Amortizarea Activelor Imobilizate și Amortizarea Fiscală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Amortizarea activelor imobilizate pag. 3
2. Regimurile de amortizare pag. 4
3. Amortizarea fiscală pag. 6

Extras din referat:

1. AMORTIZAREA ACTIVELOR IMOBILIZATE

Amortizarea poate fi privită sub următoarele trei aspecte:

- ca proces, care înseamnă o detaşare şi transmitere de valoare din activele fixe asupra producţiei;

- ca o cheltuială, care urmează a se include în costuri;

- ca fond sau resursă financiară, care trebuie să asigure recuperarea valorii activelor fixe şi, deci, finanţarea înlocuirii acestora.

Aşadar , temeiul economic al amortizării este uzura acestora. Aceasta nu înseamnă că în orice moment al existenţei activului fix, uzura reală este egală cu amortizarea ca fond, în general, egalitatea realizându-se la sfârşitul duratei de serviciu şi, eventual, cu luarea în consideraţie a valorii reziduale.

Uzura activelor imobilizate îmbracă două laturi: uzura fizică sau materială ca urmare a utilizării sau a timpului, şi uzura morală ca urmare a perimării datorită evoluţiei tehnice şi creşterii productivităţii muncii în ramurile economiei producătoare de active imobilizate, respective apariţiei de mijloace fixe superioare funcţional sau realizării aceloraşi tipuri, dar la preţuri mai mici.

Cadrul legal care reglementează amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale în România este Legea nr. 15/24.03.1994 (republicată şi actualizată), care la art. 1 stipulează că “ Unităţile care desfăşoară activităţi economice, denumite în continuare agenţi economici, şi care imobilizează capital în active corporale şi necorporale supuse deprecierii, prin utilizare sau timp, vor calcula, vor înregistra în contabilitate şi vor recupera uzura fizică şi morală a acestora pentru refacerea capitalului angajat. Aceste operaţiuni sunt denumite generic amortizarea capitalului imobilizat”.

Între amortizare, uzură şi depreciere sunt stabilite relaţii. Astfel, între noţiunea de uzură şi cea de amortizare este pus semnul de egalitate, lucru care nu este adevărat deoarece nu în orice moment al existenţei mijlocului fix uzura este egală cu amortizarea. Deprecierea reprezintă trecerea periodică pe cheltuieli a valorii mijlocului fix pe durata de funcţionarea acestora.

Instrumentele contabile pentru evaluarea deprecierii sunt amortizarea şi provizioanele. Având în vedere diversitatea mijloacelor fixe, s-a întocmit catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, document important atât pentru justificarea amortizării, cât şi pentru reparaţiile care se efectuează la mijloacele fixe, precum şi organizarea şi gestionarea raţională a acestora ( H.G. nr. 2139/30.11.2004).

Mijloacele fixe din catalog au fost clasificate în grupe, subgrupe, clase şi subclase, iar unele şi în familii. Grupele mijloacelor fixe sunt:

- grupa 1 – construcţii;

- grupa 2 – instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii;

- grupa 3 – mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecţie a valorii umane şi materiale şi alte active corporale.

Tot catalogul prevede că “pentru mijloacele fixe aflate în patrimoniu, a căror valoare de intrare nu a fost recuperată integral pe calea amortizării până la 31 decembrie 2004, duratele normale de funcţionare rămase pot fi recalculate cu ajutorul formulei:

DR=1*DC/DV*DN

unde:

DR = durata normală de funcţionare rămasă, în ani;

DC = durata normală de funcţionare consumată până la 31 decembrie 2004, în ani;

DV = durata normală de funcţionare după vechiul catalog;

DN = durata normală de funcţionare după noul catalog.

Elementele sistemului de amortizare sunt :

- valori de amortizare;

- durata de amortizare;

- cotele anuale de amortizare.

Regimurile de amortizare, elementele sistemului de amortizare şi modul de calcul precum şi închiderea amortismentului în costuri în România au fost legiferate prin H.G. nr. 909 din 21 decembrie 1997 ( actualizată).

Amortizarea mijloacelor fixe se stabileşte prin aplicarea cotei de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe, şi se include în cheltuieli de exploatare.

2. Regimurile de amortizare

Societatea X achiziţionează un contor de apă rece, conform facturii fiscale 250/5.11.2010, valoarea de intrare 1400 lei, durata de funcţionare n=8 ani. Să se calculeze amortizarea anuală, prin toate cele trei regimuri de amortizare.

1. Regimul de amortizare liniar

Vi=1400 lei

N=8 ani

Ca=100/d=12,5%

A=1400*12,5%=175 lei

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Amortizarea Activelor Imobilizate si Amortizarea Fiscala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 655 cuvinte
Nr caractere:
16 461 caractere
Marime:
22.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!