Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Sofistica. Argumentarile sofistice
2. Protagoras. Scrierile sale
3. Gorgias
4. Bibliografia

Extras din referat:

In sec.V i.Hr. in Grecia se dezvolta o miscare a eliberarii intelectuale de povara vechilor mituri si traditii. Istoricii vorbesc despre aceasta perioada ca despre o perioada a "iluminismului grec".

Acest tip nou de filozofie apare in conditiile infloririi democratiei sclavagiste, cind se simte necesitatea unei instruiri politice generale odata cu dezvoltarea institutiilor politice si juridice, a culturii artistice, filizofice si stiintifice. In conditiile cind tot mai mult biruia convingerea ca toate se pot invata, sofistica devine o profesie raspindita, reprezentantii careia predau cunostinte pentru o anumita plata. Marturisirile de baza le gasim la Platon si Aristotel. Sofistii propuneau o comoara vasta de cunostinte din diferite domenii - matematica, geometrie, muzica, astronomie, fizica, arheologie, gramatica, etica s.a.

Cu toate ca sofistii reprezinta, din punct de vedere etic si filosofic, o perioada de confuzie, printr-o conceptie care rasturna valorile general admise, ridicindu-se impotriva celor ce acceptau adevaruri absolute si definitive, ei se inscriu in istoria logicii cu o functie bine definita.

Cuvintul "sofist" desemneaza o persoana care inseala in argumentatia sa si a dobindit acest sens datorita ironiei usturatoare cu care se refereau la ei Socrate si Platon. Initial, termenul facea aluzie la orice persoana care avea cunostinte sau talent, chiar si unul manual, dar, cu timpul, a ajuns sa se refere la un individ dintr-un grup mai mare de ginditori de origini diferite - adesea ambasadorii oraselor lor de bastina - care ofereau instructiuni de comportament si tehnici de dezbatere pentru care acestia cereau plata - ceva ce era de neconceput in Atena! Contributia lor indirecta a fost de a-l ajuta pe Socrate sa-si ascuta uneltele argumentatiei logice si de a sugera - ei fiind straini - ca atit constitutia cit si obiceiurile Atenei nu erau incontestabil absolute.

Adica, din momentul aparitiei acestui termen, numele de sofisti era acordat tuturor ginditorilor greci, inteleptilor si filosofilor, si de abia din sec V i.Hr. el a fost dat acelor profesori de oratorie, de avocatura, care dadeau lectii, contra plata, pentru formarea tinerilor in vederea vietii publice. Sofistii erau in opinia conteporanilor un fel de avocati fara

Bibliografie:

1. Anton Dumitriu - Istoria logicii

2. Balca - Istoria filosofiei antice

3. Dictionar Enciclopedic Roman, Editura politica, Bucuresti, 1966

4. Petre Botezatu - Logica in Grecia antica

5. www.ro.wikipedia.org - Enciclopedie on-line

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sofismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
4 500 cuvinte
Nr caractere:
21 699 caractere
Marime:
32.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
argumente, viata publica
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!