Cheltuielile Publice în România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Sistemul cheltuielilor publice 4
1.1.Caracterizarea sistemului cheltuielilor publice 4
1.2.Conţinutul cheltuielilor publice 5
1.3.Criterii de clasificare a cheltuielilor publice 6
2.Cheltuielile pentru acţiuni sociale-culturale in tarile cu economie de piata 7
2.1.Dispoziţii referitoare la bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 8
3.Sursele de finanţare şi programele 9
3.1. Utilizarea resurselor sistemului de sănătate 9
3.1.1.Cheltuielile publice cu sănătatea în România 9
3.2. Cheltuieli pentru cultură , artă ,sport și activități pentru tineret. 12
Bibliografie 14

Extras din referat:

1.Sistemul cheltuielilor publice

1.1.Caracterizarea sistemului cheltuielilor publice

Sistemul cheltuielilor publice cuprinde totalitatea cheltuielilor ce se efectuează din fondurile financiare ale statului pentru acţiuni sociale –culturale şi economice ,pentru întreţinerea organelor statului şi pentru apararea nationala.

Cheltuielile publice au înregistrat o tendinţă de creştere rapidă dupa al doilea război mondial.

Analizate in dinamică, cheltuielile publice ale ţărilor cu economie de piaţă, manifestă o tendinţă de creştere accelerate atat ca expresie relativă, cât şi în mărime absolută.

Evoluţia cheltuielilor publice în mărime absolută, adica in preţuri curente, este influenţată de modificarea puterii de cumpărare a monedei naţionale. Accentuarea proceselor inflaţioniste determină majoritatea preţurilor şi implicit creşterea nominală a cheltuielilor pe care statul le efectuează cu procurarea unei cantităţi determinate de bunuri şi servicii.

Se inregistrează astfel o crestere nominală mai rapidă a cheltuielilor publice comparative cu creşterea reală a acestora. Cresterea nominală rezultă din compararea cheltuielilor statului exprimate în preţuri curente , iar creşterea reală din compararea cheltuielilor statului exprimate in preţuri constante.

Creşterea accentuată a cheltuielilor publice in perioada contemporană este determinată atât de factorii interni cât şi de factori de ordin extern.

Dintre factorii de ordin intern menţionăm:

- sporirea considerabila a angajamentelor anterioare(împrumuturi, investiţii);

- tendinte de dezvoltare a serviciilor publice.

Factorii de ordin extern care influenţează creşterea cheltuielilor publice ţin , în special de creşterea rolului puterii publice de a face faţă anumitor necesităţi cum sunt:

- necesitarea relatiilor externe pentru economia care se inscrie pe coordonatele competiţiei internationale ,

- necesităţile relatiilor sociale , raspunzând cererilor administraţiilor în materie de echipamente şi servicii publice cât şi de redistribuire socială.

1.2.Conţinutul cheltuielilor publice

Cheltuielile publice reprezintă,practic, relaţii de repartizare a fondurilor financiare către instituţii publice,populaţie şi agenti economici.

Ele se efectuează din diferite fonduri financiare constituite la nivel macro şi microeconomic cum sunt:

- bugetul statului,

- bugetul asigurărilor sociale de stat,

- bugetul fondurilor investiţiilor publice.

În condiţiile trecerii la economia de piaţă, în ţara noastră, s-au produs modificări în ceea ce priveşte conţinutul şi structura cheltuielilor publice.

Cea mai mare parte a resurselor financiare ale statului este utilizată pentru plata bunurilor şi serviciilor achiziţionate de organele centrale şi locale ale administraţiei de stat şi de alte instituţii de drept public, precum şi pentru plata de salarii, pensii şi alte drepturi bănesti cuvenite funcţionarilor publice, pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice ,pentru acordarea de subvenţii diverselor categorii de agenţi economici.

Achiziţiile curente de bunuri şi servicii efectuate de către stat formează consumul de stat brut. Acesta are un rol important în formarea pieţei de stat, reprezentând în medie peste 40% în P.I.B. în majoritatea statelor cu economie de piaţă. Dacă la consumul de stat brut adăugăm şi creşterea capitalului fix şi circulant al întreprinderilor şi instituţiilor de drept public se obţine o imagine mai completa a pieţei de stat.

Efectuarea cheltuielilor publice din fondurile financiare ale statului, poate avea loc numai dacă sunt respectate anumite principii şi anume:

-orice cheltuială publică va fi realizată numai dacă este prevazută intr-un act normativ.

În acest sens trebuie respectate prevederile legii finanţelor publice care reglementează în principiu regimul cheltuielilor publice şi al legii privind adoptarea bugetului de stat prin care se stabileşte pentru un an financiar mărimea creditelor bugetare alocate pentru fiecare destinaţie.Este de menţionat faptul că fără o autorizare expresă nici o cheltuială nu poate fi realizată chiar daca a fost prevazută intr-un act normativ;

-cheltuielile publice pot fi efectuate numai în condiţiile exercitării unui control financiar riguros privind oprtunitatea si necesitatea cheltuielilor. Fiind vorba de cheltuirea unor resurse publice rebuie respectat şi un regim sever de economii în procesul angajării banilor publici;

-cheltuielile publice nu pot se pot efectua în mod automat, chiar dacă au fost prevăzute,în mod expres într-un act normativ ci pe măsura justificării sumelor acordate anterior în condiţiile realizării indicatorilor specifici;

-orice cheltuiala publică se poate realiza, in principiu, numai din bugetul administraţiei centrale de stat sau din bugetele locale in funcţie de subordonarea instituţiei publice sau a beneficiarului de alocaţie bugetară;

-sumele alocate pentru efectuarea cheltuielior publice se caracterizează prin neramburasabilitatea.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cheltuielile Publice in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 218 cuvinte
Nr caractere:
18 230 caractere
Marime:
196.51KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Narcis Eduard Mitu
Sus!