Abordări critice asupra monopolului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cartea intitulată “Acțiunea umană”, scrisă de economistul și filozoful politic Ludwig von Mises ,este considerată ca fiind "Biblia economică a omului civilizat" .Ludwig von Mises a reconstruit ştiinţa economică drept logică a acţiunii umane, pe care el a numit-o praxeologie- disciplină care studiază structura generală a acţiunilor umane şi condiţiile eficacităţii acestora. Potrivit lui Mises, “praxeologia permite separarea teoriilor economice corecte de teoriile economice false pe o bază a priori - care este posibilă fără a fi nevoie să fie supusă experimentării sociale.”

Chintesența teoriei lui Von Mises constă ȋn faptul că: preţurile reale se formează doar prin schimburi voluntare.Aceasta are la bază ideea că economia înseamnă alegere,din moment ce omul nu face altceva toată viaţa decît să aleagă. Doar că preţul real se poate stabili numai dacă cei care schimbă rămîn proprietarii produsului.

Von Mises aduce-n discutie ȋntr-unul dintre capitolele lucrării sale, ,intitulat “Statul și piața” , pe lângă cele două mari forme de organizare socială și economică o a treia formă de organizare: interventionismul.adică “Statul se amestecă în funcţionarea pieţei, prin metoda ordinelor şi a interdicţiilor”.Ȋn opinia lui Mises, Statul aplică o serie de măsuri cu scopul de a influența cursul economiei, altul decât cel care s-ar fi derulat ȋn condiții de piață libera.

Ȋn capitolul intitulat “Prețurile” ,Mises arată rolul desăvârșit pe care ȋl au antreprenorii promotori şi speculatori ȋn stimularea pieței ” Aceştia sunt oameni care urmăresc realizarea de profituri prin obţinerea de beneficii de pe urma diferenţelor de preţuri” .Antreprenorii sunt cei care cumpără unde este mai ieftin si vând acolo unde prețurile sunt mai ridicate.De asemenea ei iau in considerare calculul preţurile viitoare anticipate, nu preţurile finale sau pe cele de echilibru.

Tot aici Mises explică diferența dintre evaluare si estimarea anticipativă a prețurilor care sunt strâns legate una de alta. Estimarea presupune “anticiparea unui fapt aşteptat”, iar evaluarea reprezintă stabilirea unei valori .

Conceptul de monopol este un alt subiect pe care Ludwig von Mises ȋl trateazǎ ȋn cartea sa.Mises prezintǎ monopolul ca pe un caz în care alocarea factorilor de productie nu permite satisfacerea celor mai importante dorinte ale consumatorilor.Monopolistul îsi diminuează de la început productia, cu scopul de a obține venituri mai mari.

Referitor la existența pretului de monopol , Von Mises stabilește umătoarele situații:

- Una dintre situatii constă ȋn deținerea unui monopol asupra ofertei din bunul respectiv, de consum ori de productie.

- Altă situație face referire la inelasticitatea cererii.Ludwig von Mises scrie: „Dacǎ monopolistul poate obtine încasǎri nete mai mari prin vânzarea unei cantitǎti mai mici din produsul sǎu la un pret mai mare decât prin vânzarea unei cantitǎti mai mari din stocul sǎu la un preț mai mic, atunci se formeazǎ un preț de monopol, mai mare decât ar fi fost prețul potențial al pieței în absenta monopolului”.

- A treia situație,se referă la „capacitatea monopolistului de a descoperi aceste preturi” , care poate semnifica existența unui impediment în calea aparitiei pe piatǎ a unei astfel de categorii de preturi, ceea ce ar reduce relevanța lor pe piațǎ.

Ludwig von Mises face distincţia dintre bunurile indispensabile şi cele dispensabile și spune că în realitate există foarte rar bunuri indispensabile.Cel mai adesea ne putem dispensa de anumite mărfuri,fie renunţând la serviciile lor,fie procurându-ne acele servicii de la o marfă alternativă.De exemplu,putem alege să înlocuim pâinea,care este o marfă importantă,cu mămăligă sau cartofi.

Observații:

Academia de Studii Economice

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Abordari Critice Asupra Monopolului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 733 cuvinte
Nr caractere:
8 601 caractere
Marime:
23.56KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!