul de investire a acestor bani in active pe termen lung si curente, care apoi generand fluxuri pozitive de bani trebuie sa asigure rambursarea imprumuturilor, plata dividendelor si dobanzilor, si sursele necesare pentru dezvoltare.

Domeniul de studiu al managementului financiar cuprinde principalele teorii ale finantelor moderne, compartimentele analitice ale contabilitatii (analiza starii financiare a intreprinderii, analiza si gestiunea creantelor etc.) si compartimente ale teoriei gestiunii corporatiilor. Managementul financiar se prezinta ca o sinteza a finantelor, managementului firmei si contabilitatii.

Managementul financiar in cadrul intreprinderii se bazeaza pe dirijarea activelor si pasivelor intreprinderii. Deosebim gestiunea financiara, pe termen scurt, a activelor si pasivelor curente si gestiunea financiara pe termen mediu si lung, a activelor si pasivelor permanente.

Gestiunea financiara pe termen scurt are ca obiect asigurarea echilibrului financiar intre nevoile de active curente si sursele pentru finantare (interne sau atrase, proprii sau imprumutate). Gestiunea financiara pe termen scurt urmareste optimizarea gestiunii stocurilor, creantelor comerciale, a investitiilor financiare pe termen scurt, a numerarului in vederea cresterii gradului lor de rentabilitate si de lichiditate, in conditii de minimizare a riscului. De asemenea, se urmareste prolongarea scadentelor la datoriile curente si reducerea costului imprumuturilor prin arbitrajul intre mai multe surse de imprumut: bancar, comercial, de factoring etc.

Teoria financiara are ca obiectiv explicarea si intelegerea fenomenelor financiare, a transferurilor temporare de patrimoniu, care sunt, de regula, riscante, ca urmare a probabilitatii pierderii de valoare. Campul de investigare il constituie pietele financiare, unde se realizeaza aceste transferuri de valoare, ca urmare a deciziilor financiare ale participantilor.

Lumea finantelor reprezinta ansamblul de agenti, care realizeaza managementul financiar al patrimoniilor individuale sau al patrimoniului intreprinderii. Caracteristica gestiunii financiare poate fi efectuata atat de pe pozitii teoretice, cat si de pe pozitii practice.

In primul caz pot fi descrise bazele conceptuale ale stiintei analizate, in al doilea caz- metodele si instrumentele de gestiune a resurselor financiare. Managementul financiar poate fi privit si ca politica financiara.

Finantele fac obiectul unei politici a managerilor intreprinderii, care reprezinta expresia unui compartiment, a unei alegeri, decizii tactice sau strategice, in atingerea obiectivelor financiare.

Teoria financiara cunoaste o multime de definitii a activitatii financiare si a managementului financiar ca stiinta. Activitatea financiara este un punct de tangenta intre sursele de mijloace ale intreprinderii si utilizarea lor. Activitatea financiara cuprinde procesul de elaborare si implementare a deciziilor financiare in cadrul intreprinderii.

Managementul financiar poate fi privit ca un ansamblu de masuri si activitati in cadrul unei organizatii si care in conformitate cu obiectivele puse contribuie la gestionarea fluxurilor financiare.

Managementul financiar -un set de principii si metode de elaborare si implementare a deciziilor manageriale privind constituirea, repartizarea si utilizarea resurselor financiare ale intreprinderii si organizarea fluxurilor ei de

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concept de management financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 168 cuvinte
Nr caractere:
19 946 caractere
Marime:
21.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
finante, Economie, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!