Administrarea Cheltuielilor Publice din Bugetul Local

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Administrarea cheltuielilor din bugetul local la primăria orașului Roznov, județul Neamț

Orașul Roznov este situat în județul Neamț, la 15 km de municipiul-reședința de județ Piatra Neamț, pe DN 15 spre Bacău. Este cel mai “tânăr”oraș al județului, primind această distincție în anul 2003, având o populație estimată la peste 10.000 de locuitori.

Primarul actual al orașului este dl. Ionel Ciubotariu, aflat la al doilea mandat.

Primăria orașului Roznov este o instituție publică locală care și-a dovedit viabilitatea și si-a făcut tot mai mult simțită prezența în ultimul timp printre cetățenii săi atât în ceea ce privește probleme locale cât regionale.

Este o instituţie ce implementeză, în contextul legii, o serie de politici financiare pentru atragerea de investiţii interne şi externe, care să contribuie la dezvoltarea locală. Aparatul propriu de specialitate al instituţiei se organizează şi funcţionează potrivit regulamentului adoptat precum şi în conformitate cu prevederile Legii nr.215/2001 a administraţiei publice locale.

Obiectivul acestei instituţii publice este ca și a celorlalte instituţii de a servi interesului public. Pentru ca misiunea și obiectivele Primăriei Roznov să fie îndeplinite cu eficiență, rolul cel mai important revine, bineînțeles, funcționarilor publici. Aceștia trebuie să respecte normele de conduită profesională în scopul de a evidenția obiectivele și activitatea instituției şi anume asigurarea unui serviciu public de calitate, respectarea Constituţiei şi a legilor, loialitate faţă de autorităţile administraţiei publice locale.

Bugetul local reprezintă actul în care se înscriu veniturile și cheltuielile colectivităților locale, pe o perioada de un an.

Bugetele locale sunt instrumente de planificare și conducere a activității financiare a unităților administrativ–teritoriale care au personalitate juridică (comună, oraș, municipiu, județ).

Fundamentarea cheltuielior se face în mod similar cu fundamentarea veniturilor, însă în strictă concordanță cu nivelul veniturilor alocate, deoarece la nivelul instituțiilor publice bugetul trebuie să fie echilibrat.

Fundamentarea cheltuielilor unei instituții publice mai trebuie să aibă la bază și informațiile macroeconomice stabilite de Ministerul Finanțelor Publice în raportul asupra situației macroeconomice pentru anul bugetar pentru care se elaborează planul de buget, precum și pentru următorii trei ani, informații ce se referă în primul rând la nivelul inflației și cursului valutar.

Având în vedere dacă impactul pe care serviciile oferite de municipalitate creează sau nu un grad de satisfacţie a cerinţelor cetăţenilor, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să fie interesate să stabilească în mod cât mai realist, obiectiv şi eficient acţiunile, obiectivele şi serviciile ce pot fi finanţate într-un an bugetar.

Finațarea cheltuielilor bugetare reprezintă alocarea de mijloace bănești, pe baza bugetelor publice ca balanțe financiare aprobate, la dispoziția consumatorilor de fonduri autorizați (ordonatori de credite bugetare) pentru destinații precis stabilite, ca expresie a nevoilor publice recunoscute ca atare.

Finanţarea cheltuielilor din bugetele locale se realizează prin deschideri de credite de către ordonatorii principali în limita creditelor bugetare aprobate prin bugetele locale, potrivit destinaţiei şi în raport de gradul de utilizare a sumelor primite de la buget şi în funcţie de alte reglementări legale.

Ordonatorul principal de credite întocmește către unitatea operativă a trezoreriei din localitate o „comunicare de deschidere de credite” în care se precizează următoarele: luna pentru care se solicită deschiderea de credite bugetare, instituția de administrație publică pe seama căreia se face deschiderea de credite, suma solicitată, capitolul de cheltuieli, contul în care urmează să apară suma, structura cheltuileilor (curente, de personal și materiale, de capital).

Din creditele bugetare deschise (aprobate ca limite în alimentarea cu mijloace bănești a conturilor de disponibil), ordonatorul principal de credite bugetare repartizează credite bugetare pe seama instituțiilor subordonate, finanțate din bugetul local. Repartizarea de credite bugetare se efectuează prin „dispoziție bugetară” care se întocmește pe capitol de cheltuieli și se prezintă o dată cu „comunicarea de deschidere a creditelor”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Administrarea Cheltuielilor Publice din Bugetul Local.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 507 cuvinte
Nr caractere:
9 686 caractere
Marime:
74.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Profesorului:
Anton Carpinschi
Sus!