Platon Aristotel

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Platon a fost un ginditor si un scriitor insemnat care in multe privinte inca nu a fost egalat. El a criticat cu vehementa marele comert, spritul mercantil si camata. S-a ridicat impotriva imbogatirii si acumularii exagerate a averilor. El aprecia ca "imbogatirea exagerata va ruina cetatea -statul".

Pentru a evita imbogatirea exagerata a unora si deci ruinarea statului cetate, el militeaza pentru organizarea sociala opusa individualismului, comunismul. Platon doreste un comunism aristocratic si idealist. Sistemul comunist platonian considera ca societatea se compune din trei clase:

a) Clasa filosofilor, superioara, dominanta si conducatoare in societate. Dominatia acestei clase in societate nu trebuia sa se bazeze pe ereditate, avere, puterea pe care o da numarul de voturi ori pe avantajele personale castigate cu acestea, ci numai pe valoarea personala, pe capacitatea si virtutea sufleteasca.

b) Razboinicii, militarii.

c) Clasa producatorilor (agricultorii, meseriasii, comercianti).

Primele doua clase sunt supuse unui mod de viata ce le cere devotarea si dedicarea intregii lor activitati, interesului public. Pentru acestia nu exista nici familie, nici proprietate, ci ei sunt educati si intretinuti, de copii, in institutii ale statului, unde sunt pregatiti pentru misiunea lor de mai tarziu, asa ca fiecare sa fie la locul lor. Numai aceste prime doua clase au drepturi politice.

Clasa producatorilor, desi formata din oameni liberi, era lipsita de drepturi politice. Aceasta clasa, incapabila de sacrificii, pastra, in conceptia lui Platon, dreptul de a avea familie si proprietate personala.

In conceptia lui Platon sclavii nu erau socotiti clasa sociala.

Analizand unele neazunsuri de care suferea societatea ateniana din timpul sau, el gasea cauza acestora in dezvoltarea comerciala si industriala, care duc la divizarea societatii si la lupta de clasa in stat. "E mai bine - aprecia el - ca statul sa fie mic, iar porductia sa se limiteze la acoperirea trebuintelor de alimentare si de articole de uz zilnic. Productia industriala sa fie facuta de stat, sau adusa din strainatate".

Platon visa la un stat agrar inchis, in care porprietatea pamantului sa fie aproape

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Platon Aristotel.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
155 cuvinte
Nr caractere:
843 caractere
Marime:
14.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
gandire, filosof, dezvoltare
Predat:
la liceu
Sus!