Banca Africană de Dezvoltare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul 1. Prezentarea Bancii Africane de Dezvoltare 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Membrii Bancii Africane de Dezvoltare 4
1.2.1. Organizarea Bancii Africane pentru Dezvoltare 5
Capitolul 2. Activitatea Bancii Africane de Dezvoltare 7
2.1. Msiunea si obiectivele BAD 7
2.2. Resursele 7
2.3. Operatiunile intreprinse de Banca Africana de Dezvoltare 8
2.3.1. Operatiuni de finantare si creditare 9
Anexe 12
Bibliografie 14

Extras din referat:

Capitolul 1. Prezentarea Băncii Africane de Dezvoltare

1.1. Scurt istoric

Contextul susținerii dezvoltării economice precum si progresul pe plan social din tarile din regiunea africana au condus la înființarea Grupului Băncii Africane de Dezvoltare in anul 1964. In interiorul acestui grup funcționează Banca Africana de Dezvoltare (BAD), Fondul African de Dezvoltare (FAD) si Fondul Special Nigerian (FSN).

Inițiativa de creare a Băncii Africane de Dezvoltare a aparținut lui A. Romeo Horon, care a fost susținut de către comisia condusa de el precum si de majoritatea liderilor vestici.

Convenția cu referire la înființarea acestui grup a fost semnata in data de 4 august 1963, in Khartoum, unde 23 de tari au căzut de comun acord sa subscrie cu un procent de 65% din capitalul propriu, urmând ca in anul următor alte 8 tari sa semneze aceasta convenție. Deși a fost creata in 1964, aceasta nu si-a început activitatea mai devreme de 1 iulie 1966, când a deschis prima sucursala in Abidjan, Coasta de Fildeș. Deși la începutul existentei sale avea in componenta 29 de tari, începând cu anul 1982 s-au alăturat si state non-africane.

In momentul de fata, capitalul Băncii Africane de Dezvoltare are in componenta acționari din 53 tari ale Africii si 24 situați pe continentul european, asiatic si american. In ceea ce privește dreptul de vot, la sfârșitul anului 2011, tara cu puterea decizionala cea mai mare era Republica Federala Nigeriana având un procent de 9%, fiind urmata de S.U.A. cu 6.6%, Japonia cu 5.4% si Republica Araba cu 5.1%. Conform regulamentelor, in ordine ca o tara sa devina membra a Băncii Africane de dezvoltare, in primul rând trebuie sa adere la Fondul African de Dezvoltare.

In strânsă legătura cu Banca Africana de Dezvoltare funcționează si Fondul African de Dezvoltare si Fondul Special Nigerian.

Fondul African de Dezvoltare a fost înființat in 1973 dar si-a început activitatea in 1974. Telul acestei instituții este de a diminua sărăcia din tarile membre. Acesta își constituie resursele din contribuții si reconstituiri periodice din partea statelor membre. Activitatea acestui fond consta in efectuarea de studii asupra economiei tarilor din zona, acordarea de subvenționări pentru proiectele desfășurate precum si oferirea de asistenta tehnica pentru cercetare.

In ceea ce privește creditele acordate de către Fondul African de Dezvoltare, acestea prezinta 3 caracteristici importante si anume lipsa unei dobânzi aferente creditului, caracterul rambursabil pe o perioada lunga (50 de ani) si perioada de gratie de 10 ani.

A doua instituție care lucrează direct cu Banca Africana de Dezvoltare este Fondul Special Nigerian. Acesta a luat ființa in 1976 ca rezultat al acordului dintre grupul băncii si Guvernul Republicii Federale al Nigeriei. Scopul acestei instituții este de a ajuta dezvoltarea tarilor membre care dețin venituri mici.

1.2. Membrii Băncii Africane de Dezvoltare

Orice tara africana ce deține un statut de independenta se poate alătura băncii ca membru regional. Acoperirea unei zone mai largi de desfășurare a activităților se face prin alipirea noilor state, in momentul de fata Banca Africana de Dezvoltare având sucursale atât pe continentul Africii cat si pe insulele africane.

Regulamentul Fondului African de Dezvoltare precizează ca si tarile situate in alte regiuni pot deveni membre dar doar in cazul in care acestea au participat cu contribuții la fondul mai sus precizat. Aceste termene si condiții sunt foarte rar modificate, doar prin intermediul hotărârilor consiliului guvernatorilor atunci când voturile atinge nivelul de doua treimi din totalul numărului de guvernatori.

In ordine ca o tara non-regionala sa devina membra a Băncii Africane pentru Dezvoltare, aceasta trebuie mai întâi sa contribuie si sa adere la Fondul African de Dezvoltare. In momentul de fata, doar un singur stat pregătește demersurile pentru aderarea la BAD. Aderarea Turciei a fost aprobata si semnata in Maputo, Mozambic, in anul 2008.

Membrii regionali ai Băncii Africane pentru dezvoltare existenți in momentul de fata sunt :

- Algeria

- Angola

- Benin

- Botswana

- Burkina Faso

- Burundi

- Cameroon

- Cape Verde

- Central African Republic

- Ciad

- Comoros

- Congo

- Democratic Republic of Congo

- Côte d’Ivoire

- Djibouti

- Egipt

- Eritreea

- Equatorial Guinea

- Ethiopia

- Gabon

- Gambia

- Ghana

- Guinea

- Guinea-Bissau

- Kenya

- Lesotho

- Liberia

- Libya

- Madagascar

- Malawi

- Mali

- Mauritania

- Mauritius

- Morocco

- Mozambique

- Namibia

- Niger

- Nigeria

- Rwanda

- São Tomé & Príncipe

- Senegal

- Seychelles

- Sierra Leone

- Somalia

- South Africa

- Sudan

- Swaziland

- Tanzania

- Togo

- Tunisia

- Uganda

- Zambia

- Zimbabwe

Iar cei non-regionali sunt:

- Argentina

- Austria

- Belgium

- Brazil

- Canada

- China

- Denmark

- Finland

- France

- Germany

- India

- Italy

- Japan

- Korea

- Kuwait

Bibliografie:

www.afdb.org

Raportul de instituire al Băncii Africane pentru Dezvoltare

Raportul anual 2012

Fisa produselor financiare ale Băncii Africane de Dezvoltare

Voinea, Gh., “Mecanisme si tehnici valutare financiare internaționale”, Editura Sedcom Libris, Iași, 2004.

Observații:

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Iași

Finanțe si Bănci

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca Africana de Dezvoltare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 741 cuvinte
Nr caractere:
15 715 caractere
Marime:
314.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Prof. Ghiba Nicolae
Sus!