Pe culmile disperării de Emil Cioran

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Emil Cioran a lasat in urma sa o opera valoroasa datorita ideilor originale si profunde pe care filosofia sa le-a adus in peisajul filosofic international. Publicand cinci carti in Romania si peste zece in Franta, foarte apreciate ce la plasat pe Cioran in seria marilor filosofi mereu la moda.

Majoritatea cartilor si romanelor sale au o tenta pesimista e. g. Pe culmile disperarii, Demiurgul cel rau, cartile reprezentand de fapt modalitatea prin care acesta isi gasea echilibrul.

Cioran afirma la un moment dat ca adevarata viata se afla doar la marginile filosofiei, pe baza si prin intermediul acesteia si ca existenta este intr-o stricta corelatie cu timpul. Cazut in timp, omul isi ordoneaza proiectele existentiale, posibilitatile, in functie de desfasurare, de clipe care-i promit noutatea. El se afla intr-un timp care nu mai curge, care nu are nici un sens, nici macar cel al indreptarii catre sfarsitul existentei.

Pe culmile disperarii, prima sa carte scrisa in 1933 la numai 22 de ani, o carte ce avea sa starneasca o serie de revolte, in ea fiind oglindite viziunea indrasneata si originala asupra vietii si a sensului ei.

Viziunea originala se contureaza inca din primul eseu, A fi liric, lirismul lui Cioran insemnand a nu putea ramane inchis in tine insuti. Capacitatea omului de a fi liric fiind o efervescenta a vietii prin care individul se ridica in planul universalului. In alt eseu pe aceeas tema, accentueaza ideea lirismului absolut, dorind o contopire cu lumea, in care sa isi simta propria moarte ca pe un triunf, insa este constient ca acest lirism absolut este lirismul clipelor din urma. Este caracteristic faptul ca inceputul psihozelor se caracterizeaza printr-o faza lirica in care toate barierele si limitele dispar. Moarte in viziunea lui Cioran Pesimismul operei implica o autoanaliza a autorului asupra manierei in care acesta concepe moartea. Autoanailza fiind insa prezenta la nivelul intregii carti, filosoful gasind ca nu exista argumente pentru a trai. Moartea implicand o durere fizica ingrozitoare, reprezentand temperatura absoluta, unde pana si speranta de viata e inghetata. Moartea este imanenta vietii fiind prezenta in toate si de aceea orice agonie este infranta de moarte.

Moartea ar trebui sa de-a omului un sentiment de calm pentru ca ea este singurul lucru sigur. Oamenii se tem insa de moarte, concepand-o ca pe ceva dinafara, pe cand moartea izvoraste dinauntrul fiintei. Asa cum omul are viata, are si moarte.

Teama de moarte apare ca teama de neantul in care este aruncat de trecerea in nefiinta. Orice teama ascunzand in fond teama de moarte, si chiar si cei ce cred in eternitate se tem de moarte.

Filosofii sunt prea orgoliosi pentru a-si marturisi frica de moarte, in realitate ei tremura mai mult decat toti. Moartea este ceva scarbos, este singura obsesie care nu poate deveni voluptoasa. 2 Focul Viata, dupa Cioran, are o temperatura normala, astfel incat mediocrii sa poata trai. El se revolta insa ...

Bibliografie:

-Dictionar Enciclopedic Roman

-Emil Cioran, ,,Pe culmile disperarii".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pe Culmile Disperarii de Emil Cioran.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 617 cuvinte
Nr caractere:
7 490 caractere
Marime:
13.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Filosofie
Tag-uri:
filosofie, emil cioran
Predat:
la liceu
Sus!