Analiza Bugetului Local al Municipiului Constanța

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În cele ce urmează vom prezenta structura veniturilor şi cheltuielilor şi vom analiza contribuția lor la formarea bugetului pe categorii de venituri şi destinații de cheltuieli prevăzute în bugetul local al Municipiului Constanţa pe anul 2012. Studiul este realizat pe baza datelor puse la dispoziţie de către Primăria Municipiului Constanţa.

Analiza veniturilor

Făcând o analiză a veniturilor proprii ale bugetului local al municipiului Constanţa, observăm că marea majoritate sunt venituri curente, iar în cadrul acestora, după cum era de aşteptat, cea mai parte au natură fiscale. Veniturile bugetare sunt mijloacele sau modalitățile practice de formare a venitului public. Din punct de vedere a conținutului economic, veniturile bugetare sunt structurate în :

VENITURI PROPRII, la rândul lor grupate în :

- venituri curente;

- venituri de capital;

- venituri cu destinație specială.

În structura bugetului local la nivelul Municipiului Constanţa veniturile proprii sunt alcătuite din:

- Venituri curente

- Venituri din capital

- Operațiuni financiare

- Subvenții.

Studiind datele cuprinse în bugetul Municipiului Constanţa, observăm că veniturile totale au valoarea de 522.345 MII RON.

Din structura bugetului se constată că în totalul veniturilor bugetului locale ale Municipiului Constanţa pe anul 2012 , ponderea veniturilor proprii este de 78.90% , ceea ce înseamnă că în pofida descentralizării, bugetul local este dependent în mare măsura de resursele bugetului de stat.

1.Veniturile curente, de asemenea se împart în venituri fiscale şi venituri nefiscale. În cadrul veniturilor proprii, veniturile curente în sumă de 429.731MII RON asigură peste 104.27% din necesarul de finanțare al nivelul Municipiului Constanţa în anul 2012.

Venituri fiscale,se concretizează în impozite şi taxe directe precum şi impozite şi taxe indirecte percepute de la populație dar şi de la persoane juridice de importanţă locală, având caracter obligatoriu şi nerestituibil. Veniturile fiscale sunt cuprinse în veniturile locale ale municipiului Constanţa în anul 2012, în valoare de 392.770 MII RON, reprezentând 91.40% din veniturile curente, sunt constituite în proporție covârșitoare din impozite şi taxe directe, mai precis 43.68%, care pe categorii de impozite, se prezintă astfel:

IMPOZIT PE VENIT, PROFIT, ŞI CÂŞTIGURI DIN CAPITAL: 43.63%

- Impozit pe venit 1.52%

- Cote şi sume defalcate din impozitul pe venit 42.11%

IMPOZITE ŞI TAXE PE PROPRIETATE: 22.54%

- Impozite şi taxe pe proprietate: 22.54%

IMPOZITE ŞI TAXE PE BUNURI ŞI SERVICII: 33.65%

- Sume defalcate din TVA 26.90%

- Alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii: 6.75%

ALTE IMPOZITE ŞI TAXE FISCALE: 0.15%

Impozite indirecte, reprezentate la nivel local de impozitul de spectacole, taxe şi tarife pentru eliberarea de licențe şi autorizații de funcționare, taxe extrajudiciare de timbru dețin o pondere nesemnificativă în totalul veniturilor fiscale, de numai 0,21% la nivelul orașului Constanţa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza Bugetului Local al Municipiului Constanta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 755 cuvinte
Nr caractere:
10 425 caractere
Marime:
89.09KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!