Analiza structurii și dinamicii veniturilor - bugetului de stat în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Buget de stat – cadru general

Instituirea sistemelor bugetare este rezultatul eforturilor depuse, în mod deosebit de burghezia aflată în ascensiune, pentru a se realiza o anumită ordine în domeniul finanţelor publice. Parlamentele au fost chemate periodic pentru a se pronunţa în legătură cu volumul şi destinaţia resurselor financiare ale statului, resurse care au fost înscrise într-un document numit bugetul de stat.

Bugetul statului este obiectiv necesar datorită existentei productiei de mărfuri, actiunii legii valorii si a celorlalte legi economice, precum si datorită necesitătii înfăptuirii sarcinilor social-culturale, economice, de apărare natională si administrare ale statului.

În conditiile existentei productiei de mărfuri, înfăptuirea acâiunilor social-culturale, realizarea principalelor obiective economice si realizarea celorlalte prerogativeale statului reclamă mobilizarea, repartizarea si utilizarea de către stat a unor importante fonduri bănesti care se constituie, în principal, prin intermediul bugetului statului.

Existenta bugetului statului - prin intermediul căruia se constituie principalul fond bănesc al statului - este determinată, în primul rând, de cerintele social-culturale si economice ale societătii si, în al doilea rând, de necesitatea întretinerii si functionării organelor statului.

Mărimea fondului de dezvoltare social-economică si a celorlalte fonduri bănesti depinde însă de nivelul de dezvoltare economică, de mărimea produsului national brut, de modul de repartizare a acestuia.

La nivelul fiecărui stat se elaborează mai multe categorii de bugete corelate, care alcătuiesc un sistem. Sistemul bugetar este diferenţiat în funcţie de structura organizatorică a fiecărui stat şi diferă de la o ţară la alta, existând astfel :

- buget de tip unitar (România, Franţa, Italia, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda etc.).

- buget de tip federal (S.U.A., Canada, Elveţia, Austria, Germania, India etc.).

În România, stat de tip unitar, conform Legii nr.500/2002 privind finanţele publice, prin sistem bugetar se înţelege un sistem unitar de bugete care cuprinde bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului, bugetele instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale, bugetele instituţiilor publice finanţate integral din veniturile proprii, bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat şi ale căror rambursare, dobânzi şi alte costuri se asigură din fonduri publice şi bugetul fondurilor externe nerambursabile

Acest sistem unitar şi corelat de fonduri formează bugetul general consolidat, prin care se dimensionează şi se compară, la nivelul unui an veniturile şi cheltuielile statului şi ale celorlalte instituţii publice. Bugetul general consolidat reflectă, aşadar, fluxurile financiare publice de formare a veniturilor fiscale şi nefiscale şi de repartizare a acestora pe destinaţii, în conformitate cu nevoia socială şi cu obiectivele de politică financiară specifice anului la care se referă.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Structurii si Dinamicii Veniturilor - Bugetului de Stat in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
3 550 cuvinte
Nr caractere:
21 492 caractere
Marime:
84.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Narcis Mitu
Sus!