Bugetul public național

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Definiţia şi importanţa bugetului public naţional
2. Conţinutul bugetului public naţional
2.1. Veniturile publice
2.2. Cheltuielile publice
3. Procedura bugetară
4. Fazele procesului bugetar

Extras din referat:

Bugetul public naţional

1. Definiţia şi importanţa bugetului public naţional

În încercarea de a defini relaţiile deosebit de complexe care formează bugetul de stat se disting două categorii de abordări: definiţii date de normele juridice şi definiţii date de doctrină (literatura de specialitate).

Cu privire la prima categorie câteva definiţii ar suna astfel:

- Regulamentul de Finanţe (20.XI.1860 promulgat de Al.I.Cuza): “veniturile şi cheltuielile publice ce au a se efectua pentru serviciu fiecărui exerciţiu”.

- Prima Lege de Contabilitate (1864 art.2). “toate veniturile statului şi cheltuielile neapărate pentru îndeplinirea deosebitelor servicii, aşezate conform legilor, autorizate în fiecare an de o lege anuală de finanţe – formează bugetul general al statului”.

- Decretul din 31.V.1862 asupra contabilităţii din Franţa art.5 “bugetul este actul prin care sunt prevăzute şi autorizate veniturile şi cheltuielile anuale ale statului sau ale altor servicii pe care legile le supun în aceleaşi reguli”.

- Legea finanţelor publice art.1 “activitatea privind finanţele publice include elaborarea şi execuţia bugetului public naţional, care cuprinde bugetul administraţiei centrale de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor sociale de stat, stabilirea şi perceperea impozitelor, taxelor şi altor venituri ale statului şi utilizarea mijloacelor financiare ale organelor puterii legislative, judecătoreşti şi executive. De asemenea cuprinde controlul asupra modului de folosire a mijloacelor materiale şi băneşti aparţinând regiilor autonome, instituţiilor public şi asupra capitalului social al statului în societăţile comerciale”.

Cu privire la ce-a doua categorie în literatura de specialitate definirile au fost de asemenea multiple:

- Prof. A.Wagner defineşte bugetul ca fiind “un plan alcătuit în cifre, într-o ordine determinată de obicei sistematic, privitor la intrările şi ieşirile (veniturile şi cheltuielile) probabile în monedă sau valori, monetare, care se produc în gestiunea economică a unui corp public o anumită perioadă”.

- Prof. Paul Leroy Beaulieu “un buget este o prevedere a veniturilor şi cheltuielilor pe o perioadă determinată, un tablou evolutiv şi comparativ a veniturilor de împlinit şi a cheltuielilor de efectuat”.

- Prof. R.Stourm “bugetul statului este un act conţinând aprobarea prealabilă a veniturilor şi cheltuielilor publice”.

În definirea bugetului de stat considerăm necesar să facem două precizări:

1. În primul rând bugetul nu este un act ce emană de la un organ al autorităţilor de stat ci cuprinde un ansamblu coerent de indicatori de plan cu caracter aleatoriu în care sunt înscrise veniturile şi cheltuielile statului pentru o perioadă viitoare.

2. În al doilea rând faţă de acesta (buget) societatea manifestă un interes deosebit, interes ce este justificat de rolul banului public în viaţa unui popor. În acest sens bugetul public naţional poate fi definit ca fiind planul financiar al statului prin care sunt prevăzute veniturile şi cheltuielile pentru o perioadă determinată de timp. De altfel, în ţările cu economie de piaţă se consideră atât în doctrină cât şi-n practică că finanţele publice reprezintă singurul domeniu unde este necesară o acţiune planificată de manieră precisă, prin care se prevăd veniturile şi cheltuielile statului pe o perioadă viitoare determinată de obicei un an.

Bugetul public naţional îndeplineşte un rol deosebit în procesul redistribuirii între economia naţională pe de o parte şi între stat şi populaţie pe de altă parte. Bugetul public naţional intervine de asemenea în redistribuirea resurselor financiare între sfera productivă şi cea neproductivă, în asigurarea protecţiei sociale, între unele zone ale teritoriului şi chiar în diviziunea internaţională a muncii. Prin intermediul bugetului public naţional se exercită în acelaşi timp un control permanent şi sistematic asupra constituirii, repartizării şi utilizării fondurilor publice, precum şi asupra activităţii societăţilor comerciale care au raporturi cu bugetul de stat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bugetul public national.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 025 cuvinte
Nr caractere:
28 232 caractere
Marime:
30.75KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!