Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice și Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Structura resurselor financiare publice şi a cheltuielilor publice din bugetul de stat

Conceptul de cheltuială publică poate fi interpretat din punct de vedere juridic, dar si economic. Functia fiscala a finantelor publice ne arata faptul ca dupa colectarea resurselor financiare aflate la dispozitia statului are loc alocarea si utilizarea acestora. Acest lucru inseamna ca o parte din resurse se distribuie intre membrii societatii, avand influenta asupra veniturilor acestora. Ca urmare, cheltuiala publica, interpretat din punct de vedere economic, reprezinta un consum definitiv de produs intern brut sau un avans de produs intern brut. În accepţiune juridică, o cheltuiala publica reprezintă o plată pentru asigurarea funcţionarii instituţiilor publice şi posibilitatea săvârşirii activităţiilor întreprinderilor cu capital de stat.

Varietatea cheltuielilor publice a făcut necesară introducerea unor criterii pentru structurarea lor. Necesitatea decurge din nevoile de analiză şi din cerinţele procesului de elaboarare a bugetelor şi planurilor financiare.

Cheltuielile publice pot fi particularizate după sursa de finanţare in: finanţate din bugetul de stat, finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat si finanţate din fonduri speciale (bugetare sau extrabugetare). Sfera cheltuielilor publice o include pe cea a cheltuielilor bugetare, adică acestea din urmă sunt parte a celor dintai şi le includ numai pe cele efectuate din bugetul de stat, din bugetele locale şi din bugetul asigurărilor sociale de stat.

In Romania, structura cheltuielilor publice, a suferit modificări semnificative mai ales după 1990. Reformarea economiei şi a statului a necesitat şi o reformă a bugetului in toate componentele procesului bugetar. In planul structurii cheltuielilor bugetare, bugetul de stat, aşa cum a fost el elaborat pentru anul 2004, include la cheltuieli o structură pe trei criterii si anume: capitole, subcapitole, articole şi aliniate. Aceasta structura permite definirea conturilor din contabilitatea publica in măsură sa reflecte fidel alocarea fondurilor in Romania. Structura cheltuielilor bugetare din punct de vedere economic, conform acestei clasificaţii, se prezintă astfel:

• Cheltuieli curente, care la randul lor se impart in cheltuieli de personal, cheltuieli materiale şi servicii, subvenţii, prime si transferuri, care pot fi consolidabile (de la bugetul de stat către bugetele locale şi fondurile special) sau neconsolidabile (burse, alocaţii, pensii, ajutoare, indemnizaţii, contribuţii, cotizaţii etc.).

• Cheltuieli de capital si imprumuturi acordate de stat.

Clasificarea funcţionala grupeaza cheltuielile publice pe parţi, ceea ce permite identificarea sectoarelor de activitate, astfel:

• Servicii publice generale , in care se include sectorul „Autorităţi publice”: autorităţile legislative, cele judecătoreşti, cele executive şi alte organe ale autorităţilor publice.

• Ordine publică şi siguranţă naţională , in care se includ armata, poliţia, protecţia şi paza contra incendiilor, jandarmeria, instituţiile siguranţei naţionale etc.

• Cheltuieli social- culturale, in care se includ sectoarele „Invăţămant”, „Sănătate”, „Cultură, religie şi acţiuni pentru activitatea şi de tineret” şi „Asistenţă socială”.

• Acţiuni economice, care includ marile sectoare din economie: industrie, agricultură şi silvicultură, transporturi şi comunicaţii.

• Tranzactii privind datorii publice și împrumuturi.

Resursele financiare sunt reprezentate de ansamblul mijloacelor băneşti necesare realizării obiectivelor economice şi sociale într-un interval de timp anume. În categoria resurselor financiare sunt incluse resursele autorităţilor şi instituţiilor publice, resursele întreprinderilor publice şi private, resursele organismelor fără scop lucrativ, precum şi resursele populaţiei.

Observații:

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI

FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

STUDII DE LICENŢA, DOMENIUL ECONOMIC, ANUL II ID

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Structurii si Dinamicii Resurselor Financiare Publice si Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al Romaniei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 788 cuvinte
Nr caractere:
10 480 caractere
Marime:
30.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!