Probleme ale ocupării forței de muncă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In perioada 1950-1989, in Romania s-a pus un accent deosebit asupra dezvoltarii industriei. Populatia ocupata in aceasta ramura a economiei nationale a evoluat continuu, cu un ritm mai rapid si crescator in intervalul 1950-1980 , ( ponderea populatiei crescand in mod procentual intre perioade de cativa ani), si mult mai lent in perioada cuprinsa intre 1980 si 1980 (ponderea fiind mult mai mica).Aspectul negativ al acestei evolutii il reprezinta cresterea excesiva a fondurilor fixe alocate industriei. Treptat, gradul de utilizare a capacitatii de productie a scazut, ceea ce a generat pe de o parte pierderi, majoritatea suportate de la bugetul statului, iar pe de alta parte subutilizarea fortei de munca ocupate in industrie. Un factor agravant al acestei evolutii l-au reprezentat crizele energetice succesive incepand cu anii ’70, care au generat explozia preturilor surselor de energie conventionala. In acest mod poate fi explicata cresterea ampla a somajului dupa 1989 cu atat mai mult cu cat inca inainte existau ramuri industriale a caror activitate era pusa sub semnul intrebarii. (spre exemplu industria grea si industria extractiva) In ceea ce priveste populatia ocupata in agricultura ,aceasta a scazut continuu in perioada 1950-1989 , in paralel cu cresterea ponderii populatiei ocupate in industrie si sectorul tertiar. Reducerea populatiei ocupate in agricultura a fost rapida intre anii 1950 si 1980, si mult mai lenta intre 1980 si 1989. Pe ansamblul economiei romanesti,modificarile semnificative ale ponderilor populatiei ocupate in cele trei sectoare (industrie agricultura si servicii) s-au produs intre 1950 si 1985. Incepand cu anul 1985 si pana in 1989 s-au inregisrtat doar modificari nesemnificative. Incepand cu 1990, populatia ocupata a Romaniei a descrescut ingrijorator, pe fondul reducerii populatiei totale, si a cresterii populatiei in varsta de munca dar , si a populatiei active. Datorita noiilor reglementari impuse de Comisia Europeana ,incepand cu trimestrul I al anului 2002 , s-au produs modificari in definirea si sfera de cuprindere a populatiei ocupate si a persoanelor incadrate in categoria somerilor.Din acest motiv conform Institultului National de Statistica , exista diferente intre seriile de date prezentate pentru perioadele 1994-2001, respectiv 2002-2004. De asemenea datele privind evolutia numarului somerilor inregistrati reprezinta valori medii anuale recalculate , furnizate de Agentia pentu Ocuparea Fortei de Munca ,in aprilie 2005.

ASPECTE ALE EVOLUTIEI OCUPARII

Rata de ocupare este diferita in plan teritorial, pe grup de varsta,sexe, medii de rezidenta, forme de proprietate ale agentilor economici si pe sectoare ale economiei nationale.Valoarea ratei de ocupare depinde in principal de doi factori: demografic si economic. Dupa cum rezulta din statistici rata de ocupare a scazut constant in intervalul 1994-2004, datorita evolutiei nefavorabile a economiei nationale dar si din cauza evolutiei factorilor demografici. Cele mai inalte rate de ocupare se inregistreaza la grupele de varste 35-44 de ani (peste75%) si 25-34 de ani (mai mare de 70%) si 45-54 de ani, iar valorile cele mai scazute se inregistreaza in cazul populatiei cuprinse in grupele de varsta 15-24 de ani ( sub 40% ceea ce reprezinta o situatie acceptabila tinand seama ca multe dintre aceste persoanesunt cuprinse in diverse forme de invatamant,dar valoarea indicatorului este in scadere, aspect negativ ) Varsta de 65 de ani si peste are o rata de ocupare sub 35% dar creste in intervalul de analiza, pana in anul 2001,ceea ce arata ca multe persoane de varsta a treia erau nevoite sa desfasoare anumite activitati pentru as-i suplimenta veniturile.

Gradul de ocupare pe sexe este net in favoarea populatiei masculine la toate grupele de varsta, mai putin cea de 55-64 de ani. De asemenea ,atat la barbati cat si la femei gradul de ocupare scade. In mediul urban, gradul de ocupare este mai scazut per total decat in mediul rural la toate gradele de varsta. De remarcat este ca in majoritatea situatiilor gradul de ocupare creste usor , in anul 2004 fata de anul 2003 ceea ce reprezinta un aspect pozitiv.

Conform informatiilor furnizate de Ancheta asupra fortei de munca in gospodarii ,gradul de insecuritate al ocuparii a crescut deoarece se remarca aparitia unor forme precare de ocupare , care se extind in continuare ca de plida:

-contractele de munca pentru perioade determinate (unele chiar foarte scurte,de cateva saptamani sau chiar zile) in conditiile in care se cauta locuri de munca pentru perioade nedeterminate;

-contractele de munca cu program partial, in conditiile in care se opteaza pentru program complet;

-activitati temporare sau interimare ;

-externalizarea unor activitati dintre intreprinderile mari inspre intreprinderile mici sau chiar chiar persoane independente, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Probleme ale Ocuparii Fortei de Munca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 220 cuvinte
Nr caractere:
12 892 caractere
Marime:
31.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Profesorului:
Maria Cojucaru
Sus!